in ,

Pulitzer Ödüllü Yazar Richard Ford’un “Kanada” Romanı Türkçede

Amerikalı yazar Richard Ford’un en iddialı eserlerinden “Kanada”, Jaguar Yayınları etiketiyle Türkçe raflarındaki yerini alıyor.

Kanada - Richard Ford
- Reklam -
- Reklam -

Richard Ford imzalı Kanada, Jaguar Kitap tarafından Türkçeye kazandırılıyor. Eserin tercümesini ise Umay Öze üstleniyor.

1944 yılında doğan Amerikalı yazar Richard Ford’un Türkçedeki yolculuğu Kanada ile devam ediyor. Daha önce Bağımsızlık Günü ve Vahşi Hayat isimli eserleriyle dilimizde yer alan yazar; şimdi de en iddialı eserlerinden birisiyle okurların karşısına çıkıyor.

Kaliforniya Üniversitesi’nde yaratıcı yazarlık dersleri alan ve 1970’te Master of Fine Arts derecesiyle programı tamamlayan Ford, ilk kitabı A Piece of My Heart’ı 1976’da yayımladı. Onu 1981’de The Ultimate Good Luck takip etti. 1986’da yayımlanan üçüncü kitabı Sportswriter, Time dergisi tarafından “yılın en iyi beş romanı” arasında gösterildi. 1995’te yayımlanan Independence Day (Bağımsızlık Günü) ile Pulitzer ödülü alan Ford, bu eseriyle adını geniş kitlelere duyurmayı başardı.

- Reklam -

Orijinal adı Canada olan Kanada romanı kendi dilinde ilk defa 2012’de yayımlandı. Eser, yarım yüzyılı aşkın bir süreye yayılan bir aile trajedisini takip ediyor.

Jaguar Kitap, internet sitesinde, “Bu kitabı neden yayımladık?” sorusuna şu sözlerle yanıt veriyor:

“Adeta bir Moby Dick‘i veya Gazap Üzümleri’ni, Ses ve Öfke‘yi Türkçede ilk kez biz yayımlıyormuşuz gibi bir heyecana kapıldık bu romanı çıkarırken. Sahiden de insanı ve başına gelenleri merkeze alan o temel anlatılardan biri Kanada. Eski Yunan’da tiyatroya giden insanlar daha oyunu görmeden tüm konuyu biliyordu. Bu kitapta da öyle, peki o halde bizi okumaktan alıkoymayan nedir? İşte bir edebiyat dehasının bu soruya en iyi yanıtlarından biridir bu roman.”

Kanada – Richard Ford | Arka Kapak Tanıtımı

Kanada - Richard Ford

Önce anne babamın yaptığı soygunu anlatacağım. Ardından da, sonra işlenen cinayetleri. Asıl önemli kısım soygun, çünkü kız kardeşimle benim hayatımızın seyrini belirleyen bu oldu.

Daha ilk cümlede neler anlatılacağını öğrenmemize rağmen, bize büyük bir romandan beklenen her şeyi veren bir başyapıt: Kanada.

- Reklam -

On beş yaşındaki Dell Parsons ve ikiz kız kardeşi Berner’ın anne babası, içine düştükleri darboğazdan kurtulmak için banka soyduktan sonra yakalanır. Anneleri Neeva, devlet tarafından alıkonulmamaları için yakın arkadaşı Mildred Remlinger’dan çocukları sınırın ötesine, Kanada’ya, abisi Arthur Remlinger’ın yanına götürmesini ister. Fakat Berner kendi kaderini kendisi tayin etmek ister ve Mildred’ı beklemez. Dell ise anne babasının kırık dökük bıraktığı hayatı hiç bilmediği bir ülkede sıfırdan kurmak üzere Mildred’la birlikte Kanada’nın uçsuz bucaksız çayırlarına doğru yola çıkar. Orada onu bekleyen hayat bilinmezliklerle, sırlarla doludur.

Richard Ford’un, yarım yüzyılı aşkın bir süreye yayılan bu sarsıcı aile trajedisini Dell Parsons’ın gözünden aktardığı, “Amerikan edebiyatının yeni yüzyıldaki muhtemelen en büyük romanı” Kanada, Umay Öze’nin çevirisiyle…

“21. yüzyılın ilk büyük romanlarından.” – John Banville

“Gerçek Kral geri geldi… Gösterdiği manzaralar kadar nefes kesici bir öykü, bir imgelem.” – Boyd Tonkin

Toplamda 530 sayfadan oluşan eserin çevirmenliğini daha önce Claire Keegan ve J.L. Carr gibi yazarları da Türkçeye kazandıran Umay Öze üstleniyor. Berk Çetin editörlüğünde yayıma hazırlanan roman Mayıs 2024 tarihi itibarıyla Türkçe raflarındaki yerini almaya başladı.

Richard Ford eserleri ve yazarın Türkçedeki son kitabı Kanada hakkındaki yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, yeni çıkan kitaplar için bizleri Google News’ten takibe alabilirsiniz.

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Pachinko 2. Sezon Yayın Tarihi

Çoksatar Roman Serisinden Uyarlanan “Pachinko” Dizisinde 2. Sezon Tarihi Belli Oldu

Kayıp Balık Nemo ve İnanılmaz Aile Serileri Yeniden Başlatılıyor

Pixar, “İnanılmaz Aile” ve “Kayıp Balık Nemo” Serilerini Yeniden Başlatmayı Düşünüyor