Menu
in ,

Yüzüklerin Efendisi’nin 1991 Tarihli Kayıp Sovyet Uyarlaması | İZLE

Yüzüklerin Efendisi serisinin Sovyet döneminden kalma 1991 tarihli bir uyarlama filmi ortaya çıktı. Bugüne dek kayıp olduğu düşünülen yapımda Tom Bombadil de yer alıyor.

Sovyet Rusya döneminden kalma Yüzüklerin Efendisi uyarlaması ortaya çıktı. Bu uyarlamanın uzun süredir kayıp olduğu düşünülüyordu. Ancak bir Rus televizyon kanalı, 1991 yılından kalma bu uyarlamayı YouTube üzerinden ücretsiz olarak erişime açtı.

Dilbilim profesörü olan ve yarattığı Orta Dünya ile 1960’lardan bu yana fantastik edebiyat denildiğinde akla gelen ilk isimler arasında yer alan J.R.R. Tolkien, kuşkusuz birçok isme de ilham kaynağı oldu. Bizler kaleme aldığı Yüzüklerin Efendisi üçlemesini en çok Peter Jackson uyarlamaları ile tanısak da, aslında 1978 yılında Ralph Bakshi yönetmenliğinde bir çizgi film versiyonu da yapılmıştı. Fakat görünen o ki bu çalışmalar sadece İngiliz dünyasında kalmamış. Ortaya çıkan yeni bir uyarlama, Rusların bundan 30 yıl öncesine dayanan bir yapımını gözler önüne seriyor.

İngiliz fantastik yazarın ünlü üçlemesinin ilk kitabına dayanan yapım “Khraniteli” olarak isimlendirildi. Koruyucular anlamına gelen bu uyarlama, Sovyetler Birliği’nin resmen feshedildiği yıl olan 1991’de ve sadece bir kez yayınlandı. 30 yıl önce Leningrad televizyon stüdyosunda çekilen Khraniteli, televizyonda gösterildikten sonra iz bırakmadan kayboldu.

- Reklam -

2012 yılında Rus fantazi ve bilimkurgu sitesi World of Fantasy, önceki yıllardan unutulmuş Tolkien uyarlamalarının bir listesini yayınladı. Bu listede 91 yapımı The Lord of the Rings uyarlaması da yer alıyordu. Hayranlar uzun süre boyunca bu versiyonu aradılar ancak herhangi bir şekilde filmi bulamadılar.

Ancak geçen hafta, Rus televizyon kanalı Kanal 5, filmi iki kısım halinde YouTube kanalı üzerinden sürpriz bir şekilde yayınladı. Hemen aşağıdan izleyebilirsiniz.

Sovyet Uyarlaması Yüzüklerin Efendisi Uyarlaması | İZLE

1. Bölüm

2. Bölüm

Şu anlık filmin altyazılı hali bulunmuyor. Ancak kısa sürede ekleneceği tahmin ediliyor. Yapımın ilk bölümü daha şimdiden 400 bin görüntülenmeyi aşmış durumda. Sovyet uyarlamasında büyücü Gandalf’ı Viktor Kostetsky, Bilbo Baggins’i Georgy Shtil ve Frodo’yu ise Valery Dyachenko canlandırdı. N. Serebryakova’nın yönettiği filmde Tom Bombadil’in ortaya çıkışı da dahil olmak üzere tüm önemli olay örgüsü korundu.

Elbette bu uyarlama Peter Jackson’ın Orta Dünya vizyonunun sahip olduğu teknik donanımın çok gerisinde kalsa da, 30 yıl sonra yeninden ortaya çıkması eseri oldukça önemli bir noktada konumlandırıyor.

Yayınlanan uyarlamayı sizler nasıl buldunuz? Sizce dönemine göre hazırlanan bu yapım J.R.R. Tolkien’in evrenini doğru bir şekilde ekrana yansıtabilmiş mi? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Newsweek

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Yorum Yap

Exit mobile version