Menu
in ,

Türkiye’nin 2. Astronotu Tuva Cihangir Atasever’in Uzay Görevi Belli Oldu: Yörünge Altı Araştırma Uçuşu Yapacak

Astronot Tuva Cihangir Atasever’in uzay görevi ve görev tarihi belli oldu. Türkiye Uzay Ajansı’nın ikinci astronotu göreve hazır.

Tuva Cihangir Atasever’in uzay görevi netlik kazandı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ikinci astronotu Atasever’in yörünge altı araştırma uçuşu yapacağını açıkladı.

Türkiye Uzay Ajansı’nın çalışmaları kapsamında Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, geçen ocak ayında Uluslararası Uzay İstasyonu’na gitmiş ve orada bazı bilimsel deneylere imza atmıştı. Axiom-3 uzay misyonu kapsamında yapılan bu çalışmalarda Gezeravcı, karbondioksiti oksijene çeviren mikroalg deneyinden Mars tarımında kullanılabilecek Tuz Gölü Hardalı’na dek çeşitli deneylere imza atmıştı.

Şimdi ise Türkiye ikinci astronotu Tuva Cihangir Atasever için geri sayıma geçti. Bakan Kacır, yaptığı açıklamada Atasever’in görevi ve görev zamanı hakkında bilgi paylaştı.

- Reklam -

Kacır, Türk Uzay Bilim Misyonu Yörünge Altı Araştırma Uçuşu başlıklı basın toplantısı sırasında yeni uzay görevine dair detaylara yer verdi.

Astronot Tuva Cihangir Atasever Yörünge Altı Araştırma Uçuşu Yapacak

Bakan Kacır, Türkiye’nin uzay yolculuğunda yeni bir sayfanın açıldığını belirtirken Atasever’in yörünge altı araştırma uçuşu, 8 Haziran 2024’te Virgin Galactic’in ABD’nin New Mexico eyaletinde bulunan Spaceport tesislerinden gerçekleşeceğini duyurdu.

Bahsi geçen uçuşun yaklaşık 1.5 saat süreceği aktarılırken Atasever’in VSS Untiy isimli yörünge altı aracı tarafından taşınacağı belirtildi. Bakan Kacır, Atasever’in uçuş sırasında 7 farklı deneye imza atacağını belirterek şunları kaydetti:

“Bu uçuşta astronotumuzu taşıyacak VSS Unity yörünge altı aracı önce bir taşıyıcı uçak aracılığıyla yaklaşık 45 bin fitlik yüksekliğe erişecek, ardından hibrit yakıtlı roket motorunu ateşleyerek yaklaşık 90 kilometre irtifaya ulaşacak. Yaklaşık 3 dakikalık serbest düşme fazında mikro yerçekimi ortamında, biyolojik moleküllerden gen analizlerine, metabolizma değişimlerinden baskılayıcı hücrelere, insülin kaleminden radyasyon analizine kadar 7 deney icra etmek de mümkün olacak.”

Astronot Tuva Cihangir Atasever’in Yolculuğunu Uzay Turizmi Şirketi Virgin Galactic Üstlenecek

Tuva Cihangir Atasever’in uzay yolculuğunu 2004 yılında kurulan ve Ticari uzay yolculuğu üzerine uzmanlaşan Virgin Galactic şirketi üstlenecek. Virgin Galactic, daha önce internet sitesi üzerinden yaptığı açıklamada 8 Haziran 2024’teki uzay görevi hakkında bazı detaylara yer vermişti. İlgili paylaşımda Atasver için “Astronot 027 – Araştırmacı Astronot, Axiom Space (araştırma ve astronot önümüzdeki haftalarda açıklanacak)” ifadesi kullanılmıştı.

Galactic 07 olarak adlandırılacak yolculukta Tuva Cihangir Atasever’e iki Amerikan ve bir İtalyan astronot eşlik edecek.

Siz Tuva Cihangir Atasever’in uzay görevi hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takibe alabilirsiniz.

Kaynak: İHA, Virgin Galactic

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Yorum Yap

Exit mobile version