Menu
in , ,

Yazarının Kaleminden: Model Evren

Varlık Ergen, sert ve sosyal bilimkurgu olarak tanımladığı yeni romanı “Model Evren” kitabının yazım macerasını kaleme aldı.

Dünyada olup biten her şeye ama her şeye karşın aşırı meraklı olduğum çocukluk yıllarımdı. Hayal kurmaktan alıkoyamıyordum kendimi. Gökyüzüne bakarken kendimden geçiyordum. Küçük şiir denemeleri yapıyordum ve evet henüz o dönemlerde “Astronot olmak istiyorum, eğer astronot olamazsam genetik mühendisi olacağım,” diye söylenip duruyordum. Bu konuşmalar dönemin şartlarında kahkahayla yanıt bulur, yaşıtlarım tarafından da dalga konusu olurdu.

Gel zaman git zaman gidişat pek de hayallerime uygun bir eğilim göstermeyince eldekiyle idare edip edebiyata bağlandım. Henüz ortaokuldayken bir kitap kurdu olmuştum, satır aralarında okuduğum karakterlerle empati kurardım. Üniversite yıllarımda ise felsefe ve psikoloji ağırlıklı okumalar yaparken kalemimden küçük öyküler ve şiirler de dökülmeye devam ediyordu. Neredeyse tamamı gotik ve karanlık olan bu yazılar, içimde benden bağımsız bir alan yaratmayı başarmışlardı. Sinestezinin de etkisiyle duyularım karmakarışık bir halde zihnime saldırıyordu ve yaptığım seslendirmelerde ya da dinlediğim müziklerde bu kaos kendisini daha belirgin göstermeye başlamıştı.

Sonraki süreçte ise felsefehayat.net, lgbti.org ve yenipapirus.com ile çalışırken Orkun Uçar, İsmail Yamonol ve Bilimkurgu Kulübü ile tanışmamla birlikte o çocukluk düşümü edebiyat aracılığıyla yaşayabileceğimi hissettim. Öykülerimdeki karanlık unsurlar artık bilimkurgu türüyle harman olmaya başlamışlardı. Kulüp içerisinde film, dizi, kitap incelemeleri yazarken bilimkurgu türündeki ilk öykülerimi de yazmaya başlamıştım. Şiirlerim ise kendi bildikleri yoldan devam etme kararı aldıklarından ruhumun karanlık tarafını onlara emanet ettim.

- Reklam -

Model Evren Ne Anlatıyor?

İşte Model Evren’in gerisinde böyle bir çocuk var. Küçücük aklıyla ülkede ve dünyada yaşanmış türlü kötülüklere şahitlik yapan Varlık Ergen’de yavaş yavaş büyüdü Model Evren. Kitabımın içinde en nihayetinde bir yapay zekâ konusunun işlendiği görülecektir.  Yapay Zekanın kurduğu ütopik toplumda robotların yanı sıra Yapay Zeka Destekli İnsanlar da bulunmakta. Toplum, günümüzden hayli farklı bir sistemle işliyor. Temel ihtiyaçlar ücretsiz ve ulaşılabilirken evlilik ve flört etmek yok. Beyinlere iliştirilmiş yapay zekâ aygıtları, onlar nasıl isterse öyle düşünmenizi sağlıyor. Yapay zekâ ise tüm gücüyle tanrıyı arıyor. İlkini yaratmak kendilerine düşse de; insanı.

İşte böyle bir ortamda Lucas, bir atılım gerçekleştirir ve Model Evren ismini verdiği cihazıyla insanı ve onun soyunu merak eder. Bu merak onu evrenin ilk patlamasından bugüne ve yarınımıza kadar birçok yere götürür. Lucas,  gördükleri ve yaşadıkları karşısında mutsuzdur. Lucas insan soyunun kötülük konusundaki ustalığı karşısında yapay zekânın öngörüsüne hak vermektedir. Model Evren denemeleri sürecinde Lucas’la birlikte “Sert Bilimkurgu ve Sosyal Bilimkurgu” türünde bir roman okuyacaksınız. Satır aralarında ilerlerken evrim, lgbti, felsefe, simülasyon, şiir ve din gibi kavramları karakterler üzerinden sorgulayacak kimi zaman sevinip çoğu kere üzüleceksiniz.

Yapay Zekâ, insanlık için bir tehdit mi yoksa bir fırsat mı?

İnsan denilen bu türü kendisinden korumak mümkün mü?

Nasıl ve Neden var olduk?

“Biricik İnsan” ve “Biricik Tanrı” modelinden şüphe duymalı mıyız?

Bilim ve din arasında yaşanması muhtemel savaşın galibi kim olacak?

Kiminle aşk yaşaman gerektiğine kim karar vermeli?

Lucas bu sorulara yanıt bulmak ister. Nora, Halil, William ve daha birçokları ile distopik bir çıldırışın içine düşen Lucas, yine de insan türünü enselemeyi başarır. Onlar, iblisin tohumları ya da yola gelmezler olarak bilinirler ve ölüm onlar için ancak görkemli bir kurtuluşu müjdeler. Bu kurtuluş uğruna can verdiği büyük aşklarla gelmiştir kimi zaman. Kalabalık ne yapar düşünen insana? Onu ezer, öldürür; ona işkence eder, tecavüz eder. Lucas, geçmişimize baktığında çıldırmış bir distopyanın durmaksızın bizi un ufak ettiğini görüyor. Nora, Halil, William gibilerimiz ise ona karşı koyuyorlar.

Model Evren artık sizin. Kimi zaman lanetli kimi zaman hüzünlü bir oluşla kederli bir dikleniş başlatacak olan bu roman, umarım kitaplığınızın başköşesini almayı başarır. Keyifli okumalar diliyorum.

Varlık Ergen


* Varlık Ergen’in Bilimkurgu Kitabı “Model Evren” Raflarda

* Sitemizde bulunan diğer yazım maceralarını okumak için tıklayın!

Konuk Yazar

Siz de Kayıp Rıhtım'da konuk yazar olabilirsiniz!

İletişim: info@kayiprihtim.com

Yorum Yap

Exit mobile version