Menu
in

Yüzyıl Serisi “Yeşil Adam” ile Devam Ediyor

Bilimkurgu ve dinler mitolojisini yan yana getiren Ayşe Acar’ın kaleme aldığı Yüzyıl Serisi, ikinci kitabı “Yeşil Adam”la yolculuğuna devam ediyor.

Bir yıl önce Yüzyıl Serisi’nin ilk kitabı ‘Bay Binet’ okurla buluştuğunda, Ayşe Acar’a en çok sorulanlardan biri de bilimkurgu ve dinler mitolojisinin nasıl yan yana gelebildiğiydi. Acar, neredeyse tüm sorulara aynı yanıtı verdi: “Dini metinlerdeki sembolik anlatımlar öyle güçlü ki bilimkurgu edebiyatına ilham vermemesi mümkün değil!

Dini sembolizm ile bilimkurguyu aynı metinde hayal edemememize neden olan bu yaygın önyargı, bilimkurgu tarihinin öncü metinlerinden yalnızca birkaçına bakarak kolayca yıkılabilir. Öte yandan, ‘geçmişten beslenen gelecek’ tezi üzerine muazzam bir macera kurgularken insanlar, robotlar, Humac’ler ve yapay zekâyı yan yana getirip üç kitapta tamamlanacak olan bu seri, Türkçe edebiyatta türünün ilk örneklerinden.

Hadi gelin serinin ikinci kitabının tanıtım yazısına hep beraber göz atalım:

- Reklam -

“Öleceğini bile bile yaşıyor olmak ne demektir, bilmiyorsun! İstersen sana anlatırım. Anlatırım, ama bir şartım var. Beni yeryüzünün ilk sabahına götürebilir misin? Her şeyin taptaze olduğu güne götür beni. Yüzümü o ilk günkü suyla yıkamak istiyorum. İlk rüzgâr avuçlarıma değsin. İlk toprağa başımı koyayım. İlk gökyüzünden üzerime yağmurları yağdır. Beni o sabaha götürebilir misin?”

Yüzyıl Serisi’nin merakla beklenen ikinci kitabı ‘Yeşil Adam’, kusursuz görünen yenidünya düzeninin arka bahçesine odaklanıyor, uygarlık tarihine yön veren kadim bilgi ve kişilerle geleceğin dünyasını yan yana getirip ustaca harmanlıyor.

Başrolde ise geçmiş ya da gelecek fark etmeksizin yaşamın her alanına sızan, planları bozan ve insanı altüst eden o müthiş duygu, yani ‘aşk’ var. Bir de son bölüme gelene dek tahmin etmenin imkânsız olduğu, sarsıcı bir kapanış…

Acar, edebiyat ve bilimin eşsiz uyumunu yakaladığı romanı ‘Yeşil Adam’da yakın geleceği düşlemekle kalmayıp yapay zekâ ve simülasyon gibi dünya gündemini belirleyen konuları da ele alıyor.

Ayşe Acar ile Yüzyıl Serisi Röportajı

Ayşe Acar‘la seri hakkında yapılmış mini röportajı da sizlerle sunalım:

Romana ismini veren Yeşil Adam’dan ve yazım sürecinizden biraz söz edebilir misiniz?

Yeşil Adam, Green Man adıyla Batı’nın efsanelerine konu olan bir kahraman. Bizim coğrafyamızda Hızır olarak tanınıyor. Hızır’ın kelime anlamı da “yeşil”.  Hızır’ı geleceğe ve bilimkurgu edebiyatına Yeşil Adam romanı ile taşımış olmak benim için bir sevinç; romanını yazarken her an karşıma çıkacakmış gibi bir heyecan yaşadım, asla unutmayacağım bu süreci…

Etkilendiğiniz yazarlara örnek verebilir misiniz?

Bilimkurgu edebiyatında beni en çok etkileyen isimlerin başında Philip K. Dick, William Gibson ve tabii Yevgeny Zamyatin var. Fakat yazarken beni yönlendiren şey daha çok sinema aslında. Bir filmi izler gibi yazıyorum, çünkü uzun yıllar senaryo yazdım, ayrıca belgesel yönetmenliği yaptım. Kısacası ben kameradan bakarak yazıyorum daha çok. Ve bunu yaparken hayran olduğum tek kişi var; Guy Ritchie! Romanlarımda mutlaka bir vesile ile onu anıyorum.

Romanlarınızda metinle bütünleşmiş bir felsefi tartışmanın varlığından da söz edebilir miyiz?

Evet, bu romanların arka planında daima felsefe var; Hegel, Marx, Baudrillard, Foucault, Bauman, İbn-i Arabi ve Metin Bobaroğlu beni etkileyen ve yönlendiren düşünürlerdir.

Siyah Kitap etiketiyle raflardaki yerini alan romanı internet üzerinden ve kitapçılardan temin edebilirsiniz.

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Yorum Yap

Exit mobile version