in

Edirne Keşan’da Cadılar Bayramı’nı Aratmayan 1.000 Yıllık ‘Bocuk Gecesi’ Geleneği Dünya Basınında Yer Buldu

Bocuk Gecesi dünya gazetelerinde yer buldu. Edirne’nin Keşan ilçesindeki ünlü Balkan geleneği, Cadılar Bayramı’nı aratmıyor.

Bocuk Gecesi Geleneği
- Reklam -
- Reklam -

Bocuk Gecesi adından söz ettirmeye devam ediyor. Edirne’nin Keşan ilçesinde düzenlenen ve köklü bir Balkan geleneği olan bu gece, özünde tıpkı Cadılar Bayramı’nda olduğu gibi “insanları korkutmayı” hedefliyor.

Keşan’ın Çamlıca köyü Bocuk Gecesi geleneğiyle tanınıyor. Ocak ayının en soğuk haftasında düzenlenen bu gece, asırlar önce Balkan coğrafyasında yaşayan Müslüman ve Hristiyan topluluklarının ortak geleneği olarak ortaya çıkmıştı.

Birbirinden renkli ve “ürkütücü” görüntülere sahip olan Bocuk Gecesi’nde, katılımcılar kostümler giyerek makyaj yapıyor ve davul ve def kullanılarak korku sesleri çıkartıyor.

- Reklam -

Geçmiş yıllarda Edirne Tanıtma ve Turizm Derneği’nin de katkılarıyla Edirne’nin Karaağaç Mahallesi’nde özel etkinlikler düzenlenmiş; kamuoyunun dikkati bu geceye çekilmişti.

Bocuk Gecesi: “Türkiye’de Kötü Ruhları Kovmak” Manşetiyle The Guardian’da

İngiltere’nin köklü gazetelerinden The Guardian, “Bocuk Night: Türkiye’de Kötü Ruhları Kovmak” başlığıyla yayımladığı haberde, Sedat Suna’nun fotoğraflarıyla geceye dair kareler paylaştı. İspanyol gazetesi La Verdad ise “Korkunç Bir Festival” başlığıyla haberi gündeme taşıdı.

Bocuk Gecesi Geleneği Edirne

Unutulmaya yüz tutan Bocuk Gecesi geleneği, son yıllardaki çabaların ardından dünya basınına kadar çıkarak adından söz ettirmeyi başardı.

Kışın en soğuk gecesinde kutlanan bu özel festival, özünde korkutmayı hedefliyor. Komşuların birbirlerini ziyaret ettiği gecede kapılar camlar çalınıyor ve kapıyı açan kişilere kabak tatlısı ikram ediliyor.

Bocuk Gecesi Geleneği Haber

- Reklam -

Kabak Pişen Evlerden Uzak Duran Kötülük: “Bocuk”

Bocuk Gecesi’nin odağındaki “bocuk” adlı varlık, beyazlar içindeki bir insan görünümünde dolaşıyor. Bu gerçeküstü varlığın ocağında kabak pişen evlere kötülük etmeyeceği inancı güdülüyor.

Orta Çağ’dan kalma bu antik Balkan geleneğinde yerel halk Bocuk’u simgeleyen hayalet ve gulyabani kostümleriyle festivalin tadını çıkartıyor.

Bocuk Gecesi Geleneği Edirne

Bocuk Gecesi

Türk Patent Enstitüsü’nün Çamlıca Bocuk Gecesi ismi altında tescillediği festivalin UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne girmesi için de çalışmalar sürdürülüyor.

Sizin bu geceye dair düşünceleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, bizleri Google News üzerinden takip edebilirsiniz.

Kaynaklar: The Guardian, La Verdad, Anadolu Ajansı, Webtekno

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

5 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for erce erce dedi ki:

    Edirne’nin kendi 1000 yıllık mı ki :D:D:D

  2. Avatar for atakangngor atakangngor dedi ki:

    Sadece Edirne’ye özgü bir olay değil ki. Güneydoğu’da Kürtler Siirt bölgesinde bu bayramı her rumi yılın başlangıcında kutlar. Kadınlar erkek kılığına, erkekler kadın kılığına girer. Yüzleri boyalı bir şekilde sokaklara çıkar. Adı "Sersala"dır.

  3. Avatar for Eda_Nerede Eda_Nerede dedi ki:

    Bir Balkan geleneği.

  4. Avatar for Arcade Arcade dedi ki:

    Ben niye memlekete gitmedim ki?Hazır Cadı kostümüm de duruyordu Cadılar Bayramından kala,bir makyajla hallederdim.

  5. Avatar for Nefrayto Nefrayto dedi ki:

    Ülkemizde böylesi değişik ve güzel bir etkinlik olduğunu bilmiyordum :open_mouth: Niçin bu gibi yerel kültürel değerler, kendi tv kanallarımızın veyahut dijital platformlarımızın belgesel - yöresel özellikleri anlatan içerik - dizi vb. gibi programlarında gösterilmez anlatılmaz ?

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

İntihar ve Bilimkurgu - Carlos Gutierrez-Jones | Haftanın Kitabı #257

İntihar ve Bilimkurgu – Carlos Gutierrez-Jones | Haftanın Kitabı #257

Keanu Reeves, Constantine 2 Israrı

Keanu Reeves, “Constantine 2” Onay Alana Kadar Neredeyse Her Yıl Stüdyoyu Aradığını Açıkladı