Menu
in

Kitap Seti Dolandırıcılığı: Senet İmzalatıp İcraya Veriyorlar

Patix Kitap adlı şirketin senetle kitap sattığı ve cayma hakkından yararlanamayan vatandaşı icraya verdiği iddia ediliyor.

Yeni nesil bir dolandırıcılık haberi ile karşı karşıyayız. Patix Kitap adlı şirketin elden satış yöntemi ile kitap seti satarken pek çok okuru dolandırdığı iddia edildi.

Şu sıralar özellikle kripto para dünyasında Todex vurgunu olarak adlandırılan dolandırıcılık olayı tüm ülkeyi çalkalamaya devam ediyor. Tosuncuk lakabıyla tanınan Mehmet Aydın’ın Çiftlikbank’ından sonra yine yüzlerce kişinin mağdur olduğu bir başka sistem gündemdeki yerini koruyor. Ancak şimdiki dolandırıcılık türü, ülkede dolandırıcılığın ne seviyelere doğru evrildiğini net şekilde ortaya koyuyor.

Birçok farklı mağdurun iddiasına göre Patix Kitap adlı firma, kişileri arayarak ulaşıyor ve kitap satışı yaptıklarını, çok uyguna kitap setleri verdiklerini, diledikleri takdirde ücretsiz olarak geri iade edebileceklerine dair bir konuşma yapıyor. 14 günlük cayma hakları olduklarını da özellikle belirtiyorlar. Kabul eden kişilere gelen firma yetkilileri, mağdurlara istediklerinden daha fazla kitap bırakıyor ve “2 hafta içinde iade edebilirsiniz” diyerek ortalama 1.400 lira tutarında senet imzalatıyor. Ancak asıl olay bundan sonra başlıyor.

- Reklam -

Kitapları iade etmek isteyen kişiler ne yazık ki iki hafta boyunca ne telefon ne de başka bir yolla firmaya ulaşamıyor. Fakat 2 hafta geçtikten sonra söz konusu firma “14 gün geçtiği için iade kabul edilmez, borcunuzu ödeyin,” diye mesajlar göndermeye başlıyor. İstediklerinden de fazla kitap bırakılan mağdur vatandaşlar, talep etmedikleri kitaplar için de ayrıca ödeme yapmaya zorlanıyorlar.

Hürriyet’ten Ece Çelik’in haberine göre Patix Kitap’ın mağdurlarından Ahmet Yılmaz, son 6 ayda en az 3-4 bin mağdur oluştuğunu ifade etti. Sosyal medyadan mağdurların haberleşebileceği gruplar kurduklarını belirten Yılmaz konuyla ilgili şunları söyledi.

“Sistemi sürdürüyorlar, 10 çalışanları var her gün en az 30-40 kişi bu tuzağa düşüyor. Kitap okuyan insanları sosyal medyadan ya da bilmediğimiz başka kaynaklardan tespit edip ulaşıyor ve dolandırıyorlar. Konuyla ilgili CİMER’e, Tüketici Hakem Heyeti’ne ve savcılığa başvurduk. Yeni mağdur olanlar da suç duyurusunda bulunuyor.”

Patix Kitap Daha Önce de Farklı İsimlerle Dolandırıcılık Yapmış

Sistemin nasıl işlediğini de anlatan Ahmet Yılmaz, gelen kişilerin özellikle “öğrenciyim, para kazanmaya çalışıyorum” gibi sözlerle insanların acıma duygularını kullanarak satış yaptıklarını belirtti. Kendisinin bir kitap kurdu olduğunu belirten Yılmaz, böyle bir şey olacağını aklının ucundan bile geçirmediğini ve kitap ile dolandırıcılığın bir araya gelmeyeceğini düşündüğünü söyledi.

“Bir iki kitap aldım, ‘Bu kolileri de bırakıyorum. Bakarsınız iki hafta içinde ararsınız almadıklarınızı ben geri alacağım’ dedi. İmzaladığım uzaktan satış sözleşmesinde büyük harfle ‘Cayma bedeli vardır’ yazıyordu. Ben de hem kitap almış olurum, hem de öğrenciye katkım olur diyerek ikna oldum. Ardından telefonla aradım, kitapları gelsinler geri alsınlar diye bir süre ulaşamadım. Daha sonra ulaştım, ‘Tamam geleceğiz alacağız’ deyip gelmediler. 14 gün süre geçtikten sonra da ‘Borcunuz vardır’ tarzında mesajlar gelmeye başladı. Kolileri alıp elimdeki sözleşmede yazan adrese gittim. ‘14 gün süre geçti artık iade edemezsiniz’ dediler.”

Söz konusu cevaptan sonra dolandırıldığını anlayan Yılmaz, konuyu araştırmaya başladı ve aynı şirketin daha önce de Gelişim Yayınları ve Sespa gibi farklı isimlerle insanları mağdur ettiğini öğrendi. Yılmaz ayrıca şu ana kadar firmadan dolayı mağdur olan her ismin 1400 liradan başlayarak 3 bin liraya kadar borçlu olduklarını belirttti.

Şimdilik iddiaların odağında olan Patix Kitap’tan herhangi bir açıklama yapılmadı. Mağdurlar firmanın adını tekrar değiştirerek kayıplara karıştığını ifade ediyorlar.

Patix Kitap’tan sizler haberdar mıydınız? Söz konusu yeni nesil dolandırıcılık hakkında sizler neler düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşabilirsiniz.

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Yorum Yap

Exit mobile version