in ,

Ürkütücü ‘Yamyam’ Gezegenin Başka Bir Dünyayı Yutmuş Olabileceği Keşfedildi

Gökbilimciler 634 ışık yılı uzaklıktaki bir gaz devi gezegenin, atmosferindeki daha küçük bir dünyayı yutmuş olabileceğini keşfetti.

Yamyam Gezegen Keşfedildi: Başka Bir Dünyayı Yutmuş
- Reklam -
- Reklam -

Gökbilimciler, WASP-76b adlı gezegenin potansiyel olarak başka bir dünyayı yutmuş olabileceğini düşündüren bir keşif yaptılar. 634 ışık yılı uzaklıktaki bir konumda bulunan bu sıcak Jüpiter, galaksimizdeki en sıcak ötegezenlerden biri olarak tanımlanıyor.

WASP-76b, ana yıldızı etrafında sadece 1.8 günde bir tam bir dönüş yaparak dikkat çekiyor. Bu hızlı hareketi nedeniyle gezegen, sıcaklık açısından inanılmaz derecede yüksek değerlere ulaşıyor, öyle ki 2.000 santigrat derecenin üzerine çıkabiliyor. Ayrıca, daha önceki araştırmalarında atmosferinde sıvı demir yağmurları olduğu ortaya çıkmıştı.

Uluslararası bir araştırmacı ekibi, WASP-76b’ye daha yakından bakmak için harekete geçti. Kanada’daki Montreal Üniversitesi’nden astronom Stefan Pelletier liderliğindeki ekip, WASP-76b’nin atmosferinde en az 11 ayrı element tespit etti. Bu elementler arasında demirin yanı sıra sodyum, kalsiyum, krom, lityum, hidrojen, vanadyum, magnezyum, azot, mangan, potasyum ve baryum bulunuyor.

- Reklam -

Yamyam Gezegen WASP-76b Keşfedildi: Başka Bir Dünyayı Yutmuş

Bununla birlikte araştırmacılar, vanadyum pentoksitini de tespit ettiler ve bu molekülün daha önce bir ötegezegende açıkça belirlendiği ilk kez olduğunu belirttiler. Vanadyum pentoksit, sıcak devlerin atmosferik yapısını etkileyen bir molekül olup, Dünya’nın üst atmosferini ısıtan ozonun benzer bir rolü olduğu düşünülüyor.

Yamyam Gezegen WASP-76b, Merkür’e Benzer Bir Dünyayı Yutmuş Olabilir

Nature dergisinde yayımlanan araştırmanın içinde yer alan ekip ayrıca bazı ilginç bulgulara da dikkat çekti. Bazı elementlerin yokluğu, bu sıcak Jüpiter’in atmosferinin ısıya son derece duyarlı olduğunu ve sıcaklıkları benzer olsa bile değişebileceğini gösteriyor olabilir. Ayrıca WASP-76b’nin atmosferinde tespit edilen element miktarları, gezegenin ana yıldızı ve hatta Güneş ile benzerlik gösterse de, Dünya, Venüs, Mars ve Merkür gibi kayalık gezegenlerden oldukça farklıydı. Bu da gaz devlerinin oluşum süreçleri hakkında ipuçları sunabilir.

Yamyam Gezegen WASP-76b

- Reklam -

Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki New York Üniversitesi Abu Dabi’den astrofizikçi Mohamad Ali-Dib, “Bu, herhangi bir dev gezegende nikel, magnezyum ve krom gibi kimyasal elementlerin bolluğunu yüksek hassasiyetle ölçen ilk çalışma,” diyor ve devam ediyor:

“Değerlerinin beklenenden sapması, WASP-76b’nin Merkür ile aynı kimyasal bileşime sahip çok daha küçük başka bir gezegeni yutmuş olabileceğini varsaymamıza yol açtı.”

Araştırma, bu tuhaf ve aşırı dünyaların oluşumuyla ilgili farklı yolları anlama konusunda yüzeyi kazımaya henüz başladığımızı gösteriyor. Gezegenlerin nasıl oluştuğu ve var olduğu konusunda bu garip dünyaların bize daha fazla bilgi sağlayabileceği anlaşılıyor.

WASP-76b’nin ev sahibi yıldız WASP-76 etrafındaki yörüngesinin bir görünümü 👇

YouTube video

Yeni keşif hakkındaki düşüncelerinizi sizler de Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşabilir, bilim dünyasından yeni haberler için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: Science Alert

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Nefrayto Nefrayto dedi ki:

    :open_mouth: İlginç bir olay, keşke bu tür olayları gözlemleyebilmek için uzay yoluculuklarının yapıldığı bir zaman diliminde doğabilseymişim. Ama aynı zamanda şu soğuk espriyi de yapmayı da istiyorum ‘kimsenin yediğinde içtiğinde gözümüz yok kardeşim, afiyet şeker olsun’ :smiley:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Invasion 2. Sezon Yayın Tarihi Belli Oldu

Apple TV+’ın Bilimkurgu Dizisi “Invasion” 2. Sezonuyla Geri Dönüyor: İşte İlk Bakış Görselleri

Attack on Titan Finalinden Yeni Fragman

“Attack on Titan”ın Final Fragmanı, Animenin Destansı Bir Sona Hazırlandığını Gösteriyor