Menu
in

Sosyal Medya Platformlarına 30’ar Milyon TL Ceza: Yeni Yaptırımlar Yolda

Sosyal medya platformları Türkiye’den ikinci cezayı aldı. Şirketlere 30’ar milyon TL’lik para cezası geldi. Erişim kısıtlaması da yolda.

Ülkemizde geçen ay yürürlüğe giren Sosyal Medya Yasası, etkisini hissettirmeye devam ediyor. Şirketler, eğer Türkiye’de temsilci bulundurmazlarsa ciddi yaptırımlarla karşı karşıya. Facebook, Twitter, YouTube, TikTok, Instagram, Linkedin, Dailymotion ve Periscope şimdiden ikinci para cezasını aldı bile.

1 Ekim 2020 tarihinde yürürlüğe giren Sosyal Medya Yasası ile ülkemizde 1 milyon ve üzeri kullanıcıya sahip olan sosyal medya platformlarının temsilci bulundurması zorunlu hale getirildi. Yasa yürürlüğe girdikten sonra geçen ilk 30 günde, koşulları yerine getirmeyen Facebook, YouTube, Twitter, TikTok, Instagram ve benzeri şirketler ilk etapta 10’ar milyon TL’lik bir para cezası aldı.

İlk cezanın üzerinden geçen bir ayın sonunda, platformlar Türkiye için hâlâ harekete geçmiş değil. Bloomberg’in haberine göre, ülkede henüz resmi temsilci bulundurmayan Facebook, Twitter, YouTube, TikTok ve Instagram’a ikinci bir ceza daha geldi. Şirketler 30’ar milyon TL’lik bir para cezası aldı.

- Reklam -

Sosyal Medya Platformları, Temsilci Bulundurmamaya Devam Ederse Yaptırımların Boyutu Büyüyecek

1 Ekim 2020 tarihinden beri yürürlükte olan yasaya uyarak ülkemizde temsilcilik açan tek platform VKontakte (VK) oldu. İlk olarak 2006 yılında kurulan Rus sosyal medya ağı, çoğunlukla Rusça konuşulan topluluklar arasında yaygın.

Yürürlüğe yeni giren yasaya göre platformlar Türkiye’de temsilci barındırmamayı sürdürürse Ocak 2021 tarihinde yeni bir yaptırım ile karşılaşacaklar. Bu ceza, üç ay boyunca Türkiye’de reklam çalışmalarının durdurulması anlamına gelecek. Sıradaki adam ise bant genişliği (bandwidth) için yüzde 50’lik kısıtlamalara gidilecek. Bu kısıtlama da sosyal medya devlerinin ülkemizdeki erişiminin ciddi oranda yavaşlaması anlamına gelecek. Yüzde 50’lik kısıtlamaya rağmen bir karşılık alınamazsa sonraki adım yüzde 90’lik bir bant genişliği daraltması olacak.

Türkiye’de henüz temsilcilik açmayan ilgili medya şirketleri, önümüzdeki ay içerisinde bir temsilci bildirir ve cezaları öderse; kendilerine yüzde 25’lik bir indirim sağlanacak.

Peki siz bu hamle hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce Facebook ve benzeri şirketlerin ülkede temsilci barındırması şart mı? İleride, çok daha ciddi yaptırımlar söz konusu olabilir mi? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşarak sohbete dahil olmayı unutmayın.

Kaynak: Bloomberg

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Yorum Yap

Exit mobile version