Menu
in

1.700 Yıllık Yumurtalar Arkeologlar Tarafından Yanlışlıkla Çatlatıldı

Britanya’da su dolu çukurda Roma dönemine ait 1.700 yıllık tavuk yumurtaları bulundu.

Arkeolojik kazı haberleri her zaman heyecan verici olmuştur. İçinden ne çıkacağını ancak tahmin edebileceğiniz lahitler, gizemli tablolar ve dahası… Şimdiyse 1.700 yıllık yumurtalar gündemde.

İngiltere’nin Buckinghamshire bölgesinde gerçekleştirilen kazıda, su dolu bir çukurun içinde bulunan sepette 4 yumurta keşfedildi. Ancak ne yazık ki yumurtalardan üçü, kazı ekibi tarafından yanlışlıkla çatlatıldı.

Kazı ekibinin ifadesine göre, çatlayan yumurtalardan neredeyse insanı bayıltacak kadar kuvvetli bir kötü koku yayılmış. Ekip, yine de dördüncü yumurtayı güvenle karaya çıkartmayı başardı. Kırılmadan muhafaza edilen yumurta, Britanya’da bulunan ve bir bütün halinde olan tek Roma tavuğu yumurtası olarak kayıtlara geçti.

- Reklam -

Daha önce de Eski Roma’ya ait, bozulmamış bir tavuk yumurtası bulunmuştu. 2010 yılında Roma’da gömülü bir çocuğun elinin altından keşfedilmişti. Britanya’daki yumurta ise şu an Oxford Arkeoloji Merkezi‘nde plastik bir kutuda asitsiz kâğıt ile muhafaza ediliyor.

Uzmanlar, su dolu çukurun bir çeşit Roma dilek kuyusu olarak kullanıldığını düşünüyor. Kazının proje yöneticisi Stuart Foreman şöyle konuşuyor:

Kuru Ortamda Asla Sağlam Kalamayacak Yumurtalar Binlerce Yıldır Suyun Altındaydı

“Bunun Birleşik Krallık’taki ilk ve tek buluntu olmasının çok iyi bir nedeni var. (…) Binlerce yıldır suyla dolu bir çukurdan, kuru bir ortamda asla sağlam kalamayacak şeyleri bulabilirsiniz. Ama yumurtaların bir tanesini çıkarmamız bile inanılmaz. Çok kırılganlardı.”

Yumurtaların yanında aynı zamanda onlarca madeni para, ayakkabı, tahta alet ve “çok nadir bulunan” bir sepet de vardı.

Bulguyu analiz etmek için üç yıl harcayan Edward Biddulph şunları söyledi:

“Muhtemelen yoldan geçenler yeraltı tanrılarından dilek dilemek ve adak adamak üzere burada duruyordu. Romalılar yumurtaları, aşikar nedenlerden dolayı, yeniden doğuş ve doğurganlıkla ilişkilendirdi. Daha önce Britanya’daki Roma mezarlarında tavuk kemiği ve kırık yumurta kabuğu bulmuştuk ama bütün bir yumurtayı hiç görmemiştik.”

Uzmanlar, adak adamak için kullanılmaya başlamadan önce çukurun, milattan sonra ikinci yüzyıldan üçüncü yüzyıla kadar, bira mayalamak için maltlama işleminde kullanıldığını belirtti.

Konuya dair görüşlerinizi bizlerle Kayıp Rıhtım Forum‘da paylaşmayı unutmayın.


* Arkeoloji ve Fantazya

* Keşfedilen Anglosakson Hazinesinin Detayları Açıklandı

Kaynak: Gazete Duvar

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Yorum Yap

Exit mobile version