Menu
in

Türk Bilimkurgu Edebiyatının Duayen İsmi Bülent Akkoç Hayatını Kaybetti

Bülent Akkoç hayatını kaybetti. Türk bilimkurgu edebiyatının duayen ismi, üç yıldır verdiği yaşam mücadelesini kaybetti.

Bülent Akkoç yaşama veda etti. Yerli bilimkurgu edebiyatı denince akla ilk gelen ilk isimlerden birisi olan emektar yazar, editör ve yayıncı Akkoç 63 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Şubat 2019’da evinde geçirdiği bir kaza sonrası bitkisel hayata giren Bülent Akkoç, ne yazık ki eski sağlığına bir daha hiç kavuşamadı. Ölüm haberi de kısa süre önce sosyal medya üzerinden duyuruldu. Akkoç’un cenazesi bugün ikindi namazının ardından İstanbul, Zeytinburnu’ndaki Ayvalık Mezarlığı’na defnedilecek.

Yazarla ilgili anılarını paylaşan sevenlerinin ortak noktada buluştukları yerler arasında Akkoç’un neşeli, çalışkan ve hayat dolu olması geliyordu.

- Reklam -

1958’de İstanbul’da doğan ve 1965 yılından bu yana bilimkurgu ile içli dışlı olan Akkoç, özellikle yerli edebiyat alanında hazırlanmış birçok dergiye katkı sundu. 1977 yılında X-Bilinmeyen bilimkurgu dergisi ile daha geniş çevrelere adını duyuran Akkoç, Ocak 1980’de Göktaşı adında bir dergi yayınına başlamış ve 3 sayı boyunca devam etmesini sağladı. Ocak 1989 tarihinde ise Öncü adıyla yine bir aylık dergi yayınına başladı ve 1 yıl boyunca devam ettirdi.

Tüm bunların arasında Bülent Akkoç ismi en çok Atılgan dergisi ile tanındı. Ocak 1996’da Hakan Alpin’in sahibi olduğu derginin yayın yönetmenliğini görevini Akkoç üstlendi. Yazar, dergi yayın hayatına son verene dek katkıda bulunan isimler arasında yer aldı. Atılgan, dergi olmanın yanı sıra Atılgan Yayınları adıyla bir yayınevine de dönüştü. Akkoç, yayınevinin de başındaki isimdi. Ayrıca ilk sayısı Nisan 1988’de yayımlanan Çağdaş Sanat Bilim-Kurgu dergisine de öyküleriyle katkıda bulundu.

Bülent Akkoç Bilimkurgu Türüne Katkılarından Ötürü Mavi Anka Onur Ödülü’ne Layık Görülmüştü

Bülent Akkoç, katkıda bulunduğu eserler dışında ayrıca iyi bir arşivciydi. Kendisi Jülide Kayaş’la Özgen Berkol Doğan Bilimkurgu Kütüphanesi’nde Nisan 2018’de gerçekleştirdiği bir söyleşide, türü sevmeye başladığı 60’lı yıllardan bu yana; gazete kupürlerinden dergilere, çıkan derlemelerden romanlara kadar birçok içeriği sakladığını ve iyi bir koleksiyona sahip olduğunu ifade etmişti.

Fantazya ve Bilimkurgu Sanatları Derneği’nin (FABİSAD) düzenlediği 2019 GİO Ödülleri’nde bilimkurguya büyük katkılarından dolayı Bülent Akkoç’a Mavi Anka Onur Ödülü verilmişti.

Kayıp Rıhtım ekibi olarak Bülent Akkoç’u saygıyla anıyor, ailesine ve sevenlerine baş sağlığı diliyoruz.

Bülent Akkoç’un kaleme aldığı öyküleri ve yazıları, katkıda bulunduğu dergileri okuma fırsatı bulmuş muydunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizlerle paylaşabilirsiniz.

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Yorum Yap

Exit mobile version