Menu
in

SpaceX, Tarihi Görevini Hava Muhalefeti Nedeniyle Erteledi

SpaceX tarihi Crew Dragon görevi olumsuz hava koşulları nedeniyle ertelendi. Elon Musk’ın ilkleri gerçekleştirecek uçuşu 30 Mayıs’a alındı.

Tüm dünyanın gözünü üzerine diktiği SpaceX, ilk astronotlu uçuşu hava muhalefeti nedeniyle 30 Mayıs 2020 tarihine ertelendi. Ünlü girişimci Elon Musk’ın projelerinden yalnızca birisi olan SpaceX, 2 NASA astronotunu Uluslararası Uzay İstasyonu’na göndermek için Crew Dragon görevi olumsuz hava şartları nedeniyle sekteye uğradı.

Uzay taşımacılığında yeni bir çağın başlangıcı olarak görülen bu hamle, ne yazık ki planlandığı tarihte gerçekleştirilemedi. Ancak bu, çok da olağan dışı bir durum değil. Bilim insanları uçuş ihtimalini daha önceden zaten yüzde 40 olarak açıklamıştı. Bununla birlikte B ve C planları da çoktan hazırlanmıştı. Uygun hava koşullarının sağlanamamasından ötürü Crew Dragon görevi 30 Mayıs 2020 tarihine ertelendi.

- Reklam -

Uzaya insan göndermek Dünya gezegeni için yeni bir olay değil. Hatta bu yıllarda bu iş giderek sıradanlaşıyor. NASA (ABD), ESA (Avrupa), Roscosmos (Rusya) veya JAXA (Japonya) gibi doğrudan devlete bağlı pek çok kuruluş bugüne dek sayısız insanlı uçuş düzenledi.

Elon Musk’ın çılgın projelerinden SpaceX ise kendisini tüm bu kurumlardan ayrı bir yere konumlandırıyor. Çünkü SpaceX bir devlet kurumu değil, özel şirket.

Uzaya astronot taşıma işini özel sektörün devralması, bir nevi “taksi hizmeti” yapması her açıdan büyük bir olay. Elon Musk’ın Mars’a koloni kurma planları da göz önüne alındığında, bu ticari uçuşların ilk adımı olan Crew Dragon görevi heyecanla bekleniyordu. Ancak ne yazık ki kalkışa yalnızca 17 dakika kala görev ertelendi.

SpaceX, Tarihi Crew Dragon Görevini Olumsuz Hava Koşulları Nedeniyle 30 Mayıs’a Erteledi

Falcon 9 roketiyle gerçekleştirilmesi hedeflenen Crew Dragon’da, hava durumu dışında her şeyin yolunda gittiği bilgisi de açıklandı. Daha güvenli bir hava durumu için uçuş 30 Mayıs Cumartesi günü saat 10.22’ye ertelendi.

İçerisinde NASA astronotu Douglas Hurley ve Bob Behnken’ı barındıran uzay gemisi 30 Mayıs’ta yeniden kalkış rampasına sürülecek. Hurley ve Behnken ise özel bir şirket tarafından uzaya gönderilen ilk insanlar olarak tarihe geçecekler.

Dün akşamki görevin canlı yayın tekrarını aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.

Peki siz SpaceX’in bu adımlarını nasıl karşılıyorsunuz? Sizce özel şirketlerin uzaydaki yarışa dahil olması geleceğimizi nasıl şekillendirecek? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşmayı unutmayın.


* Küçük Bir Seyahat | Ray Bradbury

Kaynak: Space

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Yorum Yap

Exit mobile version