Menu
in

Kanser Hücresi Tespitinde Yeni Yöntem Bulundu

Bilim insanları, kanserli hücrelerin tespitini ve yok edilmelerini kolaylaştıracak GPS benzeri yeni bir sistem üzerinde çalışıyorlar.

Kanser hücreleri tespit edilmemeyi başarmakta gerçekten de ustalar. Ancak 14 Ekim tarihli Nature Immunology dergisinde yayınlanan bir rapora göre; Yale Üniversitesi’nden bilim insanları hücre toplulukları arasından diğer bağışıklık sistemi tedavilerinin bulamadığı kanserli hücreleri yok edebildiler.

Araştırmacılar, yeni sistemin melanom, üçlü negatif meme ve pankreas tümörlerini, hatta birincil tümör kaynağında bulunanları bile azalttığını veya ortadan kaldırdığını söyledi.

Genetik profesörü ve araştırmanın baş yazarı Sidi Chen, keşfettikleri bu sistemin bütün olarak yeni bir immünoterapi yöntemi olduğunu söyledi.

- Reklam -

İmmünoterapi yöntemi, kanser tedavisinde bir devrim yarattı. Ancak mevcut tedaviler bazı hastalarda kansere karşı pek de işe yaramıyor. Şu anki tedaviler kimi zaman kanser hücrelerinin gizlendiği molekülleri bulmakta başarılı olamıyor. Bu da tedavi süreçlerini daha az etkili kılıyor.

Yeni Bir Gen Düzenleme Teknolojisi Sistemi Geliştirildi

Bu eksiklikleri gidermek için, Profesör Chen’in laboratuvarı, viral gen terapisine ve CRISPR gen düzenleme teknolojisine sahip yeni bir sistem geliştirdi. DNA parçalarını tespit etmek yerine, yeni teknoloji on binlerce kansere bağlı geni GPS gibi davranarak bulmayı başardı.

Böylece bu tanınan genlere gelecekte yenileri eklendiği takdirde bağışıklık sistemi yeni kanserli hücreleri tanıyacak ve karşı koyacak.

Teorik olarak üzerine tartışılan bu sistemin şu an immünoterapi direnci gösteren hastaları da kapsayacak şekilde, pek çok kanser çeşidine karşı etkili olmayı başarabileceği öne sürüldü.

Önümüzdeki yıllar için planlaması devam eden çalışmalarla birlikte teorideki bu sistem daha iyi bir hale getirilecek. Ardından da kanser hastalarının klinik tedavileri için denenmeye hazırlanacak.

Ozan Ercan

2002 yılında İstanbul'da doğdum. Büyükçekmece Recep Güngör Anadolu Lisesi'nin dil bölümünden mezun oldum. Marmara Üniversitesi’nde Fransızca Öğretmenliği okuyor, günlerimi büyük oranda müzik dinleyerek ve kitap okuyarak geçiriyorum. Oscar Wilde ve That '70s Show seviyorum.

Yorum Yap

Exit mobile version