Menu
in ,

Ürkütücü ‘Yamyam’ Gezegenin Başka Bir Dünyayı Yutmuş Olabileceği Keşfedildi

Gökbilimciler 634 ışık yılı uzaklıktaki bir gaz devi gezegenin, atmosferindeki daha küçük bir dünyayı yutmuş olabileceğini keşfetti.

Gökbilimciler, WASP-76b adlı gezegenin potansiyel olarak başka bir dünyayı yutmuş olabileceğini düşündüren bir keşif yaptılar. 634 ışık yılı uzaklıktaki bir konumda bulunan bu sıcak Jüpiter, galaksimizdeki en sıcak ötegezenlerden biri olarak tanımlanıyor.

WASP-76b, ana yıldızı etrafında sadece 1.8 günde bir tam bir dönüş yaparak dikkat çekiyor. Bu hızlı hareketi nedeniyle gezegen, sıcaklık açısından inanılmaz derecede yüksek değerlere ulaşıyor, öyle ki 2.000 santigrat derecenin üzerine çıkabiliyor. Ayrıca, daha önceki araştırmalarında atmosferinde sıvı demir yağmurları olduğu ortaya çıkmıştı.

Uluslararası bir araştırmacı ekibi, WASP-76b’ye daha yakından bakmak için harekete geçti. Kanada’daki Montreal Üniversitesi’nden astronom Stefan Pelletier liderliğindeki ekip, WASP-76b’nin atmosferinde en az 11 ayrı element tespit etti. Bu elementler arasında demirin yanı sıra sodyum, kalsiyum, krom, lityum, hidrojen, vanadyum, magnezyum, azot, mangan, potasyum ve baryum bulunuyor.

- Reklam -

Bununla birlikte araştırmacılar, vanadyum pentoksitini de tespit ettiler ve bu molekülün daha önce bir ötegezegende açıkça belirlendiği ilk kez olduğunu belirttiler. Vanadyum pentoksit, sıcak devlerin atmosferik yapısını etkileyen bir molekül olup, Dünya’nın üst atmosferini ısıtan ozonun benzer bir rolü olduğu düşünülüyor.

Yamyam Gezegen WASP-76b, Merkür’e Benzer Bir Dünyayı Yutmuş Olabilir

Nature dergisinde yayımlanan araştırmanın içinde yer alan ekip ayrıca bazı ilginç bulgulara da dikkat çekti. Bazı elementlerin yokluğu, bu sıcak Jüpiter’in atmosferinin ısıya son derece duyarlı olduğunu ve sıcaklıkları benzer olsa bile değişebileceğini gösteriyor olabilir. Ayrıca WASP-76b’nin atmosferinde tespit edilen element miktarları, gezegenin ana yıldızı ve hatta Güneş ile benzerlik gösterse de, Dünya, Venüs, Mars ve Merkür gibi kayalık gezegenlerden oldukça farklıydı. Bu da gaz devlerinin oluşum süreçleri hakkında ipuçları sunabilir.

Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki New York Üniversitesi Abu Dabi’den astrofizikçi Mohamad Ali-Dib, “Bu, herhangi bir dev gezegende nikel, magnezyum ve krom gibi kimyasal elementlerin bolluğunu yüksek hassasiyetle ölçen ilk çalışma,” diyor ve devam ediyor:

“Değerlerinin beklenenden sapması, WASP-76b’nin Merkür ile aynı kimyasal bileşime sahip çok daha küçük başka bir gezegeni yutmuş olabileceğini varsaymamıza yol açtı.”

Araştırma, bu tuhaf ve aşırı dünyaların oluşumuyla ilgili farklı yolları anlama konusunda yüzeyi kazımaya henüz başladığımızı gösteriyor. Gezegenlerin nasıl oluştuğu ve var olduğu konusunda bu garip dünyaların bize daha fazla bilgi sağlayabileceği anlaşılıyor.

WASP-76b’nin ev sahibi yıldız WASP-76 etrafındaki yörüngesinin bir görünümü 👇

Yeni keşif hakkındaki düşüncelerinizi sizler de Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşabilir, bilim dünyasından yeni haberler için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: Science Alert

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Yorum Yap

Exit mobile version