Menu
in

Gökbilimciler 300 Saatte 3 Milyon Galaksi Haritaladı

Gökbilimciler 300 saat içinde 3 milyon galaksi haritası çıkardı. Yeni çalışma ile normalde yıllarca süren incelemeler birkaç haftada tamamlandı.

Gökbilimciler yeni bir çalışma ile normalde yıllarca süren incelemeyi sadece 300 saate indirdi ve 3 milyon galaksi haritaladı. Bu galaksilerin yaklaşık 1 milyonu daha önce hiç bilinmiyordu. Bu da gözlemlenebilir evrenin %83’ünün haritalandırıldığı anlamına geliyor.

Avustralya ulusal bilim ajansının (CSIRO) “Google evren haritası” olarak tanımladığı bu yeni gökyüzü araştırması, 36 antenden oluşan Avustralya Kare Kilometre Dizisi Yol Bulucu (ASKAP) radyo teleskopu için büyük bir testin tamamlandığını gösteriyor.

Gökbilimciler 2012’den beri gökyüzünü radyo imzaları (gizemli hızlı radyo patlamaları dahil) için taramak için ASKAP’ı kullanırken, teleskopun tüm antenleri şimdiye kadar tek bir gökyüzü araştırmasında hiç kullanılmamıştı.

- Reklam -

Avustralya Astronomi Topluluğu dergisinde 30 Kasım’da yayınlanan bir makaleye göre, araştırmacılar teleskobun tam potansiyelinden yararlanarak güney yarımkürede yaklaşık 3 milyon galaksinin haritasını çıkardılar. Gökbilimciler bu uzak galaksilerin yaklaşık 1 milyon kadarının daha önce astronomi tarafından bilinmediğini yazdı. Bu araştırmanın sadece başlangıç olduğu da belirtildi. Yapılan bu ilk incelemenin başarısı ile, CSIRO bilim insanları önümüzdeki yıllarda daha da derinlemesine gözlemler planlıyorlar.

Gökbilimciler Galaksi Haritalarını Halka Açık Şekilde Yayınlayacak

CSIRO gökbilimcisi baş araştırma yazarı David McConnell yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“ASKAP ilk kez tüm kaslarını esnetti, her zamankinden daha ayrıntılı ve rekor bir hızla evrenin haritasını oluşturdu. Gelecekteki gözlemler ile on milyonlarca yeni galaksi bulmayı umuyoruz.”

Normal şartlarda görülebilir gökyüzü incelemelerinin tamamlanması aylar ve hatta yıllar sürebilir. CSIRO’nun Rapid ASKAP Continuum Survey (Hızlı ASKAP Süreklilik Gözlemi) olarak adlandırdıkları yeni girişimi, yalnızca birkaç hafta boyunca yıldızlara bakarak tüm bu süreci tamamladı. Teleskopun 36 alıcısının her biri gökyüzünün geniş, panoramik resimlerini çekerken, özel bir süper bilgisayar ağı bunları birleştirmek için oldukça seri bir şekilde çalıştı. Ortaya çıkan şey ise gökyüzünün %83’ünü kaplayan harita, her biri 70 milyar piksel içeren 903 farklı görüntünün birleşimi oldu. Şu an alınabilir kameraların en yüksek çözünürlüklü olanlarının birkaç yüz milyon piksel çektiği düşünülürse bu devasa bir rakam anlamına gelmekte.

Alınan verilerin toplam boyutu ise 13,5 exabytelık olarak açıklandı.

Şu an sonuçların hâlâ analiz edildiği belirtilirken, çalışmalar tamamlandıktan sonra bu görüntülerin her birinin CSIRO’nun Veri Erişim Portalı aracılığıyla halka açık hale getirileceği de açıklandı.

Peki ya siz bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz? Yeni galaksilerin keşfi sizleri heyecanlandırıyor mu? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Space

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Yorum Yap

Exit mobile version