in

Evrende Yalnız mıyız? Sorusuna Cevap Arayan James Webb Uzay Teleskobu’ndan İlk Görüntüler Paylaşıldı

James Webb Uzay Teleskobu’ndan ilk görüntüler paylaşıldı. 10 milyar dolarlık teleskop, bilinen evrenin sınırlarını keşfetmeye hazırlanıyor.

James Webb Uzay Teleskobu ilk fotoğraflar
- Reklam -
- Reklam -

James Webb Uzay Teleskobu tarafından kaydedilen ilk görüntüler paylaşıldı. Sonunda beklenen konumuna varan 10 milyar dolarlık teleskop, “Evrende yalnız mıyız?” sorusu dahil olmak üzere birçok cevap arayacak.

Bekleyiş nihayet sona erdi. 25 Aralık 2021 tarihinde uzaya fırlatılan James Webb Uzay Teleskobu, ilk görüntüleri göndermeye başladı. Gelen görüntüler en çarpıcı kozmik fotoğraflar olmasa da, büyük bir bilimsel kilometre taşını işaret ediyor.

NASA’nın James Webb Uzay Teleskobu’nun arkasındaki ekip, merakla beklenen gözlemevinden 11 Şubat Cuma günü gelen 2 fotoğrafı yayınladı. Henüz pek bir anlam ifade etmeyen ana fotoğraf, HD 84406 adlı bir yıldızı gösteriyor. Söz konusu fotoğraf, teleskobun parçalı aynasını hizalamak için devam eden süreç adına çekildi.

- Reklam -

Hizalama prosedürü için cihazın baş araştırmacısı olarak görev yapan Arizona Üniversitesi çalışanı astronom Marcia Rieke, tüm ekibin bu süreçteki ilk adımlar konusunda ne kadar mutlu olduğunu dile getirdi.

James Webb, şu anda yaklaşık altı ay sürmesi beklenen bir devreye alma sürecinin ortasında. Uzay Teleskopu ilk ayı fırlatma konfigürasyonundan başlayarak ve Dünya’dan yaklaşık 1 milyon mil (1.5 milyon kilometre) uzağa yolculuk yaparak geçirdi.

Kalan zamanın büyük bir kısmı boyunca, bilim insanları gözlemevinin cihazlarını aktif hale getirmeye ve kalibre etmeye harcıyor. Böylece derin evrenin en net görüntüleri için gerekli olan teleskopun 18 altın ayna parçasında küçük ayarlamalar yapmaya odaklanıyorlar. NASA’ya göre süreç şimdilik iyi gidiyor.

James Webb Uzay Teleskobu “Selfie” Çekti

Ancak teleskobun hâlâ gidecek çok yolu var. Webb operasyonları proje bilimcisi Jane Rigby, 8 Ocak’ta teleskop aynalarını açma sürecine başlarken düzenlenen bir basın toplantısında ilk fotoğrafların bulanık hâlde geleceğini söylemişti. Ve gelen ilk fotoğraf gerçekten de JWST bilim insanlarının yakın zamanda ilk önce bakmayı seçtiklerini açıkladıkları yıldız olan HD 84406’nın birden çok görüntüsünü içeriyor.

James Webb Uzay Teleskobu ilk fotoğraf

- Reklam -

HD 84406, Büyük Ayı takımyıldızında bulunuyor, ancak teleskop yardımı olmadan Dünya’dan görünemiyor. Fakat Webb için mükemmel bir hedef. Çünkü parlaklığı sabit ve gözlemevi onu her zaman tespit edebilir.

HD 84406 görüntüsüne ek olarak NASA, hizalama işlemi sırasında yardımcı olması için gözlemevinin birincil aynasını hedefleyen özel bir lens kullanarak gözlemevinin çektiği bir “selfie” görüntüsünü de paylaştı.

James Webb Uzay Teleskobu selfie

James Webb Uzay Teleskobu’nun ilk görselleri hakkında sizler neler düşünüyorsunuz? Sizce önümüzdeki süreçte ne gibi yeni keşifler yaşanacak? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizlerle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Space.com

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

12 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for azizhayri azizhayri dedi ki:

    Çok klasik, çok sıradan, çok klişe olacak ama “Onlar nelerle uğraşıyor, biz nelerle…”
    Başlıktaki soru -naçizane, bu fakir kulunuza sorulmuş olsaydı- cevabım ‘hayır, yalnız değiliz’ olurdu. Sadece iletişim kuramadık diye cevabımı desteklerdim.

  2. Avatar for MelihAntepli MelihAntepli dedi ki:

    Uzaylılar var zaten. Bir kere 5-6 ufo aracı görmüştüm evde balkondayken. Acayip bir şeydi. Uzaktan çok belli olmuyordu şekilleri ama 5-6 tane ufo vardı. Bir ufo sanırım daha büyüktü, çünkü diğerleri onun altına geliyordu ve diğerlerini içine alıyordu. Bu da böyle bir anımdır. Başkada olmadı öyle bir şey :smiley:

  3. Avatar for _OZ _OZ dedi ki:

    @azizhayri @MelihAntepli dünyamıza kadar gelmişlerse nasıl iletişim kurulamaz :slight_smile: bilmediğimiz teknolojiler varsa bize söylenmiyor olabilir.

    İlk gelen fotoğraf ise umarım miladın başlangıcı olur ileride.

  4. Avatar for MelihAntepli MelihAntepli dedi ki:

    Bu da bir ihtimal.

    Ama bana kalırsa ABD, Çin, Rusya dünya para gömüyorlar sırf bu araştırmalar için. Bu ülkeler boşa böyle bir şey yapmaz, illa ki vardır ellerinde bir şeyler ki hala daha iyi para yatırıyorlar. Ä°letişime geçmemelerinin nedenleri bana göre; insanları hala ilkel görmeleri olabilir. Ä°letişime geçmek için ne zaman adam olacaksınız insanlar diye bekliyor olabilirler ya da yiyin birbirinizi işgal edelim diyorlardır :smiley: En çok görülme ve ziyaret etmeleri ise atom bombasıyla sıklaşıyor. Öncesinde de varmış ama atom bombasının atılmasıyla bu ziyaretler artmış.

  5. Avatar for _OZ _OZ dedi ki:

    Bana kalırsa savunma sanayine (savaş) uzay araştırmalarına ayrılan bütçelerin kat kat fazlası harcanıyor. Dünya dışı bir güç gözle görülebilecek kadar gelecek ama bu savunma manyakları yerinde duracak, pek ihtimal vermiyorum. Ben de ailemle balkonda benzer ışıklar gördüm, geceydi ve büyük bir yıldız ışığı benzeri kaynaktan küçük ışıklar çıkıyordu.

    Devletlerin herşeyi bildiğini ve kendi kum havuzumuzda oynamamıza izin verildiği için daha büyük güçlerin kontrolünde olduğumuzu sakladıklarını bile düşünebiliriz.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

7 cevap daha var.

Salih Bolat vefat

Salih Bolat Hayatını Kaybetti: Çağdaş Türk Şiirinin Önde Gelen Şairine Veda

The Rings of Power Fragmanı

Amazon’un Yüzüklerin Efendisi Dizisi “The Rings of Power”dan İlk Fragman Yayınlandı