in

RTÜK Televizyon İzleme Eğilimleri Araştırmasının Sonuçları Paylaşıldı

RTÜK’ün televizyon izleme eğilimleri üzerine yaptığı araştırma sonuçları paylaşıldı. Değişen prime-time sürelerinden, internet yayınlarının denetlenmesi gerekliliğine kadar pek çok satır başlığı gündem konusu oldu.

televizyon
- Reklam -
- Reklam -

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) “2018 Yılı Televizyon İzleme Eğilimleri Araştırması” sonuçları geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen bir etkinlikte kamuoyu ile paylaşıldı.

RTÜK Başkanı İlhan Yerlikaya, konuşmasında, RTÜK olarak 2006 yılından bu yana değişik konularda kamuoyu araştırmaları gerçekleştirdiklerini ve bu araştırmalarla yayıncılık sektörünün gelişimine ışık tuttuklarını anlattı.

2018 Yılı Televizyon İzleme Eğilimleri Araştırması sonuçlarından satır başlıkları şu şekilde:

  • Günlük ortalama televizyon izleme süresi 3 saat 34 dakika. İzleyicinin televizyon programlarını televizyondan izleme süresinde azalma var. Yayınları yeni medya araçlarından izleme eğilimleri ise artmış. Yeni medya araçlarıyla televizyon izleme eğilimi gençlerde daha yüksek.
  • Akıllı telefondan televizyon yayınlarını en çok 15 ile 24 yaş arasındaki gençler izliyor. Bu yaş grubu 00.01-03.00 saatlerinde en çok televizyon izleyen kesim. Yani gençlerdeki prime time zamanı gece yarısından sonraya kaymış durumda.
  • Televizyonun aileyle izlenirken, yeni medya araçlarıyla yapılan izlemeler tek başına oluyor.
  • Katılımcıların yüzde 70,4’ü internet üzerinden yayın yapan platformların denetlenmesi gerektiğini düşünmekte. Burada kastedilen radyo ve televizyon yayınları. Araştırmaya katılanların yüzde 68,4’ü internet yayınlarının RTÜK tarafından denetlenmesinin doğru buluyor. Geleneksel medyaya olan güven internet ve sosyal medyaya olan güvenden daha yüksek. Katılımcıların yüzde 69,2’si televizyon haberlerine güveniyor.
  • Araştırmaya katılanların yüzde 40,9’u televizyon izlerken yemek yiyor.
  • Yüzde 20,1’i ise tablet, bilgisayar veya akıllı telefon kullanıyor.
  • Televizyon izleyen kitle en çok 45 yaş üstü ve daha çok evde yaşamını sürdüren vatandaşlar.
  • Katılımcıların yüzde 46,3’ü kuşak programlarından, yüzde 21,6’sı da dizi filmlerden şikayetçi.
  • Türkçenin etkili kullanımı konusunda verilen cevaplara göre, yüzde 36,9’luk bir oranla TRT kanallarının Türkçeyi güzel kullandığı tespit edilmiş.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ise etkinlikte şu sözleri söyledi:

- Reklam -

“Türkiye dizi ihracatında önemli bir mesafe katetti. Öyle ki ABD’den sonra dünyada en fazla dizi ihraç eden ülke konumuna geldi. Sektör bugün 150’den fazla ülkeye dizi ihraç ediyor. Türk dizi film sektörünün sadece bu yılki ihracat hacmi 350 milyon doları geçecek inşallah.”

RTÜK’ün yaptığı araştırma sonuçları üzerine sizler ne düşünüyorsunuz?

- Reklam -

Yeni haberler için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

İllüstrasyon: ledious

28 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Husey Husey dedi ki:

    At yalanı derler ya bir denetleme araştırma yalan dolanlarla paylaşmış. Ktük iyi araştırma yapmış:-) images images%20(1)

  2. Avatar for Agape Agape dedi ki:

    Bu hesaplamaya konu olan halk nerede oturuyor acaba ya? Ben çok merak ediyorum bu insanları. Benim sağımdan solumdan hiç kimse ya bugün de şunun anketine katıldım demiyor. Kim bu insanlar?

  3. Avatar for Husey Husey dedi ki:

    Mezardakilerle yapmışlar heralde :slight_smile: nasıl ölü bu ülkede oy kullanıyorsa anketede katılmışlardır o ölüler :face_with_raised_eyebrow:

  4. Avatar for Agape Agape dedi ki:

    Acaba iş yerinde oturup dururken; hadi arkadaşlar bugün de şunun anketini yapalım bir havamız değişsin mi diyorlar. Artık böyle düşünüyorum. :sweat_smile: Ulusal amaçlara ve kamusal çıkarlara ters seçim yapanlar işten atılıyordur belki :smiley:

  5. Avatar for AeroKnight-sama AeroKnight-sama dedi ki:

    Bu araştırmanın sonucuna yürekten inananlar beğensin.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

23 cevap daha var.

gunlerin kopugu boris vian inceleme

Gelenekçi Fransız Romanına 20. Yüzyıldan Bir Darbe: Günlerin Köpüğü

guzel ve esrarengiz ust

Kenan Hulusi Koray’ın Korku Öyküleri Yeniden Raflarda: Güzel ve Esrarengiz