Menu
in ,

Paris’in Sembol Yapılarından Notre Dame Katedrali Yanıyor!

Fransa’nın başkenti Paris’te bulunan ve Victor Hugo’nun klasik romanı Notre Dame’ın Kamburu eserine de ev sahipliği yapmış Notre Dame Katedrali’nde yangın çıktı.

Paris’in en ünlü yapılarından biri olan Notre Dame Katedrali’nin çatısında yangın çıktı. Alev alev yanan katedralin çatısının restorasyon sürecinde olduğu ve yangının onarım çalışmaları sırasında çıkmış olabileceği tahmin ediliyor. Hızla çatıyı saran alevleri söndürmek için çok sayıda itfaiye eri yangına müdahale ediyor. Katedralin çatısı ve kulesi tamamen çöktü.

Güvenlik mesafesini koruyun

Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo, Twitter hesabından yaptığı açıklamada şöyle konuştu:

- Reklam -

“Paris Notre Dame Katedrali’nde korkunç bir yangın söz konusu. Paris itfaiyesi halen yangını söndürme çalışmalarına devam ediyor. Paris Piskoposluğu ile iletişim halindeyiz. Herkesi güvenlik mesafesini korumaya davet ediyorum.”

BBC‘nin haberine göre Katedral’den bir sözcü, tarihi yapının tamamının yangından payını aldığını söyledi. Sözcü, “Geriye hiçbir şey kalmayacak,” dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, “Ülkemin her vatandaşı gibi bu akşam bir parçamızın yandığını gördüğüm için üzgünüm,” açıklamasını yaptı. Macron, bu akşamki tüm programını iptal etti.

Görüntüler korkunç görünüyor. Açıkçası ne diyeceğimizi pek bilemiyoruz.

Notre Dame Katedrali

Paris, Fransa’da bulunan dünyaca ünlü bir katedraldir. Meryem Ana’ya ithafen isimlendirilmiştir. Gotik yapı Île de la Cité’in doğu kısmında, Paris’in diğer tüm önemli yapıları gibi Seine Nehri’nin kıyısında bulunur. Girişi batıya bakar.

Fransız gotik mimarisinin en güzide örneği olarak bilinen Notre Dame, ayrıca ilk gotik katedrallerden biridir ve gotik dönem boyunca inşası sürmüştür. Heykellerin ve işlemeli camların ortaçağ Roma mimari üslubundan sonra pek görülmemiş bir dünyevilik içermesi, natüralizm akımının eserlerdeki ağır etkisi sebebiyledir.

Turistler açısından popüler bir yer olmasının yanı sıra, halen bir Roma Katolik katedrali olarak kullanılır ve Paris başpiskoposluğuna ev sahipliği yapar.

19. yüzyıl başlarında Paris şehir planlamacıları katedralin bakımsızlığından ötürü katedrali yıktırmak istemişlerdir. Ünlü Fransız yazar Victor Hugo, halkın ilgisini çekmek için Notre Dame’ın Kamburu adlı romanını yazmıştır. Roman, katedralin kurtarılması için kampanya başlatılmasını sağlayarak katedralin yenilenmesinde büyük rol oynamıştır.

Ayrıca roman müzikale dönüştürülmüştür. Müzikalin ismi de Notre Dame de Paris’tir. Bu müzikalin Belle, Tu Vas Me Detruire, Déchire gibi şarkıları klasikleşmiş, romanla bütünleşmiştir. (Vikipedi)

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Yorum Yap

Exit mobile version