Menu
in ,

2020 Kristal Kelepçe Ödülleri Kazananları Açıklandı

2020 Kristal Kelepçe Ödülleri kazananları açıklandı. Yılın Polisiye Roman Ödülü Ayfer Kafkas’a, İlk Roman Ödülü ise Su Tunç’a gitti.

Türkiye Polisiye Yazarları Birliği tarafından düzenlenen 2020 Kristal Kelepçe Ödülleri kazananları belli oldu. Yılın Polisiye Romanı Ödülü Ayfer Kafkas’ın İnkılap Kitabevi’nden yayımlanan Divina’nın Bileziği adlı eserine; İlk Roman Ödülü ise Su Tunç’un Doğan Kitap’tan çıkan Hatırla – Bir Savcının Anıları kitabına verildi.

2017’de ülkemizde polisiye edebiyatın hak ettiği ilgiyi görmesi adına atılan büyük adımlardan birisi olan Türkiye Polisiye Yazarları Birliği (TPYB) her yıl Kristal Kelepçe adlı bir edebiyat ödülü düzenliyor. Koronavirüs pandemisi koşulları nedeniyle bu sene dijital ortamda gerçekleştirilen açıklama ile yılın kazananları ortaya çıkmış oldu.

2020 Kristal Kelepçe Ödülleri Ayfer Kafkas ve Su Tunç’un Oldu

Polisiye edebiyatta adını son dönemlerde sıkça duyduğumuz Ayfer Kafkas, Kayıp Ruhun Zindanı ve Yasak İlmin Kitabı ile kendisine has bir okur kitlesi edinmişti. Kızıl Şebeke ile başlayan ve Osmanlı döneminde geçen Eşrefzade İdris Bey macerasının devamı niteliğinde olan Divina’nın Bileziği, geçen yıl İnkılap Kitabevi etiketiyle okurun karşısına çıkmıştı.

- Reklam -

Kore’de Aşk Mevsimi adlı kitabı ile tanınan Su Tunç ise İlk Roman Ödülü’nü Doğan Kitap etiketiyle yayımlanan Hatırla – Bir Savcının Anıları ile kazandı.

Divina’nın Bileziği – Ayfer Kafkas | Arka Kapak

Dere kenarında balık tutmak isteyen çocuklar bir kadın cesedi bulur. Ceset suda bulunduğundan tanınmayacak haldedir ancak cesedin kolundaki bileziği gören Kadı, maktuleyi tanıdığını ifade eder. Ceset, Sancakbeyi Alaattin Paşa’nın ikinci hanımı Zinnur’a aittir. Zinnur, Divina isimli bir gayrimüslim iken Müslüman olmuş ve Zinnur ismini almıştır.

Eşrefzade İdris Bey’in kendine has iz sürme ve akıl yürütme yöntemleri, bu vakada kadı naibi olarak tayin edilmesini sağlamıştır. Hafiye İdris Bey kolları sıvar, Zinnur’u kimin, ne için öldürmüş olabileceğini araştırmaya başlar. Gerçeği öğrenmek için her yolu deneyen İdris Bey, günah sayıldığı için lafını etmenin bile mümkün olmadığı bir usulü dahi gizlice deneyecek, maktuleye otopsi yapacaktır…

Yeni ipuçları çıktıkça vaka daha da karmaşık bir hal almaktadır. Vaziyet basit bir cinayetten ibaret değildir. Araştırdıkça Zinnur’un asıl kimliği ortaya çıkar. Hiçbir şeyden haberi olmayan Sancakbeyi ise dehşet içerisindedir. Şimdi sıra, Zinnur’u ortadan kaldırmak isteyebilecek kudretli adamları bulmaya gelmiştir. Dersaadetli Hafiye Eşrefzade İdris Bey’in maceraları Divina’nın Bileziği ile devam ediyor…

Hatırla: Bir Savcının Anıları – Su Tunç | Arka Kapak

Yirmi yıl önce anne babaları gece evlerinde, çocukları uyurken katleden ve tüm çabalara karşın yakalanamayan Ebeveyn Katili tekrar ortaya çıkmış gibidir.

Genç savcı Ethem yeni cinayetleri araştıran savcılık birimine dahil olur.

Onun için katili yakalamak sadece bir iş değil, karanlık geçmişini hatırlamanın ve aydınlatmanın tek yoludur…

Hatırla! tempolu anlatımı, merak uyandıran karakterleri ve hikâyesiyle soluk soluğa okunan bir polisiye…

Peki siz 2020 Kristal Kelepçe Ödülleri kazananlarının eserlerini daha önce okuma fırsatı bulmuş muydunuz? Kitaplara dair yorumlarınız neler? Görüşlerinizi bizimle Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Gazete Duvar

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Yorum Yap

Exit mobile version