in , ,

Osmanlı Ordusunun ‘Deliler’i Bursa’daki 200 Yıllık ‘Alabaş’ Geleneği ile Yaşatılıyor

Osmanlı ordusunda ‘Deliler’ olarak anılan askeri birliğin anısı, Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesinde “Alabaş” geleneği eşliğinde yaşatılıyor.

Alabaş Geleneği - Osmanlı - Deliler - Bursa
- Reklam -
- Reklam -

Osmanlı zamanında ordunun ses getiren askeri birlikleri arasında bulunan Deliler, Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesinde Alabaş geleneği kapsamında hâlâ anılmaya devam ediyor. Bölge sakinleri, Kurban Bayramı sırasında kestikleri hayvanlardan elde ettikleri deri, kelle, kuyruk, boynuz ve kemik gibi parçalardan çeşitli kıyafetler dikiyor. Gençler ise bu kostümleri giyerek sokaktan geçen insanları korkutuyor.

Mustafakemalpaşa’nın kırsal bölgesinde yer alan Şehriman Mahallesi’ndeki halk, 200 yılı aşkın süredir bu mahallede yad edilmeye devam ediyor.

Alabaş Geleneği

- Reklam -

Osmanlı kara ordusunda görev alan Deliler adlı askeri birlik, üstün cesaretleri ve farklı giyim tarzları ile döneminde adlarından sık sık söz ettiriyordu.

Kurban Bayramı’nda kesilen hayvanların parçalarından dikilen kostümleri giyen Şehriman Mahallesi gençleri, akşam saatleri geldiğinde meydanında ve sokaklarda insanların karşısına aniden çıkıyor; farklı sesler çıkartarak onları korkutuyor.

Alabaş Gelenek

Osmanlı’nın Deliler’ini Anan Alabaş Geleneği Konuklara Korku ve Eğlence Dolu Anlar Yaşatıyor

Hem mahalle sakinleri hem bayram ziyaretine gelen misafirler, hem de Alabaş geleneğini görmek için bölgeye gelen turistler; bu eski gelenek sayesinde korku ve eğlence dolu anlar yaşıyor.

Şehriman Eğitim, Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Mehmet Üner verdiği demeçte Alabaş geleneğinin nesilden nesle aktarıldığını ve Deliler’in kültürünü yansıttığını kaydediyor.

Alabaş Geleneği - Bursa

Üner yaptığı açıklamada şunları kaydediyor:

“Her yıl eğlence olarak düzenliyoruz. Yeni nesil tanısın ve devam etsin diye yapıyoruz. Gençler ön planda oluyor.

“Dernek olarak biz destek veriyoruz. Bu kültürü yaşatmak çok güzel. Eski kültürü yürekten ve cesaretle devam ettirmek gurur verici.”

Alabaş Geleneği - Osmanlı Ordu - Deliler - Bursa

“Atık Malzemeler Kostüme Dönüşüyor”

Bayramda kostümleri kuşanarak sokağa çıkan gençler arasında yer alan Burak Özdemir ise insanları hem eğlendirmeyi hem de korkutmayı amaçladıklarını anlatarak şunları dile getiriyor:

- Reklam -

“Osmanlı’da ön sıralarında savaşan ’Deliler’ adındaki kahramanlarımız var. Biz de bu kültürü tekrar canlandırmaya çalışıyoruz. Tarihimizi diri tutuyoruz.

“Genelde korkuyorlar ama zamanla alışıyorlar. Eğlence kısmı ön plana çıkmaya başladı. Umarım bu etkinlik hep devam eder.

“Çok zorlu bir şekilde hazırlanıyoruz. Birçok aşamanın ardından bu atık malzemeler kostüme dönüşüyor.”

Alabaş Geleneği - Osmanlı - Deliler

Etkinliğe katılanlardan Sevcan Üner geleneğin bugün hâlâ yaşıyor olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Gelenler de bunu görünce mutlu oluyorlar. Bu köyden olmayanlar da sorup gelmek istiyorlar. Umarım hep böyle devam eder,” şeklinde konuşuyor.

Alabaş Geleneği - Osmanlı Ordusu - Deliler - Bursa

Alabaş Geleneği - Osmanlı Ordusu - Deliler

Deliler - Bursa - Alabaş

YouTube video

İlginizi çekebilir: Edirne Keşan’da Cadılar Bayramı’nı Aratmayan 1.000 Yıllık ‘Bocuk Gecesi’ Geleneği

Alabaş geleneği hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google Haberler’den takibe alabilirsiniz.

Kaynak: AA

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Queen Müzik Kataloğu Sony Music Satışı

Müzik Tarihinin En Büyük Satışı: Queen’in Kataloğu 1 Milyar Sterline Sony Music’e Satıldı

Daha İyi Bir Yarın - Türk Bilimkurgu Filmi

İntiharın Devlet Kontrolünde Olduğu Türk Yapımı Distopik Bilimkurgu Filmi “Daha İyi Bir Yarın” Vizyona Girdi