in ,

Japon Yazar Ödüllü Romanını Yazarken ChatGPT Kullandığını İtiraf Etti

Japonya’nın en prestijli edebiyat ödülünü kazanan yazar Rie Kudan, romanını kaleme alırken ChatGPT’den yardım aldığını açıkladı.

Japon Yazar Ödüllü Romanını Yazarken ChatGPT Kullandı
- Reklam -
- Reklam -

Ünlü Japon yazar Rie Kudan, Japonya’nın en prestijli edebiyat ödülü olan Akutagawa Ödülü törenindeki son zaferinin ardından yaptığı açıklamada, ödüllü romanını hazırlarken yapay zekânın, özellikle de ChatGPT’nin yardımını aldığını açıkladı.

33 yaşındaki yazar, eseri Tokyo-to Dojo-to (Tokyo Sempati Kulesi) ile prestijli Akutagawa Ödülü’nü kazandı. Komite üyeleri tarafından “neredeyse kusursuz” olarak nitelendirilen roman, Tokyo’da kanunları çiğneyenlerin rehabilite edildiği konforlu ve yüksek katlı bir hapishane inşa etmekle görevlendirilen bir mimarın ahlaki ikilemleri etrafında dönüyor ve tema olarak yapay zekâya yer veriyor.

Bir basın toplantısı sırasında Kudan, başyapıtının yaklaşık %5’inin doğrudan ChatGPT tarafından üretildiğini açıkladı. Gelecek planlarını açıklarken sanatsal sezgilerinin sınırsızca gelişmesine izin verirken, yaratıcı sürecinde yapay zekâdan yararlanmaya olan bağlılığını dile getirdi.

- Reklam -

ChatGPT ile kişisel bağı edebi çabalarının ötesine geçen Kudan, başkalarına güvenmekte tereddüt ettiği konularda yapay zekâdan tavsiye aldığı örnekleri paylaştı. İnsan duyguları ile makine tarafından üretilen yanıtlar arasındaki ortak yaşam üzerine düşünen Kudan, YZ’nin beklenmedik yanıtlarının kendisini kahramanın diyaloglarına kendi duygularını katmaya sevk ettiği durumlara dikkat çekti.

Tokyo-to Dojo-to - Rie Kudan ChatGPT

Yazarlıkta Yapay Zekâ Çağı: Rie Kudan’ın Ödüllü Romanının Yazımında ChatGPT İtirafı ve Sanatın Geleceği

Yapay zekânın yaratıcı uğraşlara entegrasyonu, geleneksel geçim kaynakları üzerindeki etkisini çevreleyen tartışmalarla birlikte çeşitli sanatsal alanlarda tartışmalara yol açtı. Geçen yıl fotoğrafçı Boris Eldagsen, YZ tarafından üretildiği anlaşılan fotoğrafı nedeniyle Sony Dünya Fotoğraf Ödülleri’nden diskalifiye edilmişti. Benzer şekilde aralarında George R. R. Martin, Jodi Picoult ve John Grisham’ın da bulunduğu önde gelen yazarlar, telif hakkıyla korunan materyallerin izinsiz kullanıldığı iddiasıyla ChatGPT’nin arkasındaki kuruluş olan OpenAI’ya karşı toplu dava açmışlardı.

Aralarında James Patterson, Dan Brown ve Margaret Atwood gibi isimlerin de bulunduğu 10.000’den fazla yazar, yapay zekâ sektöründeki liderleri, büyük dil modellerini eğitmek için çalışmalarını kullanırken yazarlardan izin almaya çağıran ve adil tazminatın önemini vurgulayan açık bir mektup kaleme almıştı.

- Reklam -

Japon Yazar Rie Kudan ChatGPT Kullandı

Yazar ve ödül komitesi üyesi Keiichiro Hirano, sosyal medyada YZ işbirliğinin etik sonuçları hakkında dile getirilen endişeleri ele alarak, seçici kurulun Kudan’ın ChatGPT kullanımını sorunlu olarak algılamadığını açıkladı. Üretken yapay zekâdan söz edilmesinin romanın anlatısının ayrılmaz bir parçası olduğunu vurguladı.

Japon yazarın ödüllü romanını hazırlarken ChatGPT’den yardım aldığını itiraf etmesi hakkında sizler ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazla haber için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: CNN

Ethem Yekta Ulaş

21 yaşındayım ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nde okuyorum. Çocukluğumdan beri bir şeyler üretmeyi seviyorum ve farklı alanlarda deneyim kazanmak istiyorum. Tutkum, öğrenme isteğim ve bu alanlarda kendi tarzımı oluşturma çabamla ilerlemeye devam ediyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Pinar123 Pinar123 dedi ki:

    Kitabı okumadım ama “Kitap içeriğinde yapay zekadan bahsediliyor bu nedenle kullanıldı” anlamını çıkardım bu makaleden. Fakat şunu düşündüm kâr amacı gütmeyen akademik kitaplar, makaleler bile cesaret edip kullanamaz YZ bu durumda doğrudan kâr elde edilen bir hikâye kitabı bunu kullanmalı mı? Hani nerede %100 özgünlük,yaratıcılık? YZ dediğimiz sistem henüz düşünemiyor gelişmiş bir arama motoru gibi davranarak cevap veriyor sonuçta aldığı cevaplar doğrudan YZ’nin fikirleri değil bir yerlerden elde edilmiş duruma en uygun insanların internete girdiği veriler. Kitabı okumadığım için ne tip bölümler YZ’den alınmış bilemiyorum. En azından kitabın arkasına bir ibare gelebilir bence % kaç 'ı YZ’den alınmış belirtilebilir. Senaryolarda artık YZ ile yazılabilir sonucu çıkmıştı geçen gün Hollywood’da. Valla yazılamaz arkadaşlar ben sürekli aynı filmleri izlemem beni kaybeder. Ben insanlar tarafından yazılan eserlerde bile esinlenmeleri hissediyorum yada doğrudan anlıyorum benim için zevksiz bir dünyaya doğru gidiyoruz.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Sword Art Online Animesine Yeni Film Geliyor

“Sword Art Online” Animesi için Yeni Bir Film Üzerinde Çalışılıyor

Derin Denizde 4 Yeni Ahtapot Türü Keşfedildi

Kosta Rika Açıklarındaki Derin Denizde Dört Yeni Ahtapot Türü Keşfedildi