Menu
in ,

Yeryüzünün Zamanı: Marcia Bjornerud Jeolojinin Büyülü Yanını Gösteriyor

Yeryüzünün Zamanı ile tanışma vakti. Amerikalı jeolog Marcia Bjornerud’un eseri okura “Bir Jeolog Gibi Düşünerek Dünyayı Kurtarabilir miyiz?” sorusunu soruyor.

Amerikalı jeolog Marcia Bjornerud imzalı Yeryüzünün Zamanı, Metis Yayınları etiketiyle Türkçe olarak raflardaki yerini alıyor.

Tam adı “Yeryüzünün Zamanı: Bir Jeolog Gibi Düşünerek Dünyayı Kurtarabilir miyiz?” olan eser orijinal dilinde Timefulness: How Thinking Like a Geologist Can Help Save the World ismiyle ilk olarak Ekim 2018 tarihinde yayımlanmış ve pek çok ödülle birlikte anılmıştı.

Minnesota Üniversitesi’nde jeofizik öğrenimi gören yazar doktorasını Wisconsin-Madison Üniversitesi’nde yapısal jeoloji üzerinde tamamladı. Byrd Kutup Araştırma Merkezi ve Miami Üniversitesi çalıştı, ardından Lawrence Üniversitesi’ne geçiş yaptı. Hâlâ bu üniversitede profesör olarak görev alıyor. Yazar ve akademisyen Marcia Bjornerud aynı zamanda Amerikan Jeoloji Derneği’nin de bir üyesi.

- Reklam -

Depremlerin ve dağların oluşumu üzerine çalışan Bjornerud’un Reading the Rocks: The Autobiography of the Earth (Kayaları Okumak: Yeryüzünün Otobiyografisi) adlı henüz Türkçeye kazandırılmamış bir eseri daha bulunuyor.

Yeryüzünün Zamanı – Marcia Bjornerud | Arka Kapak Tanıtımı

Yaşadığımız gezegeni ne kadar tanıyoruz? Çoğumuz Dünya’nın milyarlarca yıllık bir geçmişe sahip olduğunu biliyoruz, ama yeryüzündeki jeolojik olayların muazzam zaman ölçeklerini kavramakta pek başarılı değiliz. Jeolog Marcia Bjornerud işte bu eksikliği doldurmayı hedefliyor. Bjornerud’a göre, içinde bulunduğumuz çevre krizinin en önemli nedenlerinden biri, Dünya ile ilişkimizde geniş kapsamlı bir zaman bilincine sahip olmamamız ve şimdi-odaklı bir bakış açısına saplanıp kalmamız.

“Bir tür olarak Dünya’da kendimizin ortaya çıktığı zamanın öncesine karşı çocuksu bir ilgisizlik ve inanmazlık sergiliyoruz. Kahramanları insan olmayan hikâyelere burun kıvıran pek çok kişi doğa tarihine aldırmıyor. Dolayısıyla duygularımızda ayarsız olduğumuz kadar ‘zamansızız’, zaman cahiliyiz. Deneyimsiz ama aşırı özgüvenli sürücüler gibi, doğal alanlara ve ekosistemlere, onların yerleşik trafik kurallarından habersiz gazlayıp giriyoruz, sonra da doğa yasalarına aldırış etmediğimiz için kesilen cezaları şaşkınlık ve öfkeyle karşılıyoruz.”

Ama tam gaz ilerlediğimiz bu yoldan dönmek için hâlâ çok geç değil, diyor Bjornerud. Yeryüzünü tanıyarak, onun ritimlerini öğrenerek, kaynaklarının ne kadar uzun zaman aralıklarında oluştuğunu anlayarak, geçmişte yaşanan çevre felaketleri ve toplu yok oluşlar hakkında bilgi edinerek, kısacası dünyamıza bir jeoloğun gözleriyle bakarak geleceği kurtarabiliriz.

2019 yılında Amerikan Yayıncılar Birliği’nin PROSE Ödülü’ne layık görülen bu kitabı, yeryüzünün halen devam eden görkemli hikâyesine ilgi duyan tüm okurlarımıza tavsiye ediyoruz.
Metis Bilim dizisinin 41. kitabı olma özelliğini taşıyan Yeryüzünün Zamanı eserini dilimize Raşit Gürdilek kazandırıyor. Kitabı yayıma hazırlayan kişi olarak ise Özde Duygu Gürkan ismini görüyoruz. 216 sayfadan oluşan çalışma raflardaki yerini almaya başlıyor.

Peki siz Metis Bilim dizisini takip ediyor musunuz? Jeolojiye ilginiz var mı? Esere ve seriye dair yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşmayı unutmayın.


* Maya Uygarlığının En Büyük ve En Eski Yapısı Aguada Fénix Bulundu

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Yorum Yap

Exit mobile version