in ,

Gürsel Korat’ın “Kapadokya Dörtlüsü” Serisi “Dönüyor Zaman” ile Noktalanıyor

Gürsel Korat’ın yeni kitabı “Dönüyor Zaman” okurla buluşuyor. Everest Yayınları etiketiyle yayımlanan eser, “Kapadokya Dörtlüsü” serisini sona erdiriyor.

Dönüyor Zaman - Gürsel Korat
- Reklam -
- Reklam -

Gürsel Korat imzalı Dönüyor Zaman raflardaki yerini aldı. Everest Yayınları tarafından basılan eser, Kapadokya Dörtlüsü’nün final kitabı olma özelliğini taşıyor.

Çağdaş Türk edebiyatının üretken kalemlerinden Gürsel Korat, 1995’te Zaman Yeli isimli kitabıyla başladığı Kapadokya Dörtlüsü’ne Dönüyor Zaman ile noktayı koyuyor.

1960 yılında Kayseri’de dünyaya gelen Gürsel Korat, yüksek öğrenimini Ankara Üniversitesi’nde tamamladı. Yarın, Edebiyat Dostları ve Edebiyat ve Eleştiri dergilerinde yazdı. 1987’de film, senaryo ve dizi dünyasına adım attı. 2004 yılına dek gazete ve dergilerde serbest gazetecilik yaptı. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde dersler vererek başlayan akademi kariyeri farklı üniversitelerde devam etti.

- Reklam -

Notre Dame de Sion Edebiyat Ödülü, Ankara Üniversitesi Roman Ödülü ve Orhan Kemal Roman Armağanı’nın sahibi olan Korat; öykü, roman, deneme, çocuk kitabı, tiyatro oyunu ve senaryo gibi farklı türlerde eserler verdi.

1995’te Zaman Yeli ile başlayan Kapadokya Dörtlüsü, 1999’da Güvercine Ağıt, 2008’de Kalenderiye ile devam etti. Serinin son cildi ise 2024’te Dönüyor Zaman ile tamamlandı.

Kapadokya’nın tarihsel gerçekliğini ve somut olgularını edebi bir anlatımla gerçekçi bir şekilde harmanlayan Korat, Dönüyor Zaman adlı eseriyle bölge hakkında yazılmış eserlere bir yenisini ekliyor.

Kapadokya’yı coğrafi bir meta olarak kullanmak yerine edebi bir figüre dönüştüren Korat, dörtlemesinin son kitabında ortaçağdan 20. yüzyıl ortalarına kadar uzanan yolculuğun hızla tersine dönüşünü tarihsel gerçekliklere dayalı bir kurgu ile ele alıyor. Dönüyor Zaman kitabı, Yunan İç Savaşı’ndan nüfus mübadelesine, Kapadokya’daki yerel etkileşimlerden Türk-Yunan ilişkilerine kadar birçok tarihsel unsura vurgu yaparak seriyi tamamlıyor.

Dönüyor Zaman – Gürsel Korat | Arka Kapak Tanıtımı

Dönüyor Zaman - Gürsel Korat

Dönüyor Zaman, fırtına sonrasında ortaya çıkan bir mağarada iki gün içinde yaşanan olaylarla açılır: Palancı Emin’in hazine bulmak için daldığı bu dehlizlerde otuz yıldır donmuş bir tarih öylece durmaktadır. Orada Kuvvacıların, kadın çetecilerin, muhacirlerin, mübadillerin, Birinci Dünya Savaşı’nın ve Milli Mücadele kaçaklarının anıları vardır. Romanda ayrıca Yunan iç savaşı, köy enstitülü öğretmenler, Bombay’da esir düşenler, Kore’de yitirilen askerler ve geçmişi araştıran sanat tarihçileri de kendilerine bir yer bulurlar.

- Reklam -

Gürsel Korat, Kapadokya Dörtlüsü’nün ilk adımını otuz yıl önce Zaman Yeli ile atmıştı. İkinci adımda Güvercine Ağıt (1999) ve üçüncü adımda Kalenderiye (2008) romanlarıyla derin Anadolu’nun katmanlarını yavaş yavaş ve sabırla araladı.

Yazar, edebiyatımızda büyük ses getiren ödüllü bir roman serisini, Dönüyor Zaman’la tamamlıyor. Geçmişteki anlara ve insanların yaşamlarına özgün bir kavrayışla yaklaşan bu romanlar, Anadolu’nun yedi yüz yıllık tarihini, bir sanatçının sezgisiyle yeniden inşa ediyor.

Burada anlattıklarım, duracak, duracak ve derken bir bakış damlayacak üstüne. Anlattıklarım durgun sudaki halkalar gibi dalga dalga yayılacak. Bir gün yeniden okuyacaksın yazdıklarımı, bakışını bu sayfaların üstüne düşüreceksin. Sen düşürmezsen başkası düşürecek. Çünkü yazı kısa bir an için canlanan ölümdür. Zamanı geri döndürür.

Toplamda 424 sayfadan oluşan Dönüyor Zaman’ın editörlüğünü Didem Ünal Demir üstlenirken romanın kapak tasarımını ise Alper Zeki tasarlıyor. Eser, 28 Mayıs 2024 tarihi itibarıyla raflardaki yerini almaya başladı.

Gürsel Korat’ın Kapadokya Dörtlüsü serisinin final kitabı Dönüyor Zaman’a dair yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.


Yeni çıkan kitap haberleri için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Farmagia: Fairy Tail Yaratıcısı Oyunu Anime Oluyor

“Fairy Tail” Yaratıcısının Yeni Canavar Çiftliği Oyunu “Farmagia” Animeye Uyarlanıyor

Oscar Isaac, Beef 2. Sezonda Başrolde Yer Alabilir

Oscar Isaac, Ödüllü Netflix Dizisi “Beef”in 2. Sezonunda Başrolde Yer Alabilir