Menu
in ,

Harper Lee Bülbülü Öldürmek Sonrasında Ne Yaptı?

Harper Lee, Bülbülü Öldürmek sonrası hayatının neredeyse tamamında başka eser yayımlamadı. Peki bu kıymetli yazar, onca zaman başka neler yaptı?

28 Nisan 1926 doğumlu Harper Lee, 2015 yılında Tespih Ağacının Gölgesinde (Go Set A Watchman) yayımlanana kadar, yalnızca bir eser yayımlamış olmasından dolayı “tek seferlik mucize” olarak anılıyordu. Ancak Pulitzer Ödüllü Bülbül’ü Öldürmek (To Kill a Mockingbird) romanının yazarı; yayımlanan iki kitabının yanı sıra başka harika işlere de imza attı.

2016 yılında hayatını kaybeden Lee, yayımlanmış iki kitap ve Robert Mulligan’ın 1962 tarihli To Kill a Mockingbird uyarlaması dışında da kültür dünyasında yer almayı sürdürdü. Belki söyleşileri her yerde dönmedi, sabah akşam sayısız etkinlik ve imza gününde yer almadı. Ancak yine de bir sanat insanı olmanın gereklerini yerine getirebildi.

İşte Harper Lee, Bülbülü Öldürmek dışında zamanını nasıl geçiriyordu, sorusuna tadımlık da olsa bir cevap!

- Reklam -

1. Harper Lee, Dar Görüşlü Bir Okulun Yönetim Kurulunu Yerin Dibine Soktu

1966 yılında, Virginia’da bir okulun yönetim kurulu üyeleri anonim olarak Bülbül’ü Öldürmek kitabının “etik olmamaması” düşüncesiyle kütüphanelerinden kaldırılması ve yasaklanması için karar aldı. Çılgına dönen Lee, Richmond News Leader’a kurulun davranışlarını kınadığını belirten öfkeli bir mektup yazdı.

“Son zamanlarda, Hanover Bölge Okulu Yönetim Kurulu’nun faaliyetleri kulaklarımı çınlattı ve duyduklarım o üyelerden herhangi birinin okuma yazma bilip bilmediği konusunda kafamda soru işareti oluşturuyor.”

Lee söz konusu yetkilileri Orwellian diktatörleriyle karşılaştırmaya devam etti ve yüz kızartıcı yergisini şu sözlerle sonlandırdı:

“Bu kısa yazım neticesinde, umarım Hanover Bölge Okulu Yönetim Kurulu üyeleri kendi seçtikleri herhangi bir okulun birinci sınıfına kaydolmayı düşünürler.”

2. Harper Lee, Truman Capote’un “Soğukkanlılıkla” Üzerinde Çalışmasına Yardımcı Oldu

Lee’nin çocukluk arkadaşı Truman Capote, varlıklı bir ailenin o sıralarda gerçekleşmiş cinayetinin ardındaki sır perdesini araştırmak için 1959’da Kansas’ın küçük Holcomb kasabasına yaptığı yolculukta kendisine eşlik etmesini istedi. Çok geçmeden Capote, arkadaşının yerlilerle konuşma konusunda daha iyi olduğunu ve bunun araştırma için ne kadar değerli bir yetenek olduğunu fark etti.

Truman Capote ve Harper Lee

Lee bu olaya kendini o kadar adamıştı ki, Capote için 150 sayfalık not yazmıştı (söylentiye göre, Lee’nin kurbanları daha karmaşık yapma önerisini görmezden geldi). Türkçeye Soğukkanlılıkla adıyla çevrilen In Cold Blood romanının çoksatan olmasının sebebi ise anlık merak uyandırmasıydı.

3. Harper Lee, Başkanlık Onursal Nişanı ile Ödüllendirildi

Lee, 2007’de Amerikan Edebiyatı’na olağanüstü katkısından dolayı dönemin başkanı George Bush tarafından Başkanlık Onursal Nişanı ile ödüllendirildi. O yıl Lee ile beraber ödül alanlar arasında genetikçi Francis Collins, Dışişleri Komitesi eski başkanı Henry Hyde ve sivil haklar lideri Benjamin Hooks vardı.

4. Harper Lee, Kitaplar ve Kütüphaneler İçin Çarpıcı Bir Savunma Kaleme Aldı

2006 yılında Lee, Oprah Winfrey’in O dergisine kitap sevgisini savunan açık bir mektup yazdı:
“Diz üstü bilgisayarlar, cep telefonları, iPod’ler ile dolup taşan ve zihinleri boş bir oda misali olan insanların oluşturduğu toplumda, ben hâlâ kitaplarla ilerleme gayretindeyim. Anlık bilgi bana göre değil. Ben kitap yığınlarında araştırma yapmaktan yanayım çünkü bir şeyi öğrenmek için çaba harcadığımda o bilgiyi hatırlayabiliyorum.

“Ayrıca Oprah, yatağın içinde kıvrılıp bir bilgisayarı okuduğunu hayal edebiliyor musun? Mesela Anna Karenina için ağladığını veya Hannibal Lecter tarafından dehşete düştüğünü; Mistah Kurtz ile karanlığın kalbine girdiğini veya Holden Caufield’ın dünyasının seni çevrelemesini… Demek istediğim bazı şeyler yumuşak sayfalarda olmalı, soğuk metallerde değil.”

Peki siz Harper Lee ve Bülbülü Öldürmek ile daha önce tanışmış mıydınız? Yazarın tek bir romanla edebiyat tarihine ve kültür dünyasına böylesine bir katkı vermiş olmasını nasıl yorumluyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.


* Andy Warhol Hakkında Bilmiyor Olabileceğiniz 12 Bilgi

Kaynak: Mental Floss

Dilara Ünal

97 sularında gelmişim buralara. İngilizce ile münasebetim ‘öğretmenlik’ bölümü mezunu oluşumdan gelir. Evirip çevirmek veya kod çözümlemek diye tasvirlediğim çeviri işinden ise keyif aldığım için buradayım. Farklı bir dilden siz okurlara literatür sunabiliyor olmak, bu dili biliyor olmamın en güzel getirisidir. Keyifle yaptığım işlerden sizlerin de keyif alması dileğimle.

Yorum Yap

Exit mobile version