in ,

Laura Lippman’ın Gerçek Bir Hikâyeden Uyarladığı Polisiyesi “Göldeki Kadın” Türkçede

Göldeki Kadın Türkçe raflarındaki yerini alıyor. Laura Lippman imzalı polisiye roman, başrolünde Natalie Portman’ın yer aldığı bir mini diziye de uyarlanıyor. | Ön Okuma

Göldeki Kadın: Laura Lippman'ın Polisiyesi Türkçede
- Reklam -
- Reklam -

Göldeki Kadın Türkçede çıktı. Ödüllü yazar Laura Lippman’ın kaleme aldığı ve Arkadya Yayınları etiketini taşıyan polisiye gizem türündeki roman, başrolünde Natalie Portman’ın yer aldığı bir Apple TV+ mini dizisine de uyarlanıyor.

Amerikalı yazar Laura Lippman, 31 Ocak 1959’da doğdu. Yazar, kariyerine önce gazeteci olarak başladı ve daha sonra roman yazmaya yöneldi. Eserleri genellikle Baltimore ve çevresinde geçen hikâyeleri içeriyor ve kadın karakterlerin güçlü portrelerini sunuyor.

Saplantı ve Histeri gibi eserleriyle tanınan Laura Lippman, bugüne dek aralarında Agatha Ödülü, Anthony Ödülü, Barry Ödülü ve Edgar Ödülü çeşitli ödüller kazandı ve New York Times çok satan yazarları arasında yer aldı. Kitapları yirmiden fazla ülkede yayımlanan yazar, genellikle toplumsal konuları ve insan ilişkilerini derinlemesine ele alırken, suç ve gizem unsurlarını da kitaplarında bolca işliyor.

- Reklam -
Laura Lippman
Laura Lippman

Orijinal adı Lady in the Lake olan ve ilk defa Temmuz 2019’da yayımlanan Göldeki Kadın, 1960’ların başında Baltimore’da geçen bir hikâyeyi anlatıyor. Roman, Afrika kökenli bir kadının Baltimore’daki bir parktaki gölde bulunması ve ana karakter Madeline Schwartz’ın bu olayı araştırması üzerine odaklanıyor.

Romanın Apple TV+’ta yayınlanacak bir mini dizi uyarlaması da 19 Temmuz 2024’te çıkış yapacak. Toplamda 7 bölümden oluşması beklenen yapımda Madeline Schwartz karakterine Oscar ödüllü oyuncu Natalie Portman hayat veriyor. Özellikle Honey Boy filmiyle adını geniş kesimlere duyuran Alma Har’el’in yazıp yönettiği dizide Portman dışında ayrıca Moses Ingram, Y’lan Noel, Mikey Madison ve Sean Ringgold gibi oyuncular yer alıyor.

Göldeki Kadın – Laura Lippman | Arka Kapak Tanıtım Yazısı

Göldeki Kadın - Laura Lippman

“Dünya ona, erkeklerin hüküm sürüp toplumun dışladığı kadınların ortadan kaybolduğu eski düzene aldırmamasını, başını başka bir yöne çevirmesini söyleyip duruyordu.”

1966 yılında Baltimore herkesin bildiği ama kimsenin dile getirmeye cesaret edemediği sırlarla dolu bir şehirdir; Madeline Schwartz hariç herkesin… Madeline hayatından son derece memnun bir ev hanımıdır. Ama yaşadığı bir olay, hayatını sorgulamasına ve evliliğini geride bırakıp hayallerinin peşinden koşmasına neden olur.

Madeline önemli biri olmak, hızla değişen dünyaya kendinden bir iz bırakmak ister. Kaderin cilvesi, öldürülen bir kızı bulmaları için Baltimore polisine yardım edince, yerel bir gazetede çalışma fırsatı yakalar. Bu sayede adını daha çok duyuracağı için sevinen Madeline kendini ansızın gölden çıkarılan bir kadın cesedinin ardındaki sır perdesini aralamaya çalışırken bulur.

- Reklam -

Madeline araştırmaları sırasında pek çok insanla temasa geçer; bir kuyumcu, bir garson, Baltimore Orioles takımında yükselen bir yıldız, bir devriye polisi, sert bir kadın muhabir, sinemadaki yalnız bir adam. Fakat bencil ihtiraslarına kapılan Maddie başkalarının ihtiyaçlarını görmezden gelince, gönlünü kaptırdığı polis memuru Ferdie de dahil olmak üzere pek çok insanın hayatını altüst edecek adımlar atmaya başlar.

New York Times çok satan yazarı Laura Lippman’ın gerçek bir hayat öyküsünden esinlenerek kaleme aldığı Göldeki Kadın, soluk soluğa okunacak, ezberbozan bir polisiye.

“Bu kitabı özel, hatta olağanüstü kılan, gizem unsurunun yanı sıra, 60’lar Amerika’sında kadınlardan beklenenlerle onların olmak istedikleri arasındaki uçurumu çarpıcı bir şekilde yansıtması.”
Stephen King

Laura Lippman, gazeteci geçmişinden gelen becerilerini kullanarak Madeline’i bir haberci olarak canlandırıyor. Roman, sadece bir cinayet gizemini değil, aynı zamanda kadınların toplumdaki değerini ve zamanın sosyal meselelerini de ele alıyor. Ayrıca, romanın sonunda beklenmedik bir dönemeç yer alıyor.

Lady in the Lake Natalie Portman Mini Dizi

Toplamda 392 sayfadan oluşan kitabın çevirisini, yazarın daha önce Koridor Yayınları’ndan çıkan Fahişe adlı kitabını da dilimize kazandıran Harun İçöz üstleniyor. Editörlüğünü Şafak Tahmaz, son okumasını Selcan Karabulut, kapak tasarımını İlknur Muştu ve sayfa tasarımını Şükrü Karakoç’un yaptığı Göldeki Kadın, Nisan 2024 itibarıyla raflardaki yerini almaya başladı.

Son olarak kitabın Kayıp Rıhtım’a özel olarak hazırlanan tadımlık ön okuması için buraya tıklayabilirsiniz.

Laura Lippman’ın dilimize daha önce çevrilen kitaplarından hangilerini okudunuz? Göldeki Kadın’ın konusunu nasıl buldunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, yeni çıkan kitap haberleri için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

The Witcher 4. Sezon Setinden Liam Hemsworth'e İlk Bakış

“The Witcher” 4. Sezon Setinden Geralt Rolündeki Liam Hemsworth’e İlk Bakış

MAPPA Stüdyosu Live-Action Film Çekecek

“Jujutsu Kaisen”in Yapımcısı MAPPA, Live-Action Film Sektörüne Adım Atıyor