Menu
in ,

Carmen Mola Adlı Polisiye Yazarının, Mahlas Kullanan 3 Erkek Olduğu Anlaşıldı

Carmen Mola adıyla bilinen polisiye yazarının gerçek kimliği ödül gecesinde ortaya çıktı. 1 milyon avroluk ödülü almak üzere sahneye üç “erkek” yazarın çıkması tartışma yarattı.

Carmen Mola adıyla bilinen İspanyol polisiye yazarı Planeta ödülüne layık görüldü. Törende ödül için duyuru yapıldığında ise 3 erkek yazar sahneye çıktı. Takma ismin ardındaki gerçeğin ortaya çıkış süreci ise çeşitli tartışmaları beraberinde getirdi.

Elena Blanco adlı polisiye kitap serisi ile tanınan Carmen Mola, İspanya’da adından övgüyle söz ettiren bir isimdi. Mola’nın temsilcisinin sitesinde yer alan görsellerde kameradan uzağa bakan bilinmeyen bir kadının bir dizi fotoğrafı yer alıyordu. Sitedeki tanıtıma göre İtalyan edebiyatçı Elena Ferrante ile kıyaslanan Mola, adını gizli tutmayı tercih eden Madrid doğumlu bir yazar olarak karşımıza çıkıyordu.

- Reklam -

Daha önce İspanyol medyasında yer alan haberlere ve röportajlara göre de Mola, eşi ve çocuklarıyla beraber Madrid’de yaşayan, 40’lı yaşlarında bir üniversite profesörü olarak biliniyordu. 2018’de ABC’ye Mola tarafından verilen söyleşide ise yazarın yerleşik hayatını korumak için anonimliğe ihtiyaç duyduğu kaydedilmişti.

Carmen Mola Takma Adını Kullanan 3 Erkek Yazar 1 Milyon Avroluk Ödülü Kucakladı

Premio Planeta de Novela adını taşıyan 1 milyon avroluk ödül için hazırlanan tören ise bu sırrın bozulduğu an oldu. 40’lı yaşlarındaki televizyon senaristleri Agustín Martínez, Jorge Díaz ve Antonio Mercero para ödülünü almak için Carmen Mola’nın yerine sahneye çıktı.

Konukları arasında İspanya Kralı Felipe ve Kraliçe Letizia’nın da bulunduğu gecede, yaşanan şaşkınlığın ardından Antonio Mercero şu açıklamada bulundu:

“Biz hiç 3 erkek olarak bir kadının arkasına sığınmadık. Ardına saklandığımız bir isimdi. Bir kadın takma adı bir erkekten daha fazla satar mı bilmiyorum, en ufak bir fikrim yok ama bundan şüpheliyim.”

Central Hospital ve Blind Date gibi dizilerin senaryolarını yazan ekip 1 milyon avroluk para ödülünün sahibi oldular.

Planeta ödülüne Carmen Mola’nın 1834’te bir kolera salgını sırasında geçen ve bir gazeteci, bir polis memuru ve genç bir kadın tarafından yakalanan bir seri katili konu alan La Bestia (Canavar) adlı gerilim hikâyesi layık görüldü.

Yayıncı Penguin Random House’a göre Carmen Mola romanlarındaki baş karakter Dedektif Elena Blanco, “İtalyan brendisi, karaoke seven, klasik arabalar ve spor arabalarda seks yapan, tuhaf ve yalnız bir kadın” olarak tanımlanıyor.

Yazarların Takma Ad Kullanmasına Tepki Gecikmedi

Feminist, yazar, aktivist ve İspanya’nın ulusal eşitlik kurumlarından biri olan Kadın Enstitüsü’nün eski başkanı Beatriz Gimeno ise konu hakkında eleştirilerini sert bir dile getirdi. Yazarların birkaç yıl boyunca Carmen Mola adıyla bir kadın yazar personası yaratmasını dolandırıcılık olarak tanımladı.

“Kadın takma adını kullanmanın dışında, bu adamlar yıllarını röportaj yaparak geçirdiler. Bu sadece isim değil. Okuyucuları ve gazetecileri almak için kullandıkları sahte profil. Onlar dolandırıcı.”

Daha önce Mola’nın Elena Blanco üçlemesi olarak bilinen La novia gitana, La red purpura ve La Nena en Alfaguara kitapları yüksek satış rakamlarına ulaşarak çoksatar listelerine girmeyi başarmışlardı.

200 binden fazla satan eserler, 11 dile çevrildi. Endemol Shine ve ViacomCBS International Studios tarafından uyarlamalara konu edildi.

Siz bu haber hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Sputnik, The Guardian

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Yorum Yap

Exit mobile version