Menu
in

Mars Derinliklerinden Gelen Tuhaf Sesler Açıklanamıyor

NASA, Mars’tan gelen tuhaf seslerin bazılarının kaynaklarını henüz tespit edemediklerini açıkladı. InSight aracının kaydettiği bu sesler kamuoyu ile paylaşıldı.

Mars gezegeninin derinliklerinde meydana gelen 100’den farklı gürültülü ses hakkında yeni gelişmeler yaşanıyor. Uzay bilimcileri sadece 21 sesi gizemli yüksek sesli patlamalarla ilişkilendirebildi.

NASA geçen yıl gezegene inen süper hassas dinleme cihazı ile kaydedilen 21 sesi halka açık hale getirdi. Kasım 2018’de Mars’ın yüzeyine ulaşan InSight uzay aracı ilk sismik gürültüleri nisan ayında kaydetti.

NASA’ya göre 3.7 büyüklüğünde olan muhtemelen gezegenin iç kısmındaki volkan hareketlerinden kaynaklanan depremlerin gürültülü sesleri, NASA’nın İç Yapı için Sismik Deneyi tarafından mayıs ve temmuz aylarında toplandı.

- Reklam -

NASA’nın Jet Tahrik Laboratuvarı, Mars’ın dış kabuğunun Dünya ve Ay’ın dış kabuklarının karışımı gibi olduğunu söyledi.

Açıklamalara göre Mars, kraterli yüzeyi ile biraz daha Ay’a benziyormuş. Sismik dalgaların bir dakika kadar sürebildiği Mars, bu açıdan Dünya ile benzeşmiyor. Çünkü Dünya’daki depremler saniyeler içinde sonlanabiliyor.

Bilim insanları, sismik dalgaların Mars’ın derin iç yapısını ilk kez ortaya çıkaracağına inanıyor. NASA, bir yandan da gezegenin hangi volkanlarının hâlâ aktif olduğunu belirlemeye çalışıyor.

Dünya Dışı Yaşama Dair Gerçeklere Hazır Değiliz

Araştırmacılar, insan kulağı tarafından duyulabilmeleri için deprem kayıtlarını hızlandırmak ve işlemek zorunda kaldılar.

NASA’dan Jim Green, Dünya dışındaki yaşam hakkında gerçekleri öğrenmeye henüz hazır olmadığımızı düşünüyor.

Jim Green Daily Telegraph’a bulunduğu açıklamalarda, bu ses kayıtlarının devrim niteliğinde olduğundan bahsetti. Ayrıca insanların henüz bu sonuçlara hazır olmadığını da sözlerine ekledi. Endişelerini dile getiren Green, sonuca ulaşmaya yakın olduklarını ve gelecekte bazı duyurular yapmayı planladıklarını söyledi.

Mars’ta kaydedilen sesleri aşağıdan dinlemeniz mümkün:


* Var Olmaması Gereken Bir Gezegen Keşfedildi

Ozan Ercan

2002 yılında İstanbul'da doğdum. Büyükçekmece Recep Güngör Anadolu Lisesi'nin dil bölümünden mezun oldum. Marmara Üniversitesi’nde Fransızca Öğretmenliği okuyor, günlerimi büyük oranda müzik dinleyerek ve kitap okuyarak geçiriyorum. Oscar Wilde ve That '70s Show seviyorum.

Yorum Yap

Exit mobile version