Menu
in ,

Pasifik Okyanusu’nda Kayıp Kıta Atlantis Çağrışımlarına Neden Olan ‘Sarı Tuğlalı Bir Yol’ Keşfedildi

Pasifik Okyanusu’nun zemininde ilginç bir keşfe imza atıldı. Akıllara kayıp kıta Atlantis’i getiren sarı tuğlalı yol şaşkınlık yarattı.

Pasifik Okyanusu’nun zemininde beklenmedik bir keşif yapıldı. Kayıp kıta Atlantis’i yeniden gündeme getiren sarı tuğlalı yolun bulunması heyecan yarattı.

Daha önce RMS Titanic’in kalıntılarına ait görüntüleri yayınlaması ve Alman zırhlısı Bismarck’ın enkazını bulmasıyla gündeme gelen Okyanus Araştırmaları Vakfı, yeni bir keşfe imza attı.

Adını bilimkurgu yazarı Jules Verne’in Denizler Altında Yirmi Bin Fersah romanındaki denizaltından alan keşif gemisi Nautilus’un yeni keşfine dair detaylar ortaya çıktı. Geminin mürettebatı, Pasifik Okyanusu’nun zemininde beklenmeyen bir görüntüyle karşı karşıya geldi.

- Reklam -

Hawaii yakınlarındaki Papahānaumokuakea Ulusal Deniz Anıtı’nda araştırmalar yapan ekip, ilk bakışta insan eliyle yapıldığı izlenimini uyandıran “sarı tuğlalı bir yol”u gün yüzüne çıkarttı.

Keşfedilen bu sıra dışı yapı, Dünya Mirası olarak kabul edilen okyanus alanındaki Liliʻuokalani Sırtı adlı bölgede bulundu.

Pasifik Okyanusu’nda Arnavut Kaldırımlı Bir Yola Benzer Yapı Bulundu

Arnavut kaldırımlı bir yolu andıran yapı, keşif ekibi tarafından efsanevi kayıp kıta Atlantis’e benzetildi. Görüntüleri yorumlayan bir ekip üyesi yapıyı “Atlantis’e giden bir yol” tanımlamasında bulundu.

Bununla birlikte bu yakıştırmaya rağmen bahsi geçen yolun doğal bir şekilde oluştuğu da aktarıldı.

Kurumuş bir göl yatağı olduğu anlaşılan yapının bölgede eski çağlarda varlığını sürdüren aktif bir volkan nedeniyle ortaya çıktığı anlaşıldı.

Nautilus ekibi nisan ayının büyük kısmını, volkanik kökenli su altı dağlarının jeolojisini ve biyolojik sistemlerini inceleyerek tamamladı.

Tuğla Desenlerinin Bölgedeki Yanardağ Patlamalarıyla Oluştuğu Düşünülüyor

Çarpıcı oluşum da Nootka Seamount adlı bir dağın zirvesinde görüldü. Tuğla benzeri desenlerin bölgedeki patlamalara bağlı ısınma ve soğuma döngüleri sayesinde meydana geldiği düşünülüyor.

Konuya dair açıklamalarda bulunan ekip şu sözleri kaydetti:

“Kırık bir hyaloklastit kaya akışı (birçok kaya parçasının deniz tabanına yerleştiği, yüksek enerjili patlamalarda oluşan volkanik yapı) diye tanımlanan ’kurumuş bir göl yatağı’ oluşumu tespit ettik.”

Yola ait görüntüleri aşağıdan izleyebilirsiniz:

Keşif gemisi, dalgıçların ve kameraların okyanus tabanında gördüklerini canlı yayımlayan ve izleyicilere okyanus derinliklerine bakma fırsatı sağlayan Ocean Exploration Trust (Okyanus Araştırmaları Vakfı) tarafından işletiliyor.

Siz bu sıra dışı keşfe dair ne düşünüyorsunuz? Atlantis’e çıkan yol benzetmesine katılıyor musunuz? Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Independent

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Yorum Yap

Exit mobile version