Menu
in ,

Dünya Uzaylılarla İlk Temasa Hazır Değil: “Kolonizasyon ve Katliamla Sonuçlanabilir”

Uzaylılarla ilk temasın tehlikeli sonuçlar doğurabileceği uyarısı yapılıyor. ABD’deki bilim insanları, katliam ve kolonizasyon riskine dikkat çekti.

2023 yılı, artan UFO gözlemleri ve gizemli olaylarla uzaylılarla ilk temasın kapısını aralıyor gibi görünüyor. Ancak ABD’deki üç bilim insanı, uzaylılarla ilk temas olarak tanımlanan olası karşılaşmanın ciddi ve tehlikeli sonuçlar doğurabileceği konusunda uyarıyor.

Kaliforniya Üniversitesi’nden David Delgado Shorter, Alberta Üniversitesi’nden Kim TallBear ve Bowdoin College’dan William Lempert, birlikte kaleme aldıkları makalede, “katliam” ve “kolonizasyon” risklerine dikkat çektiler. Uzaylılarla ilk temasın basit bir olaydan çok uzun bir süreç olduğunu ve bu süreçte tarihsel derslerden çıkarmamız gereken önemli risklerin bulunduğunu vurguluyorlar.

Üç bilim insanı, NASA’nın SETI (Search for Extra-Terrestrial Intelligence / Dünya Dışı Akıllı Yaşam Araştırması) projesinin üyeleri olarak uzaylılarla temasın potansiyel risklerine odaklanıyor. SETI’nin faaliyetlerine dahil olarak, şu an için uzayı sadece dinleme faaliyetlerinde bulunulmasının bile insanlığın ilkel ve tehlikeli bir medeniyet olarak algılanabileceği uyarısında bulunuyorlar.

- Reklam -

Uzaylılarla İlk Temas: Tarihsel Riskler ve Uzman Uyarıları

SETI’ye bağlı akademisyenler her ne kadar “Sadece dinlemekten ne zarar gelebilir ki?” deseler de, tarihten alınan önemli örnekleri hatırlatan bu bilim insanları, Kristof Kolomb ve diğer Avrupalı kaşiflerin Amerika’ya geldiklerinde yerli halkı ilkel olarak nitelendirerek, uzun yıllar boyunca köleleştirmeye yol açtığını belirtiyorlar.

“Çalışma grubumuz, tüm uygarlıkların nispeten gelişmiş veya zeki olduğunu düşünmenin tehlikelerini göstermek için sömürgecilik tarihinden yararlandı. Örneğin, Kristof Kolomb ve diğer Avrupalı kaşifler Amerika kıtasına geldiklerinde, bu ilişkiler “Kızılderililerin” yazı bilmemeleri nedeniyle daha az gelişmiş oldukları önyargısıyla şekillenmiştir. Bu da Amerika’da on yıllar boyunca yerlilerin köleleştirilmesine yol açtı.”

Çalışma grubu bildirisi ayrıca dinleme eyleminin kendisinin zaten bir “temas aşaması” içinde olduğunu öne sürdü.

“Sömürgeciliğin kendisi gibi, temas da tekil bir olaydan ziyade planlamayla başlayan bir dizi olay olarak düşünülebilir. Bu şekilde bakıldığında potansiyel olarak izinsiz dinleme, gözetlemenin başka bir biçimi değil midir? Dikkatle ama gelişigüzel dinlemek çalışma grubumuza bir tür gizli dinleme gibi göründü.”

İnsanlık Gerçekten İlkel mi?

Uzaylılarla ilk karşılaşma potansiyelinin insanlık için büyük bir dönüm noktası olacağı göz önünde bulundurulduğunda, tarihsel derslerden çıkarmamız gereken riskleri şimdiden düşünmek büyük önem taşıyor. Bilim insanları, etik değerlere uygun bir yaklaşımla uzaylı karşılaşmasına hazırlıklı olmanın, insanlığın geleceğini riske atmadan ilerlemesi için kritik bir adım olduğunu vurguluyorlar.

Akademisyenler uzaylılarla ilk temasın, sadece bilimsel bir olay olmaktan çok, tüm insanlığı etkileyebilecek potansiyel riskleri bulunan bir süreç olduğunu unutmamak gerektiğini ifade ediyor. Bilinçli bir şekilde hareket ederek tarihten alınan derslerle şekillenen bir karşılaşma, insanlığın geleceği için daha güvenli bir adım olabilir.

Peki ya sizce uzaylılarla ilk temas bir katliamla mı sonuçlanacak yoksa Steven Spielberg’ün Üçüncü Türden Yakınlaşmalar (Close Encounters of The Third Kind) filminde olduğu gibi barışçıl bir ortam mı sağlayacak? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Conversation


Yeni içerikler için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Ethem Yekta Ulaş

21 yaşındayım ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nde okuyorum. Çocukluğumdan beri bir şeyler üretmeyi seviyorum ve farklı alanlarda deneyim kazanmak istiyorum. Tutkum, öğrenme isteğim ve bu alanlarda kendi tarzımı oluşturma çabamla ilerlemeye devam ediyorum.

Yorum Yap

Exit mobile version