in ,

Titanik’in Enkazı Hızla Bozuluyor: Yeni Görüntüler Ünlü Geminin Son Hâlini Gözler Önüne Serdi

Titanik enkazı hızla bozulmaya devam ediyor. Özel bir denizaltı görevi ile yeniden görüntülenen RMS Titanic’in son hâli ortaya çıktı.

titanik enkazı yeni görüntüler
- Reklam -
- Reklam -

Titanik enkazı bir kez daha görüntülendi. Özel bir denizaltı ile yapılan seferde kaydedilen görüntüler, Titanic’teki bozulmanın giderek hızlandığını ortaya koydu.

Geçen temmuz, geminin enkazını turistik ziyaret ve bölgede araştırmalar yapmayı planlayan Washington merkezli OceanGate Expeditions’tan sizlere bahsetmiştik. İşte şimdi o seferlerden ilk görüntüler gelmeye başladı. Enkazdaki çürümenin dozu giderek kötüleşiyor.

Batmaz denilen RMS Titanic transatlantik yolcu gemisi, 10 Nisan 1912 tarihinde Southampton, İngiltere’den, ABD’nin New York kentine doğru yola çıkmıştı. 2.200 kişi ile başlanılan yolculukta ünlü gemi, Labrador yakınlarında Atlas Okyanusu’nda buzdağına çarparak 15 Nisan 1912 tarihinde sulara gömülmüştü. Yaklaşık 1.500 kişinin hayatını kaybettiği kaza, en büyük deniz felaketlerinden birisi olarak anılıyor.

- Reklam -

titanik enkazı yeni

OceanGate’in Titan adlı denizaltısı ile yapılan keşif seferi sonrası paylaşılan fotoğraflar, ünlü gemi enkazının son hâlini gözler önüne seriyor.

Titanik Enkazı Belirgin Değişiklikler Geçirmeye Devam Ediyor

Titan’ın son dalışının ardından bu hafta şirket tarafından yapılan açıklamada, “Bu değişiklikler, belirgin ve dikkate değer. Bunlara vardavelalardaki Yelpaze Mercanı’nın kaybolması da dahil,” ifadesi kullanıldı.

Gemi direği çökerken, giderek artan enkaz 3.800 metre derinliğindeki sahaya ve çevresine dağılmış durumda.

titanik yıkıntıları

Geçen ay OceanGate tarafından yapılan basın açıklamasında, Nisan 1912’de batan geminin bulunduğu yere ilk dalışın tamamladığı duyurulmuştu.

Basın açıklamasında, Titan denizaltısının karbon fiber ve titanyumdan yapıldığı, “5 kişilik mürettebatı derin okyanusa götürebilen, dünyanın tek özel sualtı gemisi olduğu ve 10 yıllık bir geliştirme sürecinin sonucunda ortaya çıktığı” öne sürülmüştü.

OceanGate’in CEO’su ve kurucusu Stockton Rush geçen ay ayrıca şu sözleri kullanmıştı:

- Reklam -

“Buraya gelmek için muazzam mühendislik, operasyon, iş ve nihayetinde Kovid-19 zorluklarının üstesinden gelmemiz gerekti. Bu ekiple çok gurur duyuyorum ve birçok ortağımıza destekleri için minnettarım.”

Stockton Rush, aynı zamanda ilk dalışa kaptanlık eden de isim oldu. Onun yardımcılığını üstlenen ise Scott Griffith oldu. Titanik’i 30’dan fazla defa ziyaret etme fırsatı bulan eski Fransız deniz komutanı P.H. Nargeolet de görev uzmanı olarak ekibe katıldı.

Titan’ın Titanik Dalışları Yıl Bazlı Olacak Şekilde Belgelenecek

Nargeolet yaptığı açıklamada Titan ile yaptıkları Titanik dalışının, şimdiye kadar yaptıkları arasında en unutulmaz dalışlardan birisi olduğunu söylemişti.

titanik enkazı

OceanGate, yaz mevsiminin son Titan dalışını geçen cumartesi günü gerçekleştirdi. Ekip, keşif gezilerine devam etmeyi ve yaşanan sürecin nasıl ilerlediğine dair daha kapsamlı bir kavrayış elde etmek için son model teknolojisini kullanarak enkazın kötüleşen durumunu yıl bazlı belgelemeyi planlıyor.

Enkaz, bünyesinde Ömer Hayyam’ın “The Book Wonderful” olarak da bilinen Rubaiyat’ının önemli bir kopyasını da barındırıyor.

Siz bu manzara karşısında ne düşündünüz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşmayı unutmayın.

Kaynak: The Independent

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Countdown: Inspiration4 Mission To Space belgeseli netflix spacex

SpaceX’in İlk Sivil Havacılık Görevi Netflix Belgeseli Olacak: Uzay Macerası Anbean Kaydedilecek

Quentin Tarantino Natural Born Killers

Quentin Tarantino, Hikâyesini Yazdığı Natural Born Killers’ı Neden Hiç İzlemediğini Anlattı