in

Mars Derinliklerinden Gelen Tuhaf Sesler Açıklanamıyor

NASA, Mars’tan gelen tuhaf seslerin bazılarının kaynaklarını henüz tespit edemediklerini açıkladı. InSight aracının kaydettiği bu sesler kamuoyu ile paylaşıldı.

Mars
- Reklam -
- Reklam -

Mars gezegeninin derinliklerinde meydana gelen 100’den farklı gürültülü ses hakkında yeni gelişmeler yaşanıyor. Uzay bilimcileri sadece 21 sesi gizemli yüksek sesli patlamalarla ilişkilendirebildi.

NASA geçen yıl gezegene inen süper hassas dinleme cihazı ile kaydedilen 21 sesi halka açık hale getirdi. Kasım 2018’de Mars’ın yüzeyine ulaşan InSight uzay aracı ilk sismik gürültüleri nisan ayında kaydetti.

NASA’ya göre 3.7 büyüklüğünde olan muhtemelen gezegenin iç kısmındaki volkan hareketlerinden kaynaklanan depremlerin gürültülü sesleri, NASA’nın İç Yapı için Sismik Deneyi tarafından mayıs ve temmuz aylarında toplandı.

- Reklam -

NASA’nın Jet Tahrik Laboratuvarı, Mars’ın dış kabuğunun Dünya ve Ay’ın dış kabuklarının karışımı gibi olduğunu söyledi.

Açıklamalara göre Mars, kraterli yüzeyi ile biraz daha Ay’a benziyormuş. Sismik dalgaların bir dakika kadar sürebildiği Mars, bu açıdan Dünya ile benzeşmiyor. Çünkü Dünya’daki depremler saniyeler içinde sonlanabiliyor.

Bilim insanları, sismik dalgaların Mars’ın derin iç yapısını ilk kez ortaya çıkaracağına inanıyor. NASA, bir yandan da gezegenin hangi volkanlarının hâlâ aktif olduğunu belirlemeye çalışıyor.

Dünya Dışı Yaşama Dair Gerçeklere Hazır Değiliz

Araştırmacılar, insan kulağı tarafından duyulabilmeleri için deprem kayıtlarını hızlandırmak ve işlemek zorunda kaldılar.

- Reklam -

NASA’dan Jim Green, Dünya dışındaki yaşam hakkında gerçekleri öğrenmeye henüz hazır olmadığımızı düşünüyor.

Jim Green Daily Telegraph’a bulunduğu açıklamalarda, bu ses kayıtlarının devrim niteliğinde olduğundan bahsetti. Ayrıca insanların henüz bu sonuçlara hazır olmadığını da sözlerine ekledi. Endişelerini dile getiren Green, sonuca ulaşmaya yakın olduklarını ve gelecekte bazı duyurular yapmayı planladıklarını söyledi.

Mars’ta kaydedilen sesleri aşağıdan dinlemeniz mümkün:

YouTube video


* Var Olmaması Gereken Bir Gezegen Keşfedildi

Ozan Ercan

2002 yılında İstanbul'da doğdum. Büyükçekmece Recep Güngör Anadolu Lisesi'nin dil bölümünden mezun oldum. Marmara Üniversitesi’nde Fransızca Öğretmenliği okuyor, günlerimi büyük oranda müzik dinleyerek ve kitap okuyarak geçiriyorum. Oscar Wilde ve That '70s Show seviyorum.

4 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Davram Davram dedi ki:

    DNA kodlaması mı yapıyor nedir. (Mission to Mars’tan yürüttüm bu açıklamayı :grinning:)

  2. Avatar for Waxillium Waxillium dedi ki:

    Karnım guruldarken bu yazıya denk geldim :joy::joy: bence acıkan birileri var

  3. Avatar for Arthur_Snostorm Arthur_Snostorm dedi ki:

    E yazıyor işte videoda wind gust (rüzgar şiddeti) ve arm moves (robotik kol hareket ediyor) diye, çok düşük de sismik aktivite sesi var. Tuhaf yada anlaşılmayan ne burada?

  4. Avatar for kaanaskin93 kaanaskin93 dedi ki:

    Şu tür “bilmem ne bilmem neleri açıklanamıyor, bilimcilerin cevab vere mediği sualler, vakalar” ve benzeri anlamsızlıklar haber değeri taşımamalı. Sırf yersiz spekülasyon. Her şey pat diye anlaşılacak diye bir kaide var sanki. Bilim insanları her şeyi zamanla açıklığa kavuşturabilirler, kavuşturabildiler de ki birikim ortada ve onların nihai açıklamaları haricindeki her şey manipüle olma heveslileri için bulunmaz altın pahasında.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Martin Scorsese

Martin Scorsese Marvel Filmlerini Eleştirdi

His Dark Materials

His Dark Materials Yeni Fragmanı Yayınlandı