in

Netflix’ten RTÜK Denetimine İlk Yanıt: “Yola Devam!”

Dijital yayın platformlarına gelen RTÜK denetimi hamlesinden sonra Netflix Türkiye’den ilk açıklama geldi.

netflix rtuk
- Reklam -
- Reklam -

Radyo ve Televizyon Kurumu (RTÜK), çevrimiçi dijital yayın yapan Netflix, BluTV ve puhutv gibi internet yayıncılarına özel getirdiği düzenleme bugün yürürlüğe girdi. Ardından tüm gözler Netflix’e çevrildi. Kanalın buna vereceği cevap merakla bekleniyordu. Netflix açıklama yapmak için fazla beklemedi.

Resmi Gazete’de yayınlanan “Radyo, Televizyon Ve İsteğe Bağlı Yayınların İnternet Ortamından Sunumu Hakkında Yönetmelik” ile yasalaşan karara göre, RTÜK dijital platformları denetleme hakkına sahip oldu.

Peki bu kararla neler değişiyor? Öncelikle Netflix ve benzeri kuruluşların RTÜK’ten lisans almaları gerekiyor. Ayrıca Abonelik ücretlerinin binde beşini de RTÜK’e ödemeleri de gereken şartlar arasında.

- Reklam -

RTÜK aynı zamanda çevrimiçi yayın yapan bu özel kuruluşların içeriğine de kısıtlamalar getirebilecek. Kurul, bu platformlarda yayınlanan dizi, film, belgesel ya da şovlara kısmen ya da tamamen erişim engeli getirebilecek.

Netflix Türkiye’nin bu konuya nasıl yaklaşacağı merak konusuydu. Anladığımız kadarıyla Netflix şimdilik temkinli bir yaklaşım sergilemeye karar vermiş. Göründüğü kadarıyla RTÜK lisansı alınacak ve yayına devam edilecek.

Yeni düzenleme hakkında Medya Koridoru’na konuşan Netflix sözcüsü şöyle dedi:

“İnternet yayınlarına yönelik getirilen düzenlemeyi yakından takip ediyoruz. Türkiye bizim için çok önemli bir pazar. Bu nedenle Türk yetenekleriyle birlikte film ve dizi sektörüne yatırım yapmaya, üyelerimizin bu içeriklere keyifle ulaşmalarını sağlamaya devam etmek istiyoruz.”

- Reklam -

Netflix’in Türkiye pazarını bırakmaya kolay kolay razı olmayacağı zaten tahmin edilebiliyordu. Ancak bu uğurda ne gibi ödünler verilecek ve izleyiciler yeni düzenlemeden nasıl etkilenecek merak konusu.

Kamuoyu tarafından ‘sansür’ olarak kabul edilen bu yeni düzenlemeye dair eleştiriler sürüyor.

İlgili yönetmeliğin tüm maddelerine buradan göz atabilirsiniz.

Siz bu denetim hakkında ne düşünüyorsunuz? Netflix’in ilk adımını nasıl karşıladınız? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forumda paylaşmayı unutmayın!

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

11 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Asude Asude dedi ki:

    Televizyonda bayat programlar ve saçma diziler dururken siz nelerle uğraşıyorsunuz…böyle devam edin​:persevere::persevere:

  2. Avatar for Dermanzara Dermanzara dedi ki:

    Netflix Ağzımı Açma Ne Demek Yola Devam Sansür Uygulanırsa Üyeliğimi İptal Ederim…

  3. Avatar for KiNG_of_The_CiTy KiNG_of_The_CiTy dedi ki:

    behzat c . yüzünden bence gercekleri diyecek korkusu

  4. Avatar for Agape Agape dedi ki:

    Neyse bari param cebimde kaldı. Kitaplara da esaslı bir sansür uygulanmadan alabildiğimi alırım bu paralarla. Gittikçe sansürcü olmaya başladık. 21. Yüzyıldayız. Dünya Mars’a koloni yapma peşinde biz de “dümbük” kelimesini sansürlemekle uğraşalım. Olmayan umutlarım bile karardı.

  5. Avatar for Emre Emre dedi ki:

    Sansür ile birlikte Netflix tr de şube açması gerekiyor. (aynı olay PayPal için de uygulanmıştı.) Kısacası dövletimiz Netflix verdiği hizmetin karşılığını almak istiyor.

    Bu tarz denetleme her zaman kullanıyıcı üzmüştür. PayPal, uber ve sinema yasası bunlardan bazıları.

    Süreç benim gibi haftada birkaç dizi veya film izleyen için sorun olmaz.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

6 cevap daha var.

The Boys İnceleme

The Boys: Farklı Bir Süper Kahraman Dizisi

Balina

Seçkide 121. Sayı: “Balina Öyküleri”