in ,

Dünya Uzaylılarla İlk Temasa Hazır Değil: “Kolonizasyon ve Katliamla Sonuçlanabilir”

Uzaylılarla ilk temasın tehlikeli sonuçlar doğurabileceği uyarısı yapılıyor. ABD’deki bilim insanları, katliam ve kolonizasyon riskine dikkat çekti.

Uzaylılarla İlk Temas Katliamla Son Bulabilir
- Reklam -
- Reklam -

2023 yılı, artan UFO gözlemleri ve gizemli olaylarla uzaylılarla ilk temasın kapısını aralıyor gibi görünüyor. Ancak ABD’deki üç bilim insanı, uzaylılarla ilk temas olarak tanımlanan olası karşılaşmanın ciddi ve tehlikeli sonuçlar doğurabileceği konusunda uyarıyor.

Kaliforniya Üniversitesi’nden David Delgado Shorter, Alberta Üniversitesi’nden Kim TallBear ve Bowdoin College’dan William Lempert, birlikte kaleme aldıkları makalede, “katliam” ve “kolonizasyon” risklerine dikkat çektiler. Uzaylılarla ilk temasın basit bir olaydan çok uzun bir süreç olduğunu ve bu süreçte tarihsel derslerden çıkarmamız gereken önemli risklerin bulunduğunu vurguluyorlar.

Üç bilim insanı, NASA’nın SETI (Search for Extra-Terrestrial Intelligence / Dünya Dışı Akıllı Yaşam Araştırması) projesinin üyeleri olarak uzaylılarla temasın potansiyel risklerine odaklanıyor. SETI’nin faaliyetlerine dahil olarak, şu an için uzayı sadece dinleme faaliyetlerinde bulunulmasının bile insanlığın ilkel ve tehlikeli bir medeniyet olarak algılanabileceği uyarısında bulunuyorlar.

- Reklam -

Uzaylılarla İlk Temas Katliamla Son Bulabilir

Uzaylılarla İlk Temas: Tarihsel Riskler ve Uzman Uyarıları

SETI’ye bağlı akademisyenler her ne kadar “Sadece dinlemekten ne zarar gelebilir ki?” deseler de, tarihten alınan önemli örnekleri hatırlatan bu bilim insanları, Kristof Kolomb ve diğer Avrupalı kaşiflerin Amerika’ya geldiklerinde yerli halkı ilkel olarak nitelendirerek, uzun yıllar boyunca köleleştirmeye yol açtığını belirtiyorlar.

“Çalışma grubumuz, tüm uygarlıkların nispeten gelişmiş veya zeki olduğunu düşünmenin tehlikelerini göstermek için sömürgecilik tarihinden yararlandı. Örneğin, Kristof Kolomb ve diğer Avrupalı kaşifler Amerika kıtasına geldiklerinde, bu ilişkiler “Kızılderililerin” yazı bilmemeleri nedeniyle daha az gelişmiş oldukları önyargısıyla şekillenmiştir. Bu da Amerika’da on yıllar boyunca yerlilerin köleleştirilmesine yol açtı.”

Dünya Uzaylılarla İlk Temasa Hazır Değil: "Kolonizasyon ve Katliamla ve Sonuçlanabilir"

Çalışma grubu bildirisi ayrıca dinleme eyleminin kendisinin zaten bir “temas aşaması” içinde olduğunu öne sürdü.

“Sömürgeciliğin kendisi gibi, temas da tekil bir olaydan ziyade planlamayla başlayan bir dizi olay olarak düşünülebilir. Bu şekilde bakıldığında potansiyel olarak izinsiz dinleme, gözetlemenin başka bir biçimi değil midir? Dikkatle ama gelişigüzel dinlemek çalışma grubumuza bir tür gizli dinleme gibi göründü.”

- Reklam -

İnsanlık Gerçekten İlkel mi?

Uzaylılarla ilk karşılaşma potansiyelinin insanlık için büyük bir dönüm noktası olacağı göz önünde bulundurulduğunda, tarihsel derslerden çıkarmamız gereken riskleri şimdiden düşünmek büyük önem taşıyor. Bilim insanları, etik değerlere uygun bir yaklaşımla uzaylı karşılaşmasına hazırlıklı olmanın, insanlığın geleceğini riske atmadan ilerlemesi için kritik bir adım olduğunu vurguluyorlar.

Dünya Uzaylılarla İlk Temasa Hazır Değil: "Kolonizasyon ve Katliamla ve Sonuçlanabilir"

Akademisyenler uzaylılarla ilk temasın, sadece bilimsel bir olay olmaktan çok, tüm insanlığı etkileyebilecek potansiyel riskleri bulunan bir süreç olduğunu unutmamak gerektiğini ifade ediyor. Bilinçli bir şekilde hareket ederek tarihten alınan derslerle şekillenen bir karşılaşma, insanlığın geleceği için daha güvenli bir adım olabilir.

Peki ya sizce uzaylılarla ilk temas bir katliamla mı sonuçlanacak yoksa Steven Spielberg’ün Üçüncü Türden Yakınlaşmalar (Close Encounters of The Third Kind) filminde olduğu gibi barışçıl bir ortam mı sağlayacak? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Conversation


Yeni içerikler için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Ethem Yekta Ulaş

21 yaşındayım ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nde okuyorum. Çocukluğumdan beri bir şeyler üretmeyi seviyorum ve farklı alanlarda deneyim kazanmak istiyorum. Tutkum, öğrenme isteğim ve bu alanlarda kendi tarzımı oluşturma çabamla ilerlemeye devam ediyorum.

12 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for LordKratos LordKratos dedi ki:

    Uzaylıları taşla korkutmaya çalışan bir millet olarak ne kadar hazırlıklıyız bu tartışılır. benim anlamadığım tek nokta şu uzaylıların teknolojilerinin çok gelişmiş olduğunu nereden biliyoruz ? Madem gelişmiş ve bizi yok etmek istiyorlar, ne bekliyorlar ?

  2. Avatar for MelihAntepli MelihAntepli dedi ki:

    Bakmışlardır ki; bunlar kendi kendilerini yok ediyorlar nasılsa, bekleyelim biraz bize gerek yok demişlerdir :sweat_smile:

  3. Avatar for Lorien_archers Lorien_archers dedi ki:

    Aslında şöyle yapıyorlar. Şimdi isimlerini unuttum. Bir uzaylı türü vardı arkanı dönünce varlığını unuttuğun. Belki Doctor bile bilmiyor isimlerini. İşte onlar yönetiyor dünyayı. Biz de onların kuklasıyız.

  4. Avatar for murgul murgul dedi ki:

    Uzayın büyüklüğü göz önüne alındığında farklı bir güneş sisteminden bizim gezegenimize gelecek canlıların teknolojik olarak bizden çok daha gelişmiş olacakları bir gerçek.

    Arada bu kadar gelişmişlik farkı olan bir medeniyetin bize karşı tutumları bizim gezegenimizdeki hayvanlara karşı olan tutumumuzdan çok farklı olmama ihtimali yüksek bence.

  5. Avatar for Necatis Necatis dedi ki:

    Şöyle katılmak isterim ki, aslında insanlık çoktan ilk teması kurdu yani sözü edilen İlk Temas konsepti tam olarak neye yada kime göre algılanıyor ona da bakmamız gerekir çünkü eskilerin mitoloji dediği hikayeler ve öyküler bir şekilde ilk insanların ilk teması sessiz yada sesli gerçekleştirdiğinin kanıtı. Günümüzde yaşanacak bir İlk Temas pek tabii ki Uzay Yolu dizisindeki gibi yaşanmayacak; bir kere insanın öncelikli algısı yıkılacak; inanç.
    O kadar koyu dini inananlar gelen ziyaretçilerin varlığını kabul bile etmek istemeyeceklerdir ve sonunda algı yıkılacaktır hatta arkasından toplu intihar haberleri bile görünebilir başlıklarda.
    Koloni yada Katliam kelimesinden çok “Kabullenme” kelimesine daha çok bakılması gerekir çünkü, zaten başka bir Yıldız Sisteminden gelen bir uygarlığın bizden daha gelişmiş olacağı kesindir yukarıdaki arkadaşın da söz ettiği gibi.
    İnsanlığa bakar mısınız daha Güneş Sisteminin dış kesimine giden iki sondamız var ve iç kesimlerde dolaşan sondalar, tamam bize faydalı bilgiler veriyorlar ancak İnsanlık kendi Yıldız Sisteminin içinde özgün biçimde hareket edemiyor ki daha Ay’a giderken zorlanıyoruz.
    Başka bir Yıldızdan gelen uygarlığı önce biz kabul edebilecek miyiz? Ne amaçla geliyorlar, yardım mı arıyorlar yoksa yalnızca birkaç materyal tedariki yapıp Dünya’yı ara durak olarak kullanıp başka bir istikamete mi gidecekler?
    Önce Kabullenmek için kendimiz Gezegen bazında birlik olmalıyız ki bu şu anda imkansız; A-B arasındaki yola C ve D düz derken E ve F kıvrımlı yada engebeli diyerek daha baştan fikir çatışmalarına giriyoruz ki öyleyiz.
    Farklı dinler farklı görüşler ve farklı kafalar varken yukarıdan gelecek bir ırkla temasa hazır değiliz, en azından milyonların önünde yapılacak bir temasa ve bunu Dış Dünyalılarda biliyorlar o yüzden gizlice yapıyorlar temasları ya bazı şanslı insanlar ile yada hükümet organları ile.
    Burada ABD’nin neden en çok vakalara sahip olduğu da anlamını alıyor çünkü çoktan temas kuruldu sadece halkı paniğe sokmak istemiyorlar ve tane tane başlıklara ekliyorlar.
    Tabii benim anlamadığım bir kısım da var bu varlıklar bizden muhtemelen ileri derecede gelişmiş peki neden gizlice temas yapıyorlar?
    Ya bizden daha kırılgan ve ölümcül darbe alma oranları yüksek yada cidden insanın bilinmeyen bir yönünden korkuyorlar ki insanlık bile belki de bunu bilmiyor.
    Kısacası İlk Temas şu anda zor yani milyonlar için zor. Uzaylılara inanmayan da var onlara inananda var tek Tanrı var diyende var Tanrılar var diyende var. Bireysel veya küçük gruplar halinde Temaslar dışında Tarihe geçecek bir İlk Temasa daha zaman var.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

7 cevap daha var.

Cillian Murphy Barbie 2 Ken

“Oppenheimer”ın Yıldızı Cillian Murphy, “Barbie”nin Olası Devam Filminde Ken’i Oynama Fikrine Sıcak Bakıyor

The Exorcist: Believer Fragman

“The Exorcist: Believer” Filminden İlk Fragman Yayınlandı: “Şeytan” Geri Dönüyor