in

Netflix ve Benzeri Çevrimiçi Yayın Platformları Resmen RTÜK Denetiminde

Beklenen oldu. Netflix, BluTV, puhutv gibi dijital yayın yapan kanallar artık resmen RTÜK denetiminde olacaklar.

Netflix
- Reklam -
- Reklam -

Geçtiğimiz sene Netflix, BluTv, puhutv gibi dijital yayın yapan platformlara RTÜK denetimi geleceği üzerine bir haber yapmıştık. Artık internet üzerinden yayın yapan yurtiçi ve yurt dışı televizyon kanalları resmen RTÜK denetiminde. Karar Resmi Gazete’de açıklandı.

Radyo ve Televizyon Kurumu (RTÜK), çevrimiçi dijital yayın yapan Netflix, BluTV ve puhutv gibi internet yayıncılarına özel yeni bir düzenleme getirdi. Böylece bu kanallar RTÜK denetimine tabi olacak ve neticesinde yurt dışı kaynaklı kurumlar Türkiye’de şirket kurmak zorunda kalacak.

Karar 1 Ağustos 2019 tarihinde Resmi Gazete’de duyurulan “Radyo, Televizyon Ve İsteğe Bağlı Yayınların İnternet Ortamından Sunumu Hakkında Yönetmelik” ile resmen yasalaştı.

- Reklam -

Gazetede yönetmeliğin amacı şu şekilde duyuruldu:

Bu Yönetmeliğin amacı; radyo, televizyon ve isteğe bağlı yayın hizmetlerinin internet ortamından sunumuna, iletimine, medya hizmet sağlayıcılara yayın lisansı, platform işletmecilerine de yayın iletim yetkisi verilmesine ve söz konusu yayınların denetlenmesine ilişkin usul ve esasları belirlemektir.

Yönetmeliğin uygulamasına dair dikkat çeken 4. maddenin bazı bentleri ise şöyle:

b) Editoryal sorumluluk: Programların içeriği ve seçimi ile radyo ve televizyon yayın hizmetlerinde bir yayın akış çizelgesi, isteğe bağlı yayın hizmetlerinde ise bir katalog içinde sunulmasına ilişkin düzenleme ve kontrol yetkisine sahip olmayı,

d) Erişimin engellenmesi: Alan adından erişimin engellenmesi, IP adresinden erişimin engellenmesi, içeriğe (URL) erişimin engellenmesi ve benzeri yöntemler kullanılarak erişimin engellenmesini,

- Reklam -

g) İçeriğin yayından çıkarılması: İçerik veya yer sağlayıcılar tarafından içeriğin sunuculardan veya barındırılan içerikten çıkarılmasını,

Lisanslamayla ilgili ise dikkatleri şu çekiyor:

(2) Radyo, televizyon ve isteğe bağlı yayın hizmetlerini sadece internet ortamından sunmak isteyen medya hizmet sağlayıcılar Üst Kuruldan internet ortamından yayın lisansı almak zorundadır.

Bu kısıtlamalar ve denetimin dijital yayın platformlarını nasıl etkileyeceği merak konusu. Ancak RTÜK elinin yıllardır değdiği geleneksel medyanın hâli, bu konuda bize biraz ipucu verebilir.

İlgili yönetmeliğin tüm maddelerine buradan ulaşabilirsiniz.

Siz bu denetim hakkında ne düşünüyorsunuz? Gerekli miydi? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forumda paylaşmayı unutmayın!


* RTÜK Televizyon İzleme Eğilimleri Araştırmasının Sonuçları Paylaşıldı

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

21 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for enlied enlied dedi ki:

    Karasal yayınlarda olduğu kadar sansür uygulanacağını sanmıyorum. Bunu da bir gelir kapısına dönüştürme niyetiyle yapıyorlar gibi geldi bana.

    (1) İNTERNET-RD yayın lisansı ücreti 10.000,00 Türk lirası; İNTERNET-TV yayın lisansı ücreti 100.000,00 Türk lirası; İNTERNET-İBYH yayın lisansı ücreti 100.000,00 Türk lirasıdır.

    (2) İnternet ortamından tele alışveriş konulu tematik yayın lisans ücretleri birinci fıkradaki bedellerin beş katı olarak hesaplanır.

    (3) Yayın hizmetlerini abone ve/veya kullanıcılara ücret karşılığında ve koşullu erişim yoluyla sunan medya hizmet sağlayıcı kuruluşlar yıllık net satışlarının binde beşini izleyen yılın Nisan ayı sonuna kadar Üst Kurula öderler.

  2. Avatar for SJack SJack dedi ki:

    Hani internet cafede olursunuz.Facebook ya da başka bir sohbet platformundan arkadaşınızla keyifli bir muhabbet yaparsınız ya. İşte o anda arkanızda birisi sizi izler. Hah Rüttüğün de yaptığı bu işte. Ne yaparsanız ne izlerseniz ben de sizi göz ucuyla kontrol edeceğim diyor.

  3. Avatar for Muhammed_Deger Muhammed_Deger dedi ki:

    Gereksiz bir karar.

    Ben normal televizyindaki sansürleri çocuklar için yaptiklarıni düsünüyorum. Ancak Netflix benzeri kanaları çocuklar değil yetişkinler izliyor genelikle.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

16 cevap daha var.

jk rowling yazar

J.K. Rowling’den Yazar Adaylarına İlham Verici Tavsiyeler

Türk Masalları

Türkçenin Masal Hazinesi Yıllar Sonra Tekrar Raflarda