Menu
in

Evrende Yalnız mıyız? Sorusuna Cevap Arayan James Webb Uzay Teleskobu’ndan İlk Görüntüler Paylaşıldı

James Webb Uzay Teleskobu’ndan ilk görüntüler paylaşıldı. 10 milyar dolarlık teleskop, bilinen evrenin sınırlarını keşfetmeye hazırlanıyor.

James Webb Uzay Teleskobu tarafından kaydedilen ilk görüntüler paylaşıldı. Sonunda beklenen konumuna varan 10 milyar dolarlık teleskop, “Evrende yalnız mıyız?” sorusu dahil olmak üzere birçok cevap arayacak.

Bekleyiş nihayet sona erdi. 25 Aralık 2021 tarihinde uzaya fırlatılan James Webb Uzay Teleskobu, ilk görüntüleri göndermeye başladı. Gelen görüntüler en çarpıcı kozmik fotoğraflar olmasa da, büyük bir bilimsel kilometre taşını işaret ediyor.

NASA’nın James Webb Uzay Teleskobu’nun arkasındaki ekip, merakla beklenen gözlemevinden 11 Şubat Cuma günü gelen 2 fotoğrafı yayınladı. Henüz pek bir anlam ifade etmeyen ana fotoğraf, HD 84406 adlı bir yıldızı gösteriyor. Söz konusu fotoğraf, teleskobun parçalı aynasını hizalamak için devam eden süreç adına çekildi.

- Reklam -

Hizalama prosedürü için cihazın baş araştırmacısı olarak görev yapan Arizona Üniversitesi çalışanı astronom Marcia Rieke, tüm ekibin bu süreçteki ilk adımlar konusunda ne kadar mutlu olduğunu dile getirdi.

James Webb, şu anda yaklaşık altı ay sürmesi beklenen bir devreye alma sürecinin ortasında. Uzay Teleskopu ilk ayı fırlatma konfigürasyonundan başlayarak ve Dünya’dan yaklaşık 1 milyon mil (1.5 milyon kilometre) uzağa yolculuk yaparak geçirdi.

Kalan zamanın büyük bir kısmı boyunca, bilim insanları gözlemevinin cihazlarını aktif hale getirmeye ve kalibre etmeye harcıyor. Böylece derin evrenin en net görüntüleri için gerekli olan teleskopun 18 altın ayna parçasında küçük ayarlamalar yapmaya odaklanıyorlar. NASA’ya göre süreç şimdilik iyi gidiyor.

James Webb Uzay Teleskobu “Selfie” Çekti

Ancak teleskobun hâlâ gidecek çok yolu var. Webb operasyonları proje bilimcisi Jane Rigby, 8 Ocak’ta teleskop aynalarını açma sürecine başlarken düzenlenen bir basın toplantısında ilk fotoğrafların bulanık hâlde geleceğini söylemişti. Ve gelen ilk fotoğraf gerçekten de JWST bilim insanlarının yakın zamanda ilk önce bakmayı seçtiklerini açıkladıkları yıldız olan HD 84406’nın birden çok görüntüsünü içeriyor.

HD 84406, Büyük Ayı takımyıldızında bulunuyor, ancak teleskop yardımı olmadan Dünya’dan görünemiyor. Fakat Webb için mükemmel bir hedef. Çünkü parlaklığı sabit ve gözlemevi onu her zaman tespit edebilir.

HD 84406 görüntüsüne ek olarak NASA, hizalama işlemi sırasında yardımcı olması için gözlemevinin birincil aynasını hedefleyen özel bir lens kullanarak gözlemevinin çektiği bir “selfie” görüntüsünü de paylaştı.

James Webb Uzay Teleskobu’nun ilk görselleri hakkında sizler neler düşünüyorsunuz? Sizce önümüzdeki süreçte ne gibi yeni keşifler yaşanacak? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizlerle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Space.com

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Yorum Yap

Exit mobile version