Menu
in

Robotların Daha İyi Yöneteceği Görüşü Güçleniyor

Yapay zekâ araştırmacıları, robotların insanlardan daha başarılı şekilde devlet yönetebileceği görüşünde ısrarcı.

Peki ya sıradan bir vatandaş dünya liderlerini her zaman arayabilseydi ve bürokratik engeller olmadan hızlı bir şekilde yanıt alabilseydi neler olurdu? Yapay zekâ araştırmacılarından biri, bu senaryonun ilerleyen yıllarda gerçek olabileceğini söylüyor.

The Daily Star gazetesi, bilgisayar bilimleri profesörü Dr. David Levy’ye göre -Love and Sex with Robots’un yazarı- politikacıların yerini yakında robotlara bırakacağını, çünkü robotların doğru karar vermek konusunda üstün yetenekleri olduğunu belirtti.

Daily Star’ın aktardığı üzere, Dr. David Levy’nin açıklamaları dikkat çekici. Bir başkanın ya da başbakanın sorumlu oldukları konuları ele alırsak; bu kişiler ekonomi, politika, sağlık ve ulaşım konularında birtakım kararlar almak zorunda, diye sözlerine başlıyor Levy. Araştırmacı aynı zamanda insanlara kıyasla yapay zekâ tarafından bu tür kararların daha iyi alınabileceğini savunuyor. Çünkü yapay zekâ, insan sezgisi ve zekâsı gerektiren her görevin yapay zekâ tarafından çözülebileceği kadar büyük bir hızla gelişiyor, diye de sözlerine ekliyor.

- Reklam -

Levy, milletvekillerinin gitgide seçmenlerinin güvenlerini kaybettiğini ileri sürdü. Daily Star’a göre, buna örnek olarak da Trump yönetimindeki son Brexit gelişmelerine ve kaosa dikkat çekti.

İngiltere merkezli bir medyaya göre Levy, eninde sonunda yapay zekânın neredeyse her şeyde insanlardan daha iyi olacağını herkesin kabul edeceği görüşünü paylaştı. Ekonomi planlamasında insandan daha iyi bir yapay zekâya sahipseniz, hangisi ülkenizin ekonomisinden en kısa zamanda sorumlu olurdu, bir insan mı yoksa üstün bir yapay zekâ mı? şeklinde mantık yürüterek düşüncesini belirtiyor.

Araştırmacı, bir gün erişimi ve bağlantısı olan herkesin siber bir hukukçu ile kişisel düzeyde iletişim kurabileceğine inanıyor.

En Az 30 Yıl Sonra Robotlar Devletlerin Başlarına Geçebilir

Daily Star’a göre Levy, şakayla karışık bir şekilde, herkes sormak istediği soruyu sorabilse ve cevaplar yapay zekânın kendisinden gelse, durumun şimdikinden çok daha iyi bir hâl alacağını söylüyor. Boris Johnson’ı (Birleşik Krallık Başbakanı) arayıp ona bir soru soramadığından yakınmaktan da geri durmuyor.

Levy’ye göre, insanlığın bu yeni gerçekliği bekleyecek daha fazla vakti kalmadı. 30-50 yıl bu olayın gerçekleşmesi için yeterli olacak.


* İlk Uzay Oteli İçin Geri Sayım Başladı

Aylin Gümüş

Kendisi bildi bileli hem oyun hem de teknoloji ile içli dışlı. İki yaşından beri oyun oynayan bir yazılımcı. Lovecraft ve Sherlock başta olmak üzere fantastik, bilim kurgu, korku, gerilim ve polisiye türlerini severek takip eder.

Yorum Yap

Exit mobile version