in ,

Kosta Rika Açıklarındaki Derin Denizde Dört Yeni Ahtapot Türü Keşfedildi

Kosta Rika’nın açıklarındaki derin denizlerde, daha önce benzerlerine nadir rastlanan dört yeni ahtapot türü keşfedildi.

Derin Denizde 4 Yeni Ahtapot Türü Keşfedildi
- Reklam -
- Reklam -

Kosta Rika açıklarında daha önce hiç görülmemiş dört ahtapot türü keşfedildi ve derin deniz sakinlerinin gizemli dünyası biraz daha aydınlandı.

Schmidt Okyanus Enstitüsü öncülüğündeki bir görevde bulunan araştırmacılar, geçen ay Kosta Rika yakınlarındaki deniz tabanında yaptıkları keşif sırasında dikkat çekici bir keşifte bulundular. Bilim insanları, deniz tabanında benzersiz ve yarı saydam yumurtalardan özenle çıkan yeni bir derin deniz ahtapotu neslini gözlemledi. Bulgular geçici olarak “Dorado ahtapotu” olarak adlandırılan yeni bir türün tanımlandığını doğruladı. Yeni tür, iki keşif gezisi sırasında keşfedilen ve yeni tanımlanan dört ahtapot türünden sadece biri.

Dorado ahtapotu takma adını araştırmacıların canlıları doğal ortamlarında gözlemledikleri Dorado Outcrop olarak bilinen su altı kaya oluşumundan aldı. Özellikle bu ahtapotların hidrotermal bacalara yakınlığı, kötü şöhretli uzun kuluçka sürecini hızlandırmak için sızan hidrotermal sıvının sıcaklığından yararlanmak için potansiyel bir adaptasyona işaret ediyor.

- Reklam -

Bilim insanları hem bacaların yakınından hem de daha uzaklardan örnekler toplayarak daha ileri analizler için Kosta Rika Üniversitesi Zooloji Müzesi’ne getirdiler. Fiorella Vásquez ve Janet Voight‘in çalışmaları sonucunda Dorado ahtapotu, Kaliforniya’nın orta kesimlerindeki hidrotermal bacaların yakınında bulunan inci ahtapotuna benzerliğine rağmen ayrı bir tür olarak tanımlandı.

Derin Denizde 4 Yeni Ahtapot Türü Keşfedildi

Derin Denizleri Keşfetmek: Kosta Rika Keşif Gezisi Dört Esrarengiz Ahtapot Türünü Tanımlamak için Çalışmaya Devam Ediyor

Araştırma ekibi ayrıca hidrotermal bacalardan daha uzakta bulunan Muusoctopus cinsi üyesi iki ahtapot türü daha tespit etti. Bu türler kollarındaki çift sıra emiciler ve mürekkep keselerinin olmaması gibi özellikleri paylaşırken, daha büyük gözler ve benzersiz renklenme desenleri gibi belirgin farklılıklar sergiliyor.

Dördüncü tür ise her bir kolda tek sıra emici ve kendine özgü deri çıkıntıları ile karakterize ediliyor. Potansiyel olarak Graneledone cinsine ait olmasına rağmen araştırmacılar hâlâ alışılmadık özellikleri ve soluk renkleri ile boğuşuyor.

Her üç isimsiz tür de şu anda daha ileri incelemelerden geçmekte. Bilim insanları her birini tanımlamakta ve akran değerlendirmesine sunmak üzere çalışmalarına devam ediyor. Kabul edildikten sonra bu türler resmi olarak adlandırılacak ve bilimsel literatürde belgelenecek.

- Reklam -

Keşif gezisi ahtapot keşifleriyle sınırlı kalmadı. Aynı zamanda “Skate Park” olarak adlandırılan nadir bir derin deniz paten balığı yuvası tespit edildi ve üç yeni hidrotermal kaynağı ortaya çıkarıldı. Kosta Rika Üniversitesi’nde biyoloji profesörü ve keşif gezisinin eş lideri Jorge Cortés-Núñez, elde edilen bulguların sadece Kosta Rika’da değil tüm dünyada derin denizlerin korunması ve muhafaza edilmesinin önemini vurguladı. Toplanan verilerin zenginliği okyanusun derinliklerinde saklı gizemlere ışık tutarak gelecek yıllarda da araştırmaların devam etmesini sağlayacak.

Yeni Ahtapot Türleri


İlginizi Çekebilir: Sayısız Efsaneye Konu Olan Dünyanın En İlginç Canlılarından Ahtapotlar Hakkında 10 Tuhaf Gerçek


Yeni keşfedilen ahtapot türleriyle ilgili yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, bilim dünyasından yeni haberler için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: Scientific American

Ethem Yekta Ulaş

21 yaşındayım ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nde okuyorum. Çocukluğumdan beri bir şeyler üretmeyi seviyorum ve farklı alanlarda deneyim kazanmak istiyorum. Tutkum, öğrenme isteğim ve bu alanlarda kendi tarzımı oluşturma çabamla ilerlemeye devam ediyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Japon Yazar Ödüllü Romanını Yazarken ChatGPT Kullandı

Japon Yazar Ödüllü Romanını Yazarken ChatGPT Kullandığını İtiraf Etti

Suudi Arabistan Hayber Vahası Surları

Suudi Arabistan’daki Hayber Vahası’nın Etrafındaki 4.000 Yıllık Devasa Surlar Gün Yüzüne Çıkartıldı