Menu
in ,

NASA’dan Cadılar Bayramı’na Yaraşır “Jüpiter’deki Ürkütücü Yüz” Fotoğrafı

NASA, Cadılar Bayramı için Jüpiter gezegeninden ürkütücü bir fotoğraf paylaştı. Juno görevi sırasında çekilen karede gezegenin

NASA, Juno görevi sırasında Jüpiter’den çekilen bir fotoğrafı Cadılar Bayramı göndermesiyle paylaştı. Ürkütücü karede gezegenin üzerinde yüz şeklindeki korkunç desen dikkat çekiyor.

Jüpiter’in bileşimini, kütleçekim alanını, manyetik alanını ve kutupsal manyetosferi ölçmek için organize edilen Juno görevinden yeni görüntüler gelmeye devam ediyor. Juno uzay aracı tarafından 7 Eylül’de kaydedilen fotoğrafta, gaz devinin kuzeyinde yer alan ve bilim insanlarının Jet N7 adını verdikleri bölge yer alıyor.

Fotoğrafa yakalanan kadraj, Cadılar Bayramı’na yakışacak türden bir ambiyansa sahip. Uzun bir yüzü andıran dönen bulutlar ve çalkantılı fırtınalar fotoğrafın öne çıkan unsurları arasında.

- Reklam -

Fotoğraf Juno’nun Jüpiter’e 54. yakın uçuşu sırasında, yaklaşık 7.700 kilometre yükseklikten ve 69 derece kuzey enleminden çekildi. NASA yetkilileri görüntü açıklamasında, fotoğraflanan alanın Jüpiter’in terminatörü (gezegenin gündüz ve gece tarafları arasındaki ayrım çizgisi) boyunca uzandığını ve bu nedenle gezegenin uzayın karanlık arka planında kaybolmuş gibi göründüğünü belirtti.

NASA, Cadılar Bayramı Kutlamasını Jüpiter Fotoğrafıyla Yaptı

NASA ürkütücü fotoğrafı 25 Ekim’de, Cadılar Bayramı için geri sayım sürerken yayınladı. Uzay ajansı bu tekinsiz görüntüyü Kübist bir portreye benzeterek ressam Pablo Picasso’yu da anmadan geçmedi.

NASA, X (eski adıyla Twitter) üzerinden yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi:

“TAMAM. Beğendim. Picasso!

“Juno Görevi Jüpiter’in uzak kuzeyindeki, çoklu perspektifleri gösteren Kübist bir portreye benzeyen bu görüntüyü yakalamıştır.

“Fotoğrafı size Picasso’nun da 142. doğum günü olan 25 Ekim’de sunuyoruz.”

Jüpiter’in dönen bulutları çatık kaşlı bir insan yüzü yanılsaması uyandırıyor. Görüntünün yarısı gezegenin gece tarafında olduğu için karanlıkta, bu da yüzün neredeyse bir kapının arkasından bakıyormuş gibi görünmesine sebep oluyor.

Görüntü, JunoCam’den alınan ham veriler kullanılarak vatandaş bilim insanı Vladimir Tarasov tarafından işlendi. Juno’nun görüntüleri, NASA’nın uzay aracı tarafından toplanan büyük miktarda veriyi taramasına yardımcı olmaya davet edilen halka çevrimiçi olarak sunuluyor.

NASA yetkilileri görüntü açıklamasında, “Düşük güneş ışığı açısı, bilim insanlarının Jüpiter’in atmosferinde meydana gelen süreçleri daha iyi anlamak için inceledikleri bu bölgedeki özelliklerin karmaşık topografyasını vurguluyor,” ifadelerine yer verdi.

Dönen bulutlar, gezegenin çalkantılı hava sistemleri nedeniyle Jüpiter’de yaygın olarak görülüyor. Jüpiter’in atmosferindeki şiddetli fırtınalar, hem saat yönünde dolaşan siklonları hem de saat yönünün tersine dolaşan antisiklonları yaratan şiddetli jet akımı rüzgarlarını besliyor.

Juno’nun görüş noktasından dönen bulutların içinde iki çukur göz, çarpık bir burun ve çatık kaşlı dudaklar seçilebiliyor. Bu da “Jüpiter Cadılar Bayramı için korkutucu bir maske takmış” izlenimi uyandırıyor.

NASA’nın paylaştığı fotoğrafı siz nasıl buldunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: Space

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Yorum Yap

Exit mobile version