Menu
in

Çizgi Roman Yazarı Denny O’Neil Aramızdan Ayrıldı

Efsanevi çizgi roman yazarı ve editörü Denny O’Neil 81 yaşında hayatını kaybetti. İkonik birçok karakteri hayatımıza sokan O’Neil, 11 Haziran’da aramızdan ayrıldı.

En çok Batman serileriyle adından söz ettiren yazar ve editör Dennis J. “Denny” O’Neil 81 yaşında vefat etti. Ailesinin onayladığı üzere efsanevi çizgi roman yazarı 11 Haziran gecesi evinde dünyaya gözlerini yumdu.

O’Neil’in en ünlü eserleri Detective Comics ve Batman: Legends of the Dark Night serileriydi. 1986-2000 yılları arasında Batman adıyla çıkan bütün eserlerde editörlük yaptı. O’Neil 60’larda çıkan Batman dizisiyle birlikte klasik süper kahramanlaşan karakteri daha ciddi Siyah Şövalye köklerine geri döndüren isimdi.

- Reklam -

Batman evrenine Ra’s al Ghul, Talia al Ghul, Leslie Thompkins, Azrael ve Richard Dragon gibi birçok ikonik karakter kattı. Joker ve Two-Face’in de şu an tanıdığımız modern hallerine gelişine imza attı.

DC’de ayrıca Green Arrow ve Green Lantern’in birlikte ABD boyunca gezip suçla savaştıkları, ülkenin sosyal ve politik sorunlarını işleyen seriyi yarattı. Superman vs. Muhammad Ali sayısını, Armageddon 2001’i ve önemli Justice Leage serilerini yazdı.

Denny O’Neil Marvel’da Çalıştı, Optimus Prime Karakterinin İsim Babasıydı

Denny Marvel’da da güzel işler çıkarmıştı. Amazing Spider-Man, Iron Man ve Daredevil serilerinde kalem oynattı. Madame Web, Hydro-Man, Obadiah Stane ve Lady Deathstrike’ı yaratan isimlerdendi. Transformers konseptini ortaya çıkarttı ve Optimus Prime’a ismini verdi. Marvel’de çalıştığı sırada o zamanın çaylağı Frank Miller’i işe alan ve Daredevil’i ona emanet eden isimdi.

Yazarlık ve editörlüğe ek olarak Manhattan’s School of Visual Arts (Manhattan Görsel Sanatlar Okulu)’nda ders verdi, Hero Inıtiative’in Yönetim kurulundaydı ve Çizgi Roman Yazmak İçin DC Rehberi adlı bir ders kitabı yazdı.

2018’de Başkan Jimmy Carter Kütüphanesi tarafından düzenlenen “Çizgi Romanlar ve Sosyal Adalet” haftasında ana konuşmacıydı. 25 Mayıs 2019 günü hem çizgi roman endüstrisinde hem de Amerikan toplumunda yarattığı etkiyi onore etmek için Phoenix kenti tarafından Dennis O’Neil Günü ilan edildi.

Denny O’Neil’in yazarlığını üstlendiği herhangi bir çizgi romanı okumuş muydunuz? Yazarın kaleme aldığı maceraları nasıl buluyordunuz? Kayıp Rıhtım Forum üzerinden yorumlarınızı paylaşabilirsiniz.


* Frank Miller’dan Daredevil: Bir Kahramanın Kaderini Nasıl Değiştirirsiniz?

Kaynak: Games Radar

Mehmet Çakıcı

1999'da Balıkesir'de doğdu. Küçük yaştan beri fantastik edebiyata ilgi duydu, büyüdükçe diğer edebiyatlara da yaklaştı. Şu sıralar İstanbul Üniversitesi'nde bu ilginin üstüne iyice düşüyor. Uzun bir süre araknofobinin nasıl yazıldığını öğrenemedi.

Yorum Yap

Exit mobile version