Menu
in

Usta Çizer Galip Tekin Aramızdan Ayrıldı…

Türkiye’nin en önemli fantastik ve bilimkurgu karikatüristlerinden usta çizer Galip Tekin hayatını kaybetti…

Haber ajanslarının verdiği bilgiye göre bugün Tekin‘in Arnavutköy’de stüdyo dairesinin bulunduğu apartman komşularından biri, Tekin’in dairesinin bulunduğu katta gürültü duyunca Tekin’in ablasına haber verdi. Daireye gelen abla Medret Tekin dairenin girişinde kardeşinin cansız bedeniyle karşılatı. Boyacıköy çıkmazındaki olay yerine polis de geldi. İlk incelemede Tekin’in vücudunda şüpheli bir bulguya rastlanmadı.

Haberi arkadaşı Yılmaz Aslantürk Twitter hesabından paylaştı.

Karikatürist Selçuk Erdem de, çok üzgün olduğunu belirterek Tekin’in ölüm haberini Twitter’dan şöyle duyurdu.

https://twitter.com/selcukerdem/status/882908106820341761

Galip Tekin‘in vefat haberini alan meslektaşıları, dostları ve sanat dünyasının tanınmış isimleri duydukları üzüntüyü Twitter adresinden gündeme getirdi.

20 Nisan 1958 Konya doğumlu Galip Tekin, fantastik ve bilim kurgu tarzdaki eserleriyle tanınıyordu. Yaptığı bir röportajında fantastik ve bilimkurguya yönelimini şöyle anlatıyordu:
“Ben kurgubilime mecburiyetten başladım. 12 Eylül 80 darbesinde her şey yasaktı. Bizim en büyük beslenme kaynağımız ise politikacılardı. O da yasaklanınca derdimizi kurgubilimle anlatmaya başladık. Mesela ben o dönemde inanılmaz işkence hikâyeleri çizdim ama tümü başka bir gezegende geçiyordu. O zaman da kimse bir şey demiyordu. Bizim kültürümüzde aslında korku hikâyeleri hep vardı. Gece olunca büyükler evde çocuklara oturup korku hikâyeleri anlatırlardı. Anadolu’da nereye gitseniz her bölgede böyle hikâyeler vardır. Bu nedenle bu hikâyeler uzak gelmedi okuyucuya. Fantastik bilimkurguyu sevdiler.”
Galip Tekin, Boğaziçi Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde Art of Animation (animasyon sanatı) derslerine giriyordu. İstanbul Kanatlarımın Altında filminde kullanılan kanatların tasarımı da Tekin’e aitti. Sevilen bazı öyküleri Alavarza, Delik, Son Neoplan, Tursuntur olarak sayılabilir. Haftalık dergilerde devamı haftaya şeklinde uzun soluklu yayınlanan bu öyküler, 2011 senesinde albümleştirilerek yayınlanmaya başlandı.

Güzel bir insan daha ayrıldı aramızdan ve tuhaf öykülerdeki o tekinsiz karakterleri yetim kaldı. Hayatımıza kattığı tüm güzellikler için Kayıp Rıhtım ailesi olarak kendisine bir kez daha teşekkür ediyor, sevenlerine ve yakınlarına başsağlığı diliyoruz.

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Yorum Yap

Exit mobile version