Menu
in

Çizgi Romanın Efsane İsmi Alan Moore Resmen Emekli Oldu

Çizgi roman dünyasının en önemli isimlerinden Alan Moore, Olağanüstü Beyefendiler Cemiyeti’nin son sayısının yayınlanmasıyla çizgi roman yazmaya veda ettiğini açıkladı.

Son günlerde çizgi roman dünyasından veda haberleri üst üste geliyor. Geçtiğimiz günlerde Vertigo’nun kapanıp başka bir isimle yayın hayatına devam edeceğini öğrenmiştik. Şimdi ise eserleriyle çizgi roman tarihine yön veren Alan Moore çizgi roman yazarlığından emekli olduğunu açıkladı.

Aslında bu haber tam olarak sürpriz sayılmaz. Zira Alan Moore birkaç sene önce üzerinde çalıştığı projeleri tamamladıktan sonra çizgi roman yazarlığını bırakmayı planladığını söylemişti. Ancak her ne kadar önceden haber vermiş olsa da Moore gibi bu alanda dünyanın en iyi isimlerinden birinin artık yeni çizgi romanlar yazmayacağını bilmek gerçekten üzüntü verici.

Alan Moore Kimdir?

Alan Moore, 1953 yılında İngiltere‘nin Northampton şehrinde dünyaya geldi. 80’lerin başlarında Marvel UK2000AD ve Warrior gibi İngiliz yayıncılar için kısa çizgi hikayeler yazdı. Her ne kadar bu dönemde ünlü eserlerinden V For Vendetta ile Marvelman (daha sonra Miracleman olarak adlandırılacak) serilerini yazmaya başlasa da, ismini asıl 1983‘te DC etiketiyle yayınlanan The Saga of the Swamp Thing ile duyurdu. Moore 21. sayıda devraldığı Swamp Thing Efsanesi’ni 65. sayıya kadar devam ettirdi ve bu dönem karakterin en parlak dönemi oldu.

- Reklam -

1986‘da yine DC tarafından yayınlanmaya başlanıp 1987’de 12. sayısıyla sona eren Watchmen, hala çizgi roman tarihinin en önemli eserlerinden biri (hatta ben dahil birçok kişi için en önemli eseri) olarak kabul edilir.

1988‘de ise en çok bilinen Batman hikayelerinden biri olan Öldüren Şaka (Batman: The Killing Joke) yayınlandı.

1990‘da DC etiketiyle V For Vendetta (1993’ten sonra Vertigo etiketiyle yayınlanmaya devam etti), Marvel etiketiyle ise Miracleman‘in ilk cildi okurlarla buluştu.

1999‘da, geçtiğimiz aylarda Flaneur sayesinde Türk okurlarla da buluşan, devasa eseri Cehennemden Gelen (From Hell) yayınlandı. 2000‘de başlayan Olağanüstü Beyefendiler Cemiyeti (The League of Extraordinary Gentlemen) ise yakın zamanda dördüncü cildin son sayısının yayınlamasıyla sona erdi.

Alan Moore eserleriyle 9’u En İyi Yazar dalında olmak üzere toplam 23 Eisner Ödülü aldı. 2014‘te ise Eisner Onur Listesi’ne de adını yazdırmayı başardı.

Alan Moore ortaya koyduğu şaheserlerle Frank Miller‘den Neil Gaiman‘a kadar birçok ismi etkilemekle kalmadı, daha öncesinde çocuklara yönelik bir tür olarak görülen çizgi romanın sanat çevrelerinde ciddiye alınmasını sağlayan isim oldu.

Yeni Moore Eserleri Görebilecek miyiz?

Daha 65 yaşında olan Alan Moore’un artık çizgi roman yazmayacak olması, ona ait yeni eserler görmeyeceğimiz anlamına gelmiyor tabi. Voice of the Fire (Ateşin Sesi) ve Jerusalem isimli iki romanı olan Moore, şu sıralar senaryosunu kaleme aldığı The Show filmi ile meşgul. Dolayısıyla Moore’un gelecekte yeni romanlar ve film senaryoları yazması oldukça olası görünüyor.

Kim bilir, belki de Moore ileride emekli olmaktan vazgeçer ve kendisinden yeni çizgi romanlar okuma şansına erişiriz. Gerçi hangi formatta olursa olsun, yeni Alan Moore eserleri okumak/izlemek bizler için hep heyecan verici olacak.

Burak Mermer

1993’te Sivas'ta doğdu. Yıldız Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği mezunu, ODTÜ Bilim ve Teknoloji Politikası Çalışmaları'nda yüksek lisans öğrencisi. Edebiyatı, sinemayı ve bilgisayar oyunlarını çok sever. Hayatın anlamının Radiohead şarkılarında gizli olduğuna inanmakta, başka dünyalara duyduğu tutku sayesinde yaşamayı sürdürmektedir.

Yorum Yap

Exit mobile version