Menu
in ,

George Orwell’in “1984” Romanı, Rusya’da Yılın En Çok Çalınan Kitabı Oldu

1984 romanı, Rusya’da 2023’ün en çok çalınan kitabı oldu. George Orwell’in ünlü distopyası, bu sefer adından farklı bir şekilde söz ettirmeyi başardı.

George Orwell’in başyapıtı sayılan 1984 romanı, 2023 yılında Rusya’nın kitapçı zinciri Chitai-Gorod’un raflarından en çok çalınan kitap oldu.

1984, gözetim, propaganda ve “Savaş Barıştır, Özgürlük Köleliktir ve Cahillik Güçtür” gibi sloganların ürkütücü manipülasyonunu kullanarak halk üzerinde egemenlik kuran totaliter bir rejimi canlı şekilde tasvir etmesiyle biliniyor. İlk defa 1949 yılında yayımlanan eser, George Orwell’in Hayvan Çiftliği ile birlikte adından en çok söz ettiren eserleri arasında yer alıyor. Ayrıca Ray Bradbury’nin Fahrenheit 451’i, Aldous Huxley’nin Cesur Yeni Dünya’sı ve son olarak Yevgeni Zamyatin’in Biz’i ile birlikte Kara Dörtleme olarak anılan dört roman arasında yer alıyor.

RBC haber sitesinin aktardığına göre, bu distopik roman Chitai-Gorod’un kitapçılarından 460 kez çalındı. Bu rekora tezat bir şekilde yine kitap mağaza zincirinde 2023’te en çok satın alınan ilk 10 kitap arasında da yer aldı.

- Reklam -

Edebi katkıları arasında George Orwell ve Rusya kitabı da bulunan ünlü gazeteci ve akademisyen Masha Karp, romanın hayali Okyanusya diyarı ile “savaş” teriminin yasaklandığı ve yasal tepki tehdidi altında “özel bir askeri operasyon” ifadesiyle değiştirilmesinin zorunlu kılındığı savaş zamanı Rusya’sı arasında paralellikler kurdu.

Rusya’da Yılın En Çok Çalınan Kitabı Olan 1984 Romanı, Uzun Süredir En Çok Satan Kitaplar Arasında

Rusya’nın Şubat 2022’de Ukrayna’ya başlattığı işgalin ardından romanın satışları arttı ve en azından 2010’dan bu yana en çok satanlar listesindeki yerini sağlamlaştırdı. Yaygın olarak bulunmasına rağmen Mart 2022’de Moskova’da ücretsiz kopyaların dağıtılması, Rus ordusunun itibarını zedeledikleri iddiasıyla iki kişinin gözaltına alınmasına ve haklarında suç duyurusunda bulunulmasına yol açtı. Söz konusu roman geçen yıl Belarus’ta da yasaklanmıştı.

Chitai-Gorod’un envanterinden yaklaşık 300.000 kitabın kaybolduğu ve bir önceki yıla göre %10’luk bir düşüşün yaşandığı bir yılda, en çok çalınan kurgu dışı eser ise Nika Nabokova tarafından kaleme alınan Yalnızlık Aşısı: Beyni Düzeltecek Öyküler adlı kitap oldu.

Kitapçı zincirinden en çok çalınan eserler arasında çocuklar için okul kitapları, ebeveynlik rehberleri ve peri masalları derlemeleri de yer alıyordu.


İlginizi Çekebilir: George Orwell’in Oğlundan “Bin Dokuz Yüz Seksen Dört” Göndermeli Açıklama: “Dünya Orwellvari Bir Hâl Almaya Başlıyor”


Rusya’da yılın en çok çalınan kitabının 1984 olması hakkında sizler ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, edebiyat dünyasından daha fazla haber için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: The Moscov Times

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Yorum Yap

Exit mobile version