Menu
in

RTÜK Başkanından Netflix Açıklaması: “Eleştiriler Muhalefet Etme Alışkanlığından”

Netflix ve benzeri dijital yayın platformlarına gelen denetim kararı sonrası RTÜK Başkanı’ndan ilk açıklama: “Eleştirilerin çoğunluğu eksik bilgiden ya da iyi niyetli olmayan muhalefet etme alışkanlığından kaynaklanıyor.”

1 Ağustos itibarıyla yürürlüğe giren ve Netflix, BluTv, puhutv gibi dijital yayın platformlarını RTÜK denetimine tabi tutan düzenleme sonrası açıklama düellosu sürüyor. RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin konuya dair görüşlerini paylaştı.

Bildiğiniz gibi Resmi Gazete’de yayınlanan “Radyo, Televizyon Ve İsteğe Bağlı Yayınların İnternet Ortamından Sunumu Hakkında Yönetmelik” ile yasalaşan karara göre, RTÜK dijital platformları denetleme hakkına sahip oldu.

Netflix ve benzeri kuruluşlara RTÜK’ten lisans almayı zorunlu hâle getiren düzenleme ayrıca abonelik ücretlerinin binde beşini de RTÜK’e ödenmesini şart koşuyor.

- Reklam -

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, Radyo, Televizyon ve İsteğe Bağlı Yayınların İnternet Ortamından Sunumu Hakkında Yönetmelik ile ilgili Anadolu Ajansı’na açıklamalarda bulundu.

Uygulama ile ilgili eleştirileri yanıtlayan Şahin şöyle dedi:

‘Eleştirilerin Çoğu Eksik Bilgi ya da Kötü Niyetli Muhalefet Kaynaklı’

“Yönetmenlik yayınlandığı andan itibaren çektiğimiz fotoğrafta gördük ki yoğun eleştirilerin çoğunluğu ya eksik bilgiden ya da iyi niyetli olmayan muhalefet etme alışkanlığından, ön yargılardan kaynaklanıyor.”

Yönetmeliğin Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından yapılan tartışmaları titizlikle takip ettiklerini ve her görüşü dikkatle ele aldıklarını vurgulayan Şahin, olumlu yorumları, haksız ve acımasız eleştirileri tek tek analiz ettiklerini kaydetti.

Yönetmeliğe tabi kuruluşlardan neredeyse hiçbir itirazın gelmemesinin, hatta RTÜK’ün düzenlemelerini dikkate alacaklarını ifade etmelerinin oldukça anlamlı ve memnuniyet verici olduğuna değinen Şahin, sözlerine şöyle devam etti:

“RTÜK olarak gerek ilgili kanuni değişiklik çalışmalarında gerekse yönetmelik çalışmaları esnasında taraflarla yakın iş birliği içinde hareket ederek, ilgili taraflardan gelen görüş ve önerilere tüm düzenlemelerde yer vermeye çalıştık. Yönetmelik yayınlandıktan sonra üzerinde spekülasyonlar yapılmak istenen bahse konu platformların, Üst Kurulumuz ile yakın iş birliği, sağlam bir iletişimi ve sektöre ilişkin çalışmaları bulunmaktadır.”

RTÜK Başkanı düzenlemenin internet üzerinden radyo TV yayıncılığı yapacak tüm kuruluşları ilgilendirdiğini belirtti.

Düzenlemenin sadece müstehcenlik ve sansür iki hususlara indirgemenin doğru olmadığını savundu:

‘Düzenleme Sadece Müstehcenlik ya da Sansüre Yönelik Değil’

“Düzenlemeyi, sadece müstehcenlik ve sansür gibi birkaç hususa indirgemenin sağlıklı olmadığı kanaatindeyiz. Yönetmenlik yayınlandığı andan itibaren çektiğimiz fotoğrafta gördük ki yoğun eleştirilerin çoğunluğu ya eksik bilgiden ya da iyi niyetli olmayan muhalefet etme alışkanlığından, ön yargılardan kaynaklanıyor. Başta sosyal medyada olmak üzere ‘İnternete sansür geldi’ eleştirilerinin ağırlıklı olarak yapılması, yönetmeliğin sağlıklı şekilde incelenmediğini gösteriyor.”

RTÜK’ün görevini yaptığını söyleyen Şahin, sansür yönündeki eleştiriler için “iyi niyetli değil” yorumu yaptı:

‘Kamuoyu Yanlış Yönlendiriliyor’

“Sansür kavramının ne olduğunu çok iyi bilen bazı art niyetli kesimler, kamuoyunu yanlış yönlendirerek sansürcülük eleştirisi yapıyor. Sansürden bilerek veya bilmeden, bir amaca hizmet ederek ya da bilinçsizce bahsedenlerin iyi niyetli oldukları düşünülemez. Herkesin malumu sansür, yayınların daha yapılmadan denetlenmesi ve müdahalelerin uygulanmasıdır. Anayasamızda da açıkça sansür yasaklanmıştır. Hiçbir kişi ya da kurum sansür uygulayamaz.”

RTÜK Başkanı, İzleyici Eğilimleri Araştırması 2018 verilerine göre vatandaşların yüzde 70,4’ünün internet üzerinden yayın yapan platformların denetlenmesi gerektiğini düşündüğünü, “Denetim olmasın” diyenlerin oranının yüzde 13 olduğunu söyledi.

Düzenleme sonrası RTÜK üyesi Faruk Bildirici yeni yönetmelik ile ilgili şöyle demişti:

“Medya özgürlüğü ve toplumun haber alma özgürlüğü otoriteler tarafından sınırlanmamalı.”

Netflix tarafından ilk açıklaması ise, “Yola devam!” şeklinde olmuştu.

İlgili yönetmeliğin tüm maddelerine buradan göz atabilirsiniz.

RTÜK Başkanı’nın bu açıklamaları hakkında siz ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum‘da bizlerle paylaşmayı unutmayın.

Kaynak: Independent Türkçe


RTÜK Televizyon İzleme Eğilimleri Araştırmasının Sonuçları Paylaşıldı

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Yorum Yap

Exit mobile version