Menu
in ,

Dünya’nın Nazar Boncuğu Olarak Anılan Meke Gölü Tamamen Kurudu

Konya’da bulunan ve “Dünya’nın Nazar Boncuğu” olarak anılan Meke Gölü tamamen kurudu. Bu önemli jeolojik mirası yeniden canlandırmak için çalışmalara başlandı.

“Dünya’nın Nazar Boncuğu” olarak anılan, Konya’daki Meke Gölü kurudu. İki evreli volkanik patlama sonucunda meydana gelen göl, neredeyse haritadan silinecek halde. Gölü kurtarmak için çalışmalar başlatıldı.

Konya’nın Karapınar ilçesinde bulunan Meke Gölü neredeyse tamamen kurudu. 5 milyon yıllık geçmişe sahip göl volkanik patlamalar sonucunda oluşmuştu. Kriterleri yıllar içinde suyla dolan göl, 9 bin yıl önce suyun ortasında ikinci bir patlamaya tanık oldu. Bu da ortaya maar göl olarak adlandırılan özelliğe sahip bir yapı çıkarttı.

Yer altı kaynaklarından beslenen gölün suyu ise tozluydu. Meke’nin ortasında, yüksekliği 50 metreyi bulan bir volkan konisi yer alıyor. Bundan önceki su yüksekliği, ortadaki koniyi çevreleyecek şekilde olan göl, 2000’li yılların başlangıcından itibaren kuraklık ile boğuşuyor. Kuraklığın en büyük sebebi ise iklim değişikliği ve bilinçsiz tarım sulamaları.

- Reklam -

Şu anda neredeyse haritadan silinmek üzere olan göl için 2,5 milyon metreküp su taşınacak. Gölün en az 1 metre yüksekliğe yeniden kavuşması hedefleniyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Meke Gölü’nü eski haline getirmek üzere çalışmalara başladı.

Meke Gölü Önemli Bir Arkeolojik Miras

Prof. Dr. Fetullah Arık, gölün Türkiye ve dünya için önemli bir jeolojik miras olduğunu ifade etti. Arık konuşmasında şunları aktardı:

“İki evreli volkanik patlamayla oluşmuş ve o görmeye alışkın olduğumuz ’nazar boncuğu’ görünümü maalesef şu an mevcut değil. O nedenle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’mız proje başlatmaya karar verdi. Ocak ayı başında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürlüğü’nde konuyla ilgili birçok uzman kurumun katılımıyla Konya Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, KOSKİ Genel Müdürlüğü, Konya Teknik Üniversitesi Obruk Uygulama, Araştırma Merkezi’miz de dahil bir toplantı gerçekleştirildi. Meke’nin, şu an mevcut kuraklık ve aşırı kontrolsüz yer altı suyu kullanım şartları altında doğal yollardan geri gelemeyeceği ön görüldü. Bundan sonra bölgedeki gerek yer altı suyu üretim kuyularından gerek Acı Göl’den gerek Karapınar Atık Su Arıtma Tesisi’nden sular alınarak Meke Gölü’ne takviyesiyle ilgili fizibilite çalışmasına karar verildi.”

Meke Gölü, 2,5 Milyon Metreküplük Su Takviyesi ile Yeniden Canlandırılmaya Çalışılacak

Prof. Dr. Arık, gölün önceki durumuna çok fazla müdahale etmeden çalışmaları titizlikle yürüteceklerini belirtti.

“Meke Gölü’nün göl tabanında volkanik cürufların oluştuğu bir bölge var. Bu bölgede suyun süzülmesi oldukça yüksek. Yapmış olduğumuz gözlemlere göre yüzde 50’liler seviyesinde geçirimlilik söz konusu. Ayrıca bölgede buharlaşma yüksek. Bölgedeki jeolojik çalışmalardan ve meteorolojik gözlemlerden yıl boyunca yüzde 94’lere ulaşan buharlaşmanın olduğunu belirledik. Meke Gölü’nün göl alanı yaklaşık 500 bin metreküp suyla dolabilecek durumda. Bu suyun uzun süreli yıl boyuncu muhafaza edilmesi, süzülme ve buharlaşmada kaybedilecek suyu da hesaplayarak yıllık 2,5 milyon metreküplük su takviyesiyle ortalama 1 metre su yüksekliğinde sulu görünüme kavuşacağını düşünüyoruz.”

Meke Gölü’nün yeniden eski halini alıp alamayacağını zaman gösterecek.

Konu hakkındaki yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: DHA

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Yorum Yap

Exit mobile version