Menu
in

Ferit Edgü’den Yıllar Sonra Yeni Kitap – “Orhan Duru: Ölmeden Önce – Öldükten Sonra”

Ferit Edgü, yıllar sonra yeni ve eşine zor rastlanacak bir kitap ile geliyor. “Orhan Duru: Ölmeden Önce – Öldükten Sonra” yazardan öyküler, kurmaca mektuplar ve “Orhan Duru’laşmalar” içeriyor.

Ferit Edgü, yıllar sonra yeni bir kitap ile okurların karşısına çıkıyor. Orhan Duru: Ölmeden Önce – Öldükten Sonra adını taşıyan eser, Raskol’un Baltası adlı yayınevinin imzasını taşıyor.

Bir süredir yeni kitaplarını okuma fırsatını bulamadığımız Raskol’un Baltası, sessizliğini yeni bir Ferit Edgü kitabı ile bozdu.

Çağdaş Türk edebiyatının yaşayan en önemli yazarları arasında yer alan Ferit Edgü, O/Hakkari’de Bir Mevsim, Kimse, Eylül’ün Gölgesinde Bir Yazdı romanları ve Av, Çığlık, Do Sesi, Binbir Hece gibi öykü kitapları ile tanınıyor. Deneme, anı, biyografi, şiir, çocuk kitabı gibi türlerde de eserler veren yazar Sait Faik Hikâye Armağanı, Sedat Simavi Edebiyat Ödülü, Türk Dil Kurumu Deneme Ödülü gibi ödüllerin de sahibi.

- Reklam -

Edgü, yıllar sonra benzerine kolay rastlanılmayacak bir eser ile okurların karşısına çıkıyor. 2009 yılında aramızdan ayrılan Orhan Duru’nun anısına kaleme aldığı kitapta Edgü’yü “Orhan Duru’laşırken” görüyoruz.

Kitabın sunuş yazısında Edgü şu ifadeleri kullanıyor:

“Benim garip bir huyum vardır. Dostlarım öldükten sonra da onlarla ilişkilerimi sürdürürüm. Anılarda değil. Yaşamın tam içinde.”

Kitabın “Öteyaka Yazıları” isimli ilk bölümü öyküler ve kurgu mektuplardan oluşuyor. “Orhan Duru’nun Dedikleri” adlı ikinci bölümde ise Ferit Edgü’nün Orhan Duru’laşarak yazdığı notlar yer alıyor.

“Ölüleri önemseyin, diye sesleniyor öte dünyadan Orhan Duru. Bir insan bir insan daha iki insan etmez, gene bir insan eder, diye yanıtlıyor Ferit Edgü.”

Geçen sene Behçet Safa’nın Ferit Edgü’ye gönderdiği mektupları Safa’dan Ferit Edgü’ye: Sanat Kaç Para? adlı çalışmada okurlara sunan Raslkol’un Baltası, 50 Kuşağı’nın izini sürmeye devam ediyor.

Orhan Duru – Ölmeden Önce | Öldükten Sonra – Ferit Edgü | Arka Kapak Yazısı

“O öldü. Bense onu düşlüyorum.”

Ferit Edgü edebiyatımızda benzeri olmayan bir kitapla yazar dostu Orhan Duru’yla Raskol’un Baltası’nda buluşuyor.

Ölüleri önemseyin, diye sesleniyor öte dünyadan Orhan Duru.
Bir insan bir insan daha iki insan etmez, gene bir insan eder, diye yanıtlıyor Ferit Edgü.

Bu kadar!

Orhan Duru – Ölmeden Önce | Öldükten Sonra – Tadımlık

Benim garip bir huyum vardır. Dostlarım öldükten
sonra da onlarla ilişkilerimi sürdürürüm. Anılarda
değil. Yaşamın tam içinde.
Onlarla dilediğim zaman konuşurum.
Onları dinlerim. Onlara seslenirim.
Onlara güvenirim. Onları yardımıma çağırırım.
Onların yardımına koşarım.
Onlarla dalga geçerim. Onlar da benimle…
Böylece ölüm denen lâneti öldürmüş olurum.
Böylece ölüm denen lânetten korkmam.
Ölümsüz dostluklarımı böyle yarattım.
Bu elinizde tuttuğunuz kitap da bu sözlerimin kanıtı.

Kandilli, 25 Nisan Pazar, 2021

Burak Fidan editörlüğünde hazırlanan kitap toplamda 64 sayfadan oluşuyor. Eser, Haziran 2021 tarihi itibarıyla raflardaki yerini aldı.

Raskol’un Baltası’nın sıradaki kitabı Canan Tolon’un Geçmişsiz Gelecek adlı resimli anlatısı olacak. Yayınevi, gelecek aylarda genç yazarlarla beraber genç sanatçıların da çalışmalarına yer vermeye başlayacağını da belirtiyor.

Ferit Edgü eserleri ve Orhan Duru: Ölmeden Önce – Öldükten Sonra hakkındaki yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Yorum Yap

Exit mobile version