Menu
in

İlahi Komedya Çevirisinde İntihal İddiası

Dante Alighieri’nin İlahi Komedya kitabının Türkçe çevirisi, intihal iddiaları ile birlikte anılıyor. Alfa Kitap’ın, aynı yayın grubunda bulunduğu Everest Yayınları baskısını değiştirerek kullandığı öne sürüldü.

Dante Alighieri’nin kült eseri İlahi Komedya çeviri intihali iddiaları ile birlikte anılıyor. Kitabı Everest Yayınları için dilimize kazandıran Ayçin Kantoğlu, sosyal medya hesabında Alfa Kitap’tan çıkan diğer baskı hakkındaki soru işaretlerini dile getirdi. Dikkat çekici detay ise her iki yayınevinin de aynı yayın grubu altında bulunmaları.

Türkçede daha önce Rekin Teksoy tarafından dilimize kazandırılan, sonrasında yıllar içinde yeni çevirilere de kavuşan İtalyan edebiyatının en önemli eserlerinden İlahi Komedya; geçen aylarda iki yeni tercüme ile gündeme gelmişti.

İlk defa 1472 yılında yayımlanan ve çevrilmesi güç bir metin olduğu sıklıkla dile getirilen İlahi Komedya’nın Everest Yayınları baskısı Mart 2021 tarihinde okurun karşısına çıktı. Bu baskının çevirmeni Ayçin Kantoğlu, iddiasında Alfa Kitap’ın kendi çevirisini İtalyanca bilmeyen bir editör vasıtasıyla gözden geçirdiğini ve var olduğu şüpheli bir tercümanın imzasıyla yayımladığını savundu. Eserin Alfa baskısında, bandrolün Ocak 2021 tarihinde alınmış olmasına rağmen kitabın künyesinde yayım tarihinin Eylül 2020 olarak düzenlendiği de gözlerden kaçmadı.

- Reklam -
İlahi Komedya, Alfa Kitap Baskısı iç sayfa.

İlahi Komedya Çevirisi Hakkında İntihal İddiaları Gündem Oldu

İlahi Komedya’nın intihal çeviri iddiası ile anılan Alfa baskısında, çevirmen koltuğunda Sevinç Elpida Kara ismini görüyoruz. Kara hakkında dijital medyada herhangi bir bilgiye ulaşılamazken bu çevirinin kendisinin ilk kitap tercümesi olduğu da dikkatlerden kaçmıyor.

Bir başka dikkat çekici detay ise Alfa Kitap baskısının editörü Seçkin Erdi’de saklı. Sevinç Elpida Kara isminden bazı harfleri eksilttiğinizde Seçkin Erdi ismine ulaşmak mümkün. Bu da akıllara bir “takma ad” kullanıldığı ihtimalini getiriyor. Everest’in Alfa Kitap’ın tescilli markası olması ise işleri farklı bir boyuta taşıyor.

Ayçin Kantoğlu, Twitter hesabı üzerinden şu ifadeleri kullandı:

“Sayın Sevinç Elfida Kara, çevirim dediğiniz İlahi Komedya eseri benim çevirime İtalyanca bilmeyen bir editörün yapmış olduğu ve benim 2 sene mücadele ederek reddettiğim metindir. Bir mahlas ise de veya bir kişi, üç kişi kaç kişiyseniz ortaya çıkınız.”

Tutarsız Baskı Tarihlerine Dikkat Çekildi

Kantoğlu tutarsız tarihlere ve eserin editöryal sürecine de dikkat çekti:

“2021 yılında basılmasına rağmen bir sene öncenin 2020’nin tarihi atılmış olan eserin çevirisi size ait değildir. Ben de varım diyorsanız sizi tanımak bilmek ve bu işin aslını astarını size sormak benim hakkım. Lütfen davetime icabet ediniz. Sayın çevirmen…?”

“Sayın Sevinç Elpida Kara siz kimsiniz? İhya edilmeye muhtaç İtalyanca seviyeniz ile aynı kurumda aynı eseri aynı anda nasıl çevirmiş olabiliriz? Neden hiç bir bilgi, not, fotoğraf, başka bir çeviri, ’Yaşasın dünyanın en zor metinlerinden birini çevirdim” nidanız yok??’”

“Sayın Kara, vallahi kötü bir niyetim yok.
Size, sizi ihya ettiren bu düzeni sormak istiyorum.
İtalyanca seviyenizi gelin el birliğiyle ihya edilmeyecek seviyeye getirelim. Siz de ekmeğinizi helal ile kazanın, çeviri benim gururuyla ortaya çıkma gayreti içinde olun. Lütfen…”

“Ne editörler var ey okur, dilini bilmediği çeviri hasbelkader ele geçiren, editoryalı çevirmen tarafından reddedilince var olmayan çevirmen üzerinden kendini ihya edici ilan eden…
Ama bu ihyayı komedyada suçun bir kısmı da sen de ey okur, sorgulamadan teslimiyetin de…”

Alfa Kitap’tan ise şu an için herhangi bir açıklama gelmedi.

Güncelleme: Alfa Kitap’tan Açıklama

Alfa Kitap Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Küpüşoğlu, Twitter hesabı üzerinden konuya dair bir açıklama paylaştı:

KayipRihtim.com (Özel Haber)

Konu hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Yorum Yap

Exit mobile version