Menu
in

Gökbilimcileri Bekleyen Tehlike: Astronomi Ölüyor mu?

SpaceX’in yönetimindeki Starlink projesiyle birlikte, gökyüzünde iyice ayyuka çıkması beklenen uydu fazlalığı astronomiyi öldürebilir mi?

SpaceX‘in son gösterisi insanları şaşırtırken belli kesimler için soru işaretleri oluşturmaya başladı. Güzel bir amaç için oluşturulan bu teknolojiler astronominin sonunu getirmek gibi bir tehlike doğuruyor olabilir. Sorumuz açık ve net: Astronomi ölüyor mu?

Bilmeyenler için bir ön bilgi geçelim: SpaceX geçtiğimiz günlerde 60 adet alçak yörünge uydusu fırlattı. Binlercesinin daha gelmesi beklenen bu uyduları fırlatmanın amacı gezegenimizin her noktasında internetin ulaşılabilir hâle gelmesini sağlamak. Günümüzde hâlâ geniş bant internete ulaşımı olmayan 3,8 milyar insan bulunuyor. Ancak gökbilimciler bu uydular konusunda oldukça endişeli çünkü gözlem teknikleri tehlike altında.

- Reklam -

SpaceX elbette bu teknolojinin bir ilkini yapmıyor. Ancak bu konudaki en büyük adımı atacak şirket olduğu da bir gerçek. Dünyanın yörüngesine 12,000 uydu fırlatmayı planlayan SpaceX’i 3,000 uydu ile Amazon takip ediyor. 650 uydu ile göklerde yerini almak isteyen OneWeb gibi irili ufaklı platformlar da sırasını bekleyenler arasında.

Gökbilimcilerin endişesini yavaş yavaş tahmin etmeye başlamışsınızdır. Ancak durum görüşü kapayan koca bir uzay kütlesinden çok daha fazlasını oluşturuyor. Vantablack ile boyanmamış herhangi bir uydu ışığı direkt olarak yeryüzüne yansıtabilir. Gecenin başlangıç ve sonlarında yüzlerce kilometre ötedeki uyduların bir kısmı hâlâ gün ışığını görebiliyor olabilir. Ufuktan derin uzay fotoğrafları çekmek isteyen veya kozmik olayların spektrumlarını belirlemeye çalışan astoronomların verileri birer çöpe dönüşebilir.

LSST gibi projeler gece gökyüzünü her gün bütün olarak görüntüleyerek kozmos hakkında zamansal bir harita çıkarmaya çalışıyor. Bu görüntülerde sürekli hareket eden ve ışıldayan uyduların yaratacağı kaos korkutucu. Radyo astronomi ile uğraşanlar içinse durum daha da kötü. Zira Teknosfer zaten yeteri kadar gürültülüyken uydular arası ve dünya arası iletişimin yaratacağı gürültü bu araştırmanın da sonunu getirebilir.

Gökbilimciler kendi önlemlerini almaya başladılar bile. Bu işin üstesinden ne kadar iyi gelebilecekler zamanla göreceğiz. Starlink’in göğümüzde bir tren gibi geçişini eğlenerek izlemiş olabilirsiniz ancak proje tamamlandığında bir daha gökyüzünü eskisi gibi saf haliyle göremeyeceğiz. Gece gökyüzümüz bir daha eskisi gibi olmayacak.

Bu gelişmeler hakkında siz ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı bizlerle paylaşmayı unutmayın.

Kaynak: Scientific American


* SpaceX, Tesla’yı Geride Bırakarak Elon Musk’ın En Değerli Şirketi Oldu

Burak İpek

Özellikle bilimkurguya ve çizgi romanlara bayılır. Çizgi romanlara girişi Dylan Dog, bilimkurguya aşkı ise Dune serisi ile başladı. 7 yaşından beri bilgisayarla ve elektronik aletlerle iç içe yaşamayı seçerek göbeğini büyüttü. Düşüncelerini başkalarıyla tartışmak adına Kayıp Rıhtım’da yazılar yazıyor.

Yorum Yap

Exit mobile version