Menu
in ,

Nebula Ödülleri’ne Yeni Kategori: En İyi Oyun Senaryosu

Nebula Ödülleri bundan böyle en iyi video oyunu senaryolarını da kapsayacak.

SFWA (Amerikan Fantastik ve Bilimkurgu Yazarları Birliği) tarafından 1966’dan beri düzenlenmekte olan ve bu alanda dünyanın en prestijli etkinliklerinden biri olarak görülen Nebula Ödülleri, bundan böyle en iyi video oyunu senaryolarını da değerlendirmeye alacak.

Kurulduğu yıldan beri fantastik ve bilimkurgu türündeki edebi eserlere verilen ödül, 80’lerin sonunda televizyon dizilerini, 2000’lerin başında da sinema filmlerini bünyesine dahil etmişti. Şimdiyse uzun yıllardır pek çok unutulmaz hikâyeyi bizlerle buluşturan, hatta son yıllarda sinematik anlatıma âdeta çağ atlatan video oyunları da dernek tarafından tanınmış oldu. Bu, aynı zamanda video oyunlarının büyük bir edebiyat ödülü tarafından ilk kez tanınması anlamına da geliyor.

SFWA’nın konuyla ilgili resmi açıklaması şöyle:
2016’da oyun senaristlerini de üye olarak derneğimize kabul etmeye başlamıştık. Oyun yazarlığı, mümkün olanın sınırlarını durmadan değişen yollarla genişleten ve giderek daha önemli hâle gelen bir hikâye anlatma aracı. En İyi Oyun Senaryosu kategorisini açarak hem teknolojinin ve hikâye anlatma araçlarının değiştiğini hem de kusursuz yazınların yalnızca kitaplarla, hikâyelerle ve senaryolarla sınırlı kalmadığını kabullenmiş oluyoruz.
SFWA bunun yanı sıra oylama sisteminde de değişikliğe gittiğini ve bundan sonra sadece aktif üyelerin oy kullanabileceğini de belirtmiş. Bu kurallar 15 Kasım’dan itibaren yürürlüğe girecek ve Mayıs 2019’da düzenlenecek 2019 Nebula Ödülleri’nde bizzat uygulanacak.

- Reklam -

İnsan keşke daha önce de olsaydı da Hellblade, Planescape, The Longest Journey, The Witcher 3, Alan Wake ve Sanitarium gibi isimlerini saymakla bitiremeyeceğimiz nice muhteşem hikâye de bu ödülle onurlandırılsaydı demeden edemiyor. Eh, geç olması hiç olmamasından iyidir belki de…

M. İhsan Tatari

Yirmi yılı aşkın bir zamandır fantastik edebiyat, bilimkurgu, çizgi roman ve bilgisayar oyunlarıyla haşır neşir oluyor.

Fantastik edebiyat alanında dört basılı kitabı bulunan yazar, Kayıp Rıhtım'ın yanı sıra Oyungezer dergisinde de serbest yazar olarak çalışmakta, çeşitli yayınevlerinde çevirmen ve editör olarak görev almaktadır.

Yorum Yap

Exit mobile version