in , ,

George Orwell’in Oğlundan “1984” Göndermeli Açıklama: “Dünya Orwellvari Bir Hâl Almaya Başlıyor”

George Orwell’in oğlu Richard Blair, babası bugün hayatta olsaydı mevcut politik iklim hakkında bir “deja vu” yaşayacağını öne sürdü.

George Orwell Oğlu 1984 Açıklama
- Reklam -
- Reklam -

George Orwell’in oğlu Richard Blair’e göre George Orwell ve onun 1984 eseri güncelliğini hâlâ koruyor.

Ünlü yazarın oğlu Richard Blair, George Orwell’in doğumunun 120. yıl dönümünde BBC’ye konuştu. Orwell’in yaşasaydı güncel siyasetin durumu hakkında bir “deja vu” hissine sahip olabileceğini söyledi.

Orwell’in 1984 adlı distopya romanı, popüler “Büyük Biraderler” ve “101 Numaralı Oda” anlayışının kökenine ev sahipliği yapıyor.

- Reklam -

Takma adı George Orwell ile bilinen Eric Blair, 1944 yılında Richard Blair’ı evlat edinmişti. Blair, Norwichli yazar ve romancı DJ Taylor tarafından kaleme alınan Orwell üzerine yeni bir biyografinin yayımlanması hakkında açıklamalarda bulundu.

George Orwell ve Oğlu Richard Blair

Biyografinin yazarı Taylor, Rusya’nın Ukrayna’daki savaşı “özel bir askeri operasyon” olarak nitelendirdiği ve eski ABD başkanı Donald Trump’ın birçok destekçisinin son seçimi kazandığı yönündeki yalanına inandığı göz önüne alınınca, birçok insanın 1984’ün her zamankinden daha anlaşılabilir olduğunu düşündüğünü dike getirmişti.

George Orwell’in Oğlu Blair: “Dünya Bin Yıldır Aynıydı”

Richard Blair, bugün geri dönerse babasının nasıl tepki vereceği sorulduğunda, “Belli bir deja vu hissine sahip olacaktı. Şöyle düşünebilirdi: Ne değişti?”

“1984 dünyasından ve Hayvan Çiftliği’nden bu yana dünya değişti mi? Bin yıldır aynıydı. Sanırım 100 yıl sonra da aynı olacak.”

Blair, Orwell’in edebiyatı ışığında güncel siyasete dair şunu söyledi:

“Toplum, onun gördüğü yöne doğru evrim geçirdi. Dünya Orwellvari bir hâl almaya başlıyor.

“Babam büyük bir vatanseverdi. Ülkesinin büyük bir savunucusuydu ve aynı zamanda siyasi tartışmanın her iki tarafının da eleştirmeniydi. Hem solu hem de sağı eleştirirdi.”

BBC’nin resmi tarihçisi Prof. Jean Seaton ise Orwell’in hâlâ inanılmaz derecede önemli olduğunu dile getirdi:

“Gözetimin, yüz tanıma sisteminin olduğu bir dünyada yaşıyoruz. 1984; Rusya, Çin gibi otoriter rejimlerin sizi neyin doğru olmadığına inandırma kapasitesiyle ilgili.”

George Orwell Oğlu - Richard Blair
Richard Blair

Oğlundan George Orwell Biyografisine Dair Değerlendirmeler

Blair, Norwichli yazar ve romancı DJ Taylor tarafından kaleme alınan Orwell biyografisinin yayınlanması hakkında da açıklamalarda bulundu. Ödüllü bir yazar ve eleştirmen olan Taylor’ın yeni biyografisi Orwell: The New Life; Orwell’in Southwold, Suffolk’ta yaşadığı dönemde hayatının bir parçası hâline gelen Eleanor Collings ve Brenda Salkend’e yazılmış yeni keşfedilen mektuplar aracılığıyla Orwell hakkında bilinmeyen yönleri ortaya çıkaran bir yapıt.

Taylor esere dair şunları kaydetti:

“1930’larda Suffolk’taki sevgililerine yazdığı mektuplarla ilgili bu iki yeni bilgi yığını, bize sadece iki kadınla olan ilişkisinden bahsetmiyor, bize her türlü şeyden bahsediyorlar… Bu mektuplar bize ne okuduğu, politik görüşleri ve bulunduğu coğrafi konum hakkında bilgi veriyorlar.”

- Reklam -

“Orwell’in çalışmaları hakkındaki anlayışımızı geliştirmek açısından, Eleanor’a Southwold’daki kır yürüyüşlerini hatırlatan mektuplarının, Winston’ın 1984’te Julia ile ilişkisini anlatan benzer pasajlara ilham vermiş olabileceğini düşünüyorum.”

Orwell, Southwold’dayken kasabanın kurgusal bir versiyonunda geçen 1935 tarihli Papazın Kızı romanını yazmıştı.

belarus orwell 1984 yasaklama

Taylor’ın kitaba dair açıklamaları şu şekilde devam etti:

“Bence Southwold ve onun ambiyansı, değerleri; Orwell’in başkaldırdığını hissettiği birçok şeyin parçasıydı. Öte yandan, Orwell’in çok geleneksel bir doğası vardı. Birisi onun hakkında politikadan başka her şeyde muhafazakar olduğunu söylemişti.

“Southwold’un çok cana yakın bulduğu bazı yönleri olduğunu hissediyorum.”

Mektuplar Orwell Arşivi’ne Bağışlandı

Yeni keşfedilen mektuplar Richard Blair tarafından satın alındı ve University College London’daki Orwell Arşivi’ne bağışlandı.

Blair sözlerini şöyle tamamladı:

“Gelecek nesiller için mektupları güvence altına almaya dair bir teklifte bulunsam iyi olur diye düşündüm.”

“Babamın Brenda Salkeld ile yazışmalarını uzun yıllar sürdürmesiyle ilgileniyordum. Görebildiğim kadarıyla, tüm kız arkadaşları için, kesinlikle bu ikisi için her zaman bir umut ışığı saklıyor gibiydi.”

Siz ünlü yazarın oğlunun açıklamalarını ve Orwell biyografisi hakkında neler düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.

Kaynak: BBC, El Pais


Yeni edebiyat haberleri için bizleri Google News’ten takibe alabilirsiniz.

İrem Şimşek

21 yaşındayım. İletişim Fakültesi’nde okuyorum. Bir süredir deneme yazıyorum, farklı platformlarda haber yazmaya ve çeviri yapmaya çalışıyorum. En çok sinemayı seviyorum.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for MelihAntepli MelihAntepli dedi ki:

    Almaya başlamıyor! Aldı :smile:

  2. Avatar for LordKratos LordKratos dedi ki:

    Ve adam tüm bunları kaç yıl önceden görmüş, kitabı okurken tüylerim diken diken olmuştu. İnanılmaz bir öngörü.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Deadpool 3 İlk Bakış- Ryan Reynolds ve Hugh Jackman

“Deadpool 3” Filmine İlk Bakış: Ryan Reynolds ve Hugh Jackman Bir Arada

Blue Beetle Filminden Yeni Fragman Yayında

DC Sinematik Evreni’nin Yeni Dönemini Başlatacak “Blue Beetle”dan Yeni Fragman