Menu
in ,

Fransa Tarihinin En Ünlü Kadınlarından Jeanne d’Arc’ı Anlatan Tiyatro Oyununa Non-Binary Başrol

Jeanne d’Arc karakterinin hikâyesini konu alan yeni Shakespeare’s Globe yapımında, başrol non-binary bir birey olacak.

Jeanne d’Arc karakterini non-binary oyuncu Isobel Thom canlandıracak. Shakespeare’s Globe’da sergilenecek tiyatro oyununda cinsiyet ikililiği konusu sorgulanacak.

1412 – 1431 yılları arasında yaşayan ve Yüz Yıl Savaşları boyunca İngiltere’ye karşı ülkesi Fransa adına önderlik eden Fransız kadın kahraman; Shakespeare’s Globe’un I, Joan oyununda farklı bir bakış açısı ile ele alınacak.

Non-binary tanımı, ikili cinsiyet sınıflandırmasının dışındaki kimlikler için kullanılıyor. Oyunun sanat yönetmeni Michelle Terry, bu tercihin izleyicilere “başka bir bakış açısı olasılığı sunacağını” ifade ediyor.

- Reklam -

Fransa tarihinin ikonik kadın kahramanlarından Jeanne d’Arc (Jan Dark), birçok edebi uyarlamaya konu olmuş bir isim.

Jeanne d’Arc Oyununa Yeni Yorum: “Oyunlarda Her Şey Mümkündür”

İngiltere’nin başkenti Londra’da bulunan Shakespeare’s Globe’da ağustos ayının son haftasında kapılarını açmaya hazırlanan oyunun senaryosu, koruyucu Fransız azizesinin zamirlerini değiştirerek yeniden tasarlandı.

“Güçlü ve neşeli” bir yapım olacağı aktarılırken oyunun “cinsiyet ikiliğini sorgulayacağı” da ifade ediliyor.

Sanat yönetmeni Michelle Terry, Jeanne d’Arc’ın tarih boyunca sayısız oyunda, kitapta ve filmde canlandırılmış kültürel bir ikon olduğunu hatırlatarak şunları kaydetti:

Tarih, Jeanne’ın bir kadın olarak tasvir edildiği sayısız ve harika örnekler sundu. Bu yapım basitçe başka bir bakış açısı olasılığı sunuyor. Tiyatronun rolü budur: Basitçe ’Hayal edin, ya öyle olsaydı?’ sorusunu sormak.”

“Shakespeare Korkumuyordu”

Michelle Terry, sözlerine şu şekilde devam etti:

“Tiyatrolar oyunlar üretir ve oyunlarda her şey mümkün olabilir. Shakespeare tarihle birebir örtüşen oyunlar yazmadı. Kendi dünyası hakkında sorular sormak için geçmişin figürlerini aldı.

“Shakespeare rahatsızlıktan korkmuyordu, Globe da korkmuyor.”

The Globe’un internet sitesindeki açıklamada, “kendini kapsayıcı ve çeşitliliğe sahip bir kuruluş olmaya adayan” tiyatronun “gerekli değişikliği” yapmaya istekli olduğu kaydedildi.

Tiyatro kapsayıcı politikalarına dair şunları aktardı:

“Shakespeare’s Globe’daki herkesin deneyiminin eşit, kapsayıcı ve adil olduğu bir kültür ve ortam yaratmayı amaçlıyoruz.”

I, Joan oyunu 25 Ağustos 2022 – 22 Ekim 2022 tarihleri arasında Shakespeare’s Globe tiyatrosunda izleyicilerle buluşacak.

Oyunun yıldızı Isobel Thom daha önce Moon Licks, Red Velvet, Dream ve Phillip Pullman’s Grimm Tales gibi oyunlarda yer almıştı.

Siz bu başrol tercihi hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Independent

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Yorum Yap

Exit mobile version